23 Οκτ 2011

Τα φρούτα

Από την El
Μαθήτρια της έκτης τάξης

Τα φρούτα είναι πολύ σημαντικά για την υγεία του ανθρώπου, γιατί περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Πορτοκάλι

Το πορτοκάλι είναι ένα από τα πιο γνωστά εσπεριδοειδή. Το σχήμα του είναι σφαιρικό ή ωοειδές, η φλούδα του είναι παχιά ή λεπτή ανάλογα με την ποικιλία και η σάρκα του είναι πορτοκαλί. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Περιέχει επίσης σάκχαρα, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Α. Είναι ωφέλιμο για τη διατροφή του ανθρώπου και η θρεπτική αξία του μεγάλη. Καταναλώνεται νωπό ως φρούτο ή χρησιμοποιείται στην παραγωγή χυμών.



Η Βραζιλία είναι η πρώτη σε παραγωγή πορτοκαλιών. Ακολουθούν οι Η.Π.Α, η Ινδία, η Κίνα και η Ισπανία.

Μήλο

Είναι καρπός του δέντρου μηλιά. Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και ευρύτατα καλλιεργημένα φρούτα. Το δέντρο είναι φυλλοβόλο που φτάνει τα 5–12 μέτρα ύψος με φύλλα που έχουν ελλειψοειδές σχήμα.



Μπανάνα

Περιέχει βιταμίνες A, B, C, D. Είναι φυτό γηγενές της τροπικής ζώνης. Το μήκος που μπορεί να φτάσει είναι 20–25 εκατοστά και διάμετρο 4–5 εκατοστά.


Αχλάδι

Έχει σχήμα μακρύ και στενεύει στο άκρο που βρίσκεται το κοτσάνι ενώ είναι φαρδύ στο κάτω μέρος. Τα αχλάδια εξωτερικά έχουν χρώμα ανοιχτό πράσινο, πρασινοκίτρινο, κιτρινωπό, ελαφρύ κίτρινο, πράσινο με κόκκινο ανάλογα με την ποικιλία. Εσωτερικά η σάρκα τους συνήθως είναι λευκή, μαλακή και γλυκιά. Περιέχουν βιταμίνη C, ασβέστιο, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φώσφορο και ποτάσιο.



Η Ιταλία έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο. Ακολουθούν η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Κίνα ενώ η Ελλάδα έχει την 6η θέση στην Ευρώπη.

Φράουλα

Ο καρπός της άγριας φράουλας είναι μικρός, γλυκός και νόστιμος. Η φράουλα αντέχει στις χειμερινές χαμηλές θερμοκρασίες, όμως μια απότομη αλλαγή θερμοκρασίας ή ένας παγετός μπορεί να βλάψει το φυτό. Πολλές βροχές επίσης μπορούν να προκαλέσουν το σάπισμα των φυτών. Η φράουλα μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα είδη χρωμάτων. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C.


Οι Η.Π.Α. έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο. Ακολουθούν ο Καναδάς, η Ιταλία, η Πολωνία και η Γαλλία.

Σταφύλι

Είναι αναρριχητικό φυτό και προϊόντα του ο μούστος, το κρασί, το ξίδι και οι σταφίδες. Το σταφύλι ιατρικά καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών. Είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες, έχει και αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης που βρίσκεται στη φλούδα του.

* Τα σταφύλια μπορεί να έχουν μαύρο, σκούρο μπλε, κίτρινο, πράσινο, λευκό ή ροζ χρώμα.


Διατροφή
ΠΗΓΗ: wikipedia.org

9 σχόλια:

Κρίνος είπε...

Eνα έχω να πω. Υπέροχο.

δάσκαλος98 είπε...

Και γευστικότατο! :))

george pntlks είπε...

Πολύ ωραία εργασία! :))

ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ (Αντώνης Κρασάκης) είπε...

Τα φρούτα είναι ο καλύτερος σύμμαχος της υγείας μας. Περιέχουν πολλές βιταμίνες, θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στις ασθένειες και χαρίζουν ευεξία και ομορφιά. Δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μικρών και μεγάλων.
Καλή εβδομάδα συνάδελφε,
Αντώνης

Anastazzzia είπε...

Έτσι όπως είμαι τέσσερις ώρες πάνω από τα βιβλία ...ήρθε ο καιρός να φάω κι εγώ το φρουτάκι μου, γιατί "κουτούρντισα" που λεν και στο χωριό μου.
Καλή βδομάδα να έχουμε.

δάσκαλος98 είπε...

Καλή βδομάδα, συνάδελφοι!
Φρούτα και λαχανικά / μας χαρίζουν ομορφιά! / Τα καταναλώνουμε τακτικά / κι από "κουτουρντισμένοι" (το σκότωσα;) γινόμαστε καλά!

*Ποιητής εκ του προχείρου... :D

Anastazzzia είπε...

Εκ του προχείρου μεν....εκπληκτικός δε!

δάσκαλος98 είπε...

:D

tzina45 είπε...

Πολύ καλό

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα