Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013

Το εθνόσημο της Ελλάδας


Εθνόσημο (ή έμβλημα) είναι το σύμβολο που μπαίνει στις στολές των Σωμάτων Α­σφα­λεί­ας μιας χώρας (στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστών), καθώς και στις σφρα­γί­δες των επίσημων εθνικών εγγράφων: στα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, στα διαβα­τήρια, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κ.ο.κ.
● Προέρχεται από τη συνήθεια που είχαν οι πολεμιστές τα αρχαία και μεσαιωνικά χρό­νια να σχεδιάζουν διάφορα σύμβολα στις ασπίδες τους, ώστε να ξεχωρίζουν από τους α­ντι­πά­λους.

Το εθνόσημο της σύγχρονης Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας καθιερώθηκε το 1975. Α­πο­τε­λεί­ται α­πό έναν κυανό θυρεό (σχήμα που μοιάζει με ασπίδα) που έχει έναν λευκό σταυ­ρό στη μέ­ση. Ο θυρεός περιβάλλεται εξ ολοκλήρου από δύο κλαδιά δάφνης.


Το «εθνικό σήμα» μας καθορίστηκε στο Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος (1822). Έ­κτο­τε τροποποιήθηκε πολλές φορές, κυρίως εξαιτίας των πολιτειακών μεταβολών:


Το εθνόσημο των Ενόπλων ΔυνάμεωνΠΗΓΕΣ: ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, el.wikipedia.org
ΕΙΚΟΝΕΣ: www.aperito.eu (1), el.wikipedia.org (2-4), www.zazzle.co.uk (5)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.