Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012

Πολλαπλασιασμός και διαίρεση κλασμάτων

Τα κλάσματα μάς ταλαιπώρησαν. Είναι παράξενα στην εμφάνιση, κρύβουν πάντοτε μια δι­­αί­­ρε­­ση, άσε που ο σημαντικότερος αριθμός τους είναι ο... κάτω! Απ’ την άλλη, τα πα­­­ρα­­δείγ­­μα­­τα στα βιβλία είναι γεμάτα λαχταριστές πίτσες ή σοκολάτες και το στο­­μά­­χι μας γουρ­­γου­­ρί­­ζει, ενώ δεν μπορούμε να κάνουμε τις συνήθως εύκολες προ­­σθέ­­σεις και α­­­φαι­­ρέ­­σεις με την ησυχία μας, γιατί μπορεί οι παρονομαστές να δι­­α­­φέ­­ρουν...

Τώρα όμως, κυρίες και κύριοι, έφτασε η ώρα να μας αποζημιώσουν! Οι πιο δύ­­σκο­­λες πρά­­ξεις, ο πολλαπλασιασμός και η διαίρεση, είναι παιχνιδάκι! Στον πρώτο δε μας νοιά­­ζει αν τα κλάσματα είναι ομώνυμα ή ετερώνυμα, ενώ τη δεύτερη τη με­­τα­­τρέ­­που­­με σε πολ­­­λα­­πλα­­σι­­α­­σμό και ξεμπερδεύουμε! Τέλεια!


Πολλαπλασιασμός κλασμάτων

Για να πολλαπλασιάσουμε δύο κλάσματα, πολλαπλασιάζουμε αριθμητή με αριθμητή και πα­­ρο­­νο­­μα­­στή με παρονομαστή.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η φράση «το κλάσμα ενός αριθμού» κρύβει τον πολλαπλασιασμό του κλά­­­σμα­­τος με τον αριθμό αυτό. Για παράδειγμα, τα 3/4 του 12 μπορούμε να τα γρά­­ψου­­με 3/4 • 12 (το 12 είναι 12/1, ε;).


Διαίρεση κλασμάτων

Για να διαιρέσουμε δύο κλάσματα, αντιστρέφουμε τους όρους του δεύτερου και κά­­νου­­­με πολ­­λα­­πλα­­σι­­α­­σμό.


ΠΗΓΗ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ | ΕΙΚΟΝΕΣ: podilato98.blogspot.gr


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: κλασματικοί αριθμοί


2 σχόλια:

Anthony12 είπε...

Πολύ ωραία ανάρτηση δάσκαλε!:)

δάσκαλος98 είπε...

Ευχαριστώ, αστέρι μου! :D

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.