29 Οκτ 2011

Πλανήτης Κρόνος

Ο Κρόνος είναι ο δεύτερος σε μέγεθος πλανήτης και ο πιο εντυπωσιακός από όλους. Το χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι ένα πολύ εκτεταμένο σύστημα δακτυλίων, οι οποίοι τον περιβάλλουν πάνω από τον ισημερινό του σε ένα πλάτος μεγαλύτερο από τη διάμετρό του.




Πλανήτης Κρόνος


Πιστεύεται ότι οι δακτύλιοι δημιουργήθηκαν από την καταστροφή δορυφόρων του Κρόνου λόγω συγκρούσεων με κομήτες ή μετεωρίτες.

Αποτελούνται από αμέτρητα κομμάτια πάγου και πέτρας, που το μέγεθός τους κυμαίνεται από την άμμο μέχρι ένα μικρό σπίτι! Μεγάλο μέρος των κενών τους καταλαμβάνεται από σκόνη.

Γη και Κρόνος


Είναι λίγο πιο μικρός (και πολύ πιο ελαφρύς) από το Δία και του μοιάζει σε αρκετά χαρακτηριστικά. Αποτελείται κι αυτός κυρίως από αέρια, ενώ στο κέντρο του πιστεύεται ότι υπάρχει ένας συμπαγής πυρήνας από πέτρα και πάγο, περίπου ίσος με 15 πλανήτες σαν τη Γη.

Η ατμόσφαιρά του αποτελείται κυρίως από υδρογόνο (97%), ενώ στην επιφάνειά του πνέουν ισχυροί άνεμοι με ταχύτητες περίπου 1.500 χλμ. την ώρα.

Ο Κρόνος κάνει μία πλήρη περιστροφή σε 10 γήινες ώρες περίπου, ενώ για μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο απαιτούνται σχεδόν 30 γήινα χρόνια.

Οι αριθμοί του Κρόνου
Μέση απόσταση από τον Ήλιο: 1.426.666.422 km
(9,54 φορές η μέση απόσταση της Γης από τον Ήλιο)
Διάμετρος: 116.464 km
(9,14 φορές η διάμετρος της Γης)
Περίοδος περιφοράς: 29,45 έτη Γης
Περίοδος περιστροφής: 10,66 ώρες Γης
Μέση θερμοκρασία: –178 °C
Δορυφόροι: 63
Δακτύλιοι: ΝΑΙ



ΠΗΓΕΣ: el.wikipedia.org, sfinaki.gr, kakophone.com/kakorama, astro.noa.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ: asteriskos.wordpress.com, serenity1.wordpress.com
ΠΙΝΑΚΑΣ: solarsystem.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα