7 Δεκεμβρίου 2019

Τα ηφαίστεια
(προσομοίωση)

Τα ηφαίστεια, όπως και οι σεισμοί, είναι διεργασίες που δρουν στο εσωτερικό της Γης, ωστόσο τα αποτελέσματά τους επηρεάζουν την επιφάνεια του πλανήτη μας και αλλάζουν τη μορφή του. Στην περίπτωση των ηφαιστείων η λάβα που εξέρχεται από τον κρατήρα στερεοποιείται, δημιουργώντας νέα εδάφη.

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε μια ενδιαφέρουσα προσομοίωση και διαβάστε στη συνέχεια το κείμενο που τη συνοδεύει:Η έκρηξη ενός ηφαιστείου οφείλεται στο μάγμα, το καυτό, ρευστό υλικό που βρίσκεται στο εσωτερικό της Γης. Μαζί με το μάγμα υπάρχουν και αέρια, τα οποία προσπαθούν να ανέλθουν προς την επιφάνεια.

Σε αυτήν τους την πορεία αυξάνουν βαθμιαία την πίεση στο εσωτερικό του ηφαιστείου και αναγκάζουν το μάγμα να ανεβεί μαζί τους. Η πίεση γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη μέχρι που, κάποια στιγμή, το μάγμα και τα αέρια εκτοξεύονται από τον κρατήρα, παρασύροντας πέτρες, χώμα, φυτά και άλλα υλικά, δημιουργώντας τη λάβα.

Από τον κρατήρα του ηφαιστείου θα συνεχίσουν να αναδύονται αέρια για πολλούς μήνες, ενώ η λάβα σιγά σιγά ψύχεται και στερεοποιείται. Το έδαφος πλέον είναι γόνιμο αλλά και πλούσιο σε εκμεταλλεύσιμα πετρώματα...


Γεωγραφία

7 σχόλια:

Δήμητρα και Έμμα είπε...

τέλειο!!!

Ανώνυμος είπε...

Μπορείτε να μου πείτε πως γεννιούνται τα ηφαίστεια με απλά λόγια;;;

δάσκαλος98 είπε...

Κοίταξε εδώ τι λέει η Γεωγραφία της έκτης τάξης. Είναι κατανοητό;

μαθητής11 είπε...

Ενδιαφερον

Νεφ.2008 είπε...

Έχει διαδικασία μέχρι να εκραγεί ένα ηφαίστιο!|-.

td5 είπε...

Συμφωνώ με τη Νεφ.2008.Μου άρεσε επίσης που βάλατε στο βίντεο και ήχους.

δάσκαλος98 είπε...

Ευχαριστώ, αλλά δεν το έφτιαξα εγώ. Αν θες, ρίξε μια ματιά στην πηγή μου! ;))

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα εγκριθεί πρώτα από τον δάσκαλο98. Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα