31 Οκτ 2011

Πλανήτης Ουρανός

Ο τρίτος σε μέγεθος πλανήτης βρίσκεται πραγματικά πολύ μακριά: όσο απέχει ο προηγούμενος πλανήτης (ο Κρόνος) από τον Ήλιο, άλλο τόσο απέχει αυτός από τον Κρόνο!




Πλανήτης Ουρανός


Ο Ουρανός έχει 27 δορυφόρους και τουλάχιστον 11 λεπτούς δακτυλίους. Καθώς περιστρέφονται γύρω του, τον κάνουν να μοιάζει με τον «στόχο» όπου πετάμε βελάκια. Αυτό συμβαίνει επειδή, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους πλανήτες, περιστρέφεται σαν να «κυλάει» πάνω στην τροχιά του, δηλαδή με τον ένα πόλο πάντα στραμμένο προς τον Ήλιο. Πιθανολογείται ότι αυτό είναι αποτέλεσμα σύγκρουσης με κάποιο άλλο μεγάλο σώμα, η οποία έγινε στην πρώιμη ιστορία του ηλιακού μας συστήματος.

Όπως και οι άλλοι αέριοι γίγαντες, δεν έχει σαφώς καθορισμένη στερεή επιφάνεια. Η ατμόσφαιρά του αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, ενώ το γαλάζιο χρώμα του οφείλεται στο λίγο μεθάνιο που υπάρχει.




Γη και Ουρανός


Η περιστροφή γύρω από τον εαυτό του είναι γρήγορη (σχεδόν 17 γήινες ώρες), ενώ εξαιτίας της μεγάλης απόστασης από τον Ήλιο, ολοκληρώνει μια πλήρη περιφορά γύρω του σε 84 περίπου γήινα χρόνια.

Οι αριθμοί του Ουρανού
Μέση απόσταση από τον Ήλιο: 2.870.658.186 km
(19,19 φορές η μέση απόσταση της Γης από τον Ήλιο)
Διάμετρος: 50.724 km
(3,98 φορές η διάμετρος της Γης)
Περίοδος περιφοράς: 84,02 έτη Γης
Περίοδος περιστροφής: 17,24 ώρες Γης
Μέση θερμοκρασία: –216 °C
Δορυφόροι: 27
Δακτύλιοι: ΝΑΙ



ΠΗΓΕΣ: el.wikipedia.org, sfinaki.gr, kakophone.com/kakorama, astro.noa.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ: ee.upatras.gr, simmoria.blogspot.com, en.wikipedia.org
ΠΙΝΑΚΑΣ: solarsystem.nasa.gov

3 σχόλια:

elpis00 είπε...

Τέλειο!:0

δάσκαλος98 είπε...

:D

Ανώνυμος είπε...

Λενε ομως οτι ο πλανητης Ουρανος εχει υγρη επιφανεια,δηλαδη οτι μπορει κανεις να επιπλευσει πανω σε αυτον τον πλανητη!!!

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα