27 Οκτ 2011

Η Ζώνη των Αστεροειδών

Οι περισσότεροι αστεροειδείς του ηλιακού μας συστήματος εντοπίζονται στην περιοχή ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία και αποτελούν το «σύνορο» μεταξύ των εσωτερικών και των εξωτερικών πλανητών.

Είναι το υλικό για έναν πλανήτη που τελικά δε σχηματίστηκε, λόγω της βαρυτικής έλξης του τεράστιου κοντινού τους αέριου γίγαντα (του Δία).



Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες σώματα που έχουν διάμετρο από μερικά μέτρα έως εκατοντάδες χιλιόμετρα. Είναι τόσο μικρά που η συνολική τους μάζα δεν υπερβαίνει το ένα χιλιοστό της Γης.

Ο μεγαλύτερος αστεροειδής της περιοχής είναι η Δήμητρα. Περιέχει περίπου το 1/3 της συνολικής μάζας της Ζώνης και έχει μέγεθος γύρω στο 4% της Σελήνης. Το 2006 ανακηρύχθηκε νάνος πλανήτης.

Μερικοί αστεροειδείς, τέλος, έχουν συντονιστεί με την περίοδο περιφοράς του Δία και τον συνοδεύουν στην κίνησή του γύρω από τον Ήλιο. Οι αστεροειδείς αυτοί ονομάζονται Τρωικοί.



Διευκρίνιση: Η ονομασία «αστεροειδείς» είναι λανθασμένη, διότι δεν είναι είδη αστεριών ούτε μοιάζουν με αυτά· ίσως θα ήταν πιο σωστό να τους αποκαλούσαμε «πλανητοειδείς». Η παρανόηση οφείλεται στους αστρονόμους που τους πρωτοπαρατήρησαν το 1802. Τα τηλεσκόπια της εποχής δεν είχαν εξελιχθεί ακόμη και τα λάθη παραμόνευαν!


ΠΗΓΕΣ: el.wikipedia.org, sfinaki.gr, astro.noa.gr, moira.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ: podilato98.blogspot.com (από crystalinks.com και spacelty.com)

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα