13 Δεκ 2019

Δεκάδες τα θύματα από φωτογραφίες σέλφι

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
Ιούνιος 2019

Όπως αποδεικνύεται, οι φωτογραφίες σέλφι αποτελούν σύγχρονη μάστιγα με πολλά θύματα, καθώς έχουν προκαλέσει πέντε φορές περισσότερους θανάτους σε σύγκριση με τις επιθέσεις καρχαριών.

Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται συστηματικά κάθε χρόνο, καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία των έξυπνων κινητών και τα σέλφι στικ αυξάνουν την εμβέλεια για τη λήψη σέλφι, εκθέτοντας έτσι σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τον χρήστη του κινητού, που θα κάνει τα πάντα για να βγάλει την καλύτερη φωτογραφία.

Από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Νοέμβριο του 2017 τουλάχιστον 259 άνθρωποι σκοτώθηκαν βγάζοντας σέλφι σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την ινδική επιθεώρηση Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όταν την ίδια περίοδο καταγράφηκαν μόλις 50 θάνατοι από καρχαρίες.



Ενώ οι γυναίκες τραβούν τις περισσότερες σέλφι, οι νεαροί άνδρες, ως πιο ριψοκίνδυνοι ίσως, αντιστοιχούν στα τρία τέταρτα των θανάτων εξαιτίας αυτοφωτογράφησης (από πνιγμούς, τροχαία, πτώσεις ή ατυχήματα με πυροβολισμούς!).

Πρώτη με διαφορά η Ινδία

Η Ινδία, με πληθυσμό μεγαλύτερο του 1,3 δισ. και 800 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα εν χρήσει, κατέχει ρεκόρ θανάτων από σέλφι, με 159 να έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Αυτό αναλογεί σε πάνω από τους μισούς θανάτους παγκοσμίως και αποδεικνύει τη μανία που έχουν οι νεαροί Ινδοί με τις συγκεκριμένες φωτογραφίες.

Ενδεικτικά, στην Ινδία σκοτώθηκε μια ομάδα νεαρών όταν παρασύρθηκε από τρένο, ενώ κάποιοι άλλοι πνίγηκαν όταν βυθίστηκε η βάρκα τους την ώρα που αυτοφωτογραφίζονταν. Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή, ώστε οι Αρχές έχουν καθορίσει κάποιες ζώνες όπου απαγορεύονται οι σέλφι —δεκαέξι από αυτές στην πόλη Μουμπάι.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ρωσία με 16 θανάτους από σέλφι, ακολουθούν οι ΗΠΑ με 14 και το Πακιστάν.
Στη Ρωσία κάποιοι έχουν σκοτωθεί πέφτοντας από γέφυρες ή πολυώροφα κτίρια, έχουν αυτοτραυματιστεί θανάσιμα με όπλο ή έχουν σκοτωθεί πιάνοντας στα χέρια τους μια νάρκη. Το 2015 η ρωσική αστυνομία εξέδωσε έναν οδηγό για «ακίνδυνες σέλφι».
Στις ΗΠΑ τα περισσότερα θύματα αυτοτραυματίστηκαν θανάσιμα με όπλο, προσπαθώντας να βγάλουν μια άψογη φωτογραφία τους. Επίσης αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν πέφτοντας στο φαράγγι Γκραντ Κάνιον.
Οι υπηρεσίες διάσωσης στην Κροατία χρησιμοποίησαν το Twitter για να απευθύνουν έκκληση προς τους τουρίστες «να σταματήσουν να βγάζουν ανόητες και επικίνδυνες σέλφι», αφότου ένας Καναδός επέζησε ως εκ θαύματος πέφτοντας από ύψος 75 μ. στο Εθνικό Πάρκο λιμνών Πλίτβιτσε.

Από τις εφημερίδεςΤεχνολογίαΥγεία – Κίνδυνοι

2 σχόλια:

μαθητής11 είπε...

Δυστυχώς ο άνθρωπος είναι τρελός καμιά φορά

Νεφ.2008 είπε...

Απίθανο τι γίνεται με τις σέλφι!!😭😱🙊🤷

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα