Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

10 Δεκεμβρίου 2013

Τα δικά μας ζευγαράκιαΌλα ξεκίνησαν όταν ο κύριος ζήτησε να βγάλουμε τα ξυλάκια μας στο θρανίο. Στην αρ­χή ε­πι­κρά­τη­σε φασαρία από τον... ενθουσιασμό, αλλά σιγά σιγά οργανωθήκαμε.

Αφού παίξαμε λίγο, αρχίσαμε να ξεχωρίζουμε πότε 5, πότε 6, πότε 7 κτλ. ξυλάκια και να τα βάζουμε σε δύο ομάδες: μία αριστερά και μία δεξιά.

Λέγαμε τα ζευγαράκια που βρίσκαμε και ο δάσκαλος τα έγραφε στον πίνακα. Σιγά σι­γά ξε­κί­νη­σε να τα γράφει ως πρόσθεση. Όταν, για παράδειγμα, ξεχωρίζαμε 5 και 3 ξυ­λά­κια α­πό τα 8 που είχαμε επιλέξει, εκείνος έγραφε: 5 + 3 = 8.


Τις επόμενες μέρες ήμασταν καλύτεροι και γρηγορότεροι. Τότε ήρθε η ώρα να γί­νου­με μι­κροί επιστήμονες. Βγάλαμε το πρόχειρο τετράδιο, χωρίζαμε τα ξυλάκια μας και ση­μει­ώ­να­με εμείς τα ζευγαράκια που βρίσκαμε. Πόσο ωραία νιώθαμε! Και πόσο μας κα­μά­ρω­νε ο δά­σκα­λός μας!

Πολλοί από εμάς παρατήρησαν ότι μερικά ζευγαράκια ήταν ίδια, απλώς είχαν δι­α­φο­ρε­τι­κή σει­ρά. Αποφασίσαμε ότι αυτό ήταν σπουδαίο, γιατί θα τελειώναμε πιο γρή­γο­ρα την ερ­γα­σί­α μας. Μόλις ανακαλύπταμε, π.χ., το 7 + 2, γράφαμε δίπλα του το 2 + 7. Τέλεια!


Μετά από λίγο καιρό ο κύριος άρχισε να γράφει στον πίνακα τα ζευγαράκια που βρί­σκα­με με διαφορετικό τρόπο: σε ένα πινακάκι! Φυσικά θελήσαμε να κάνουμε κι ε­μείς το ί­διο. Α, δεν ήταν μόνο κάτι καινούργιο, ήταν και πιο διασκεδαστικό!


Τώρα πια ήμασταν έτοιμοι για τη μεγάλη έκπληξη: Ο κύριος μάς έδωσε ένα αν­θρω­πά­κι, το 1, που στα πόδια είχε τα ζευγαράκια του! Μαζί κι ένα πινακάκι που τα είχε πιο –πώς να το πει κανείς: πιο επίσημα! Θα τα χρωματίζαμε, θα τα κόβαμε και θα τα κολ­λού­σα­με σε έ­να δισέλιδο στο τετράδιο των Μαθηματικών. Επίσης μας είχε γράψει και τον τίτλο: «Τα ζευ­γα­ρά­κια του 1».

Τις μέρες που ακολούθησαν, μετά το μάθημα στο βιβλίο, φτιάχναμε και από ένα δι­σέ­λι­δο για κάθε αριθμό. Τώρα πια τα ζωγραφίζαμε στο σχολείο αλλά τα κόβαμε και τα κολλάγα­με στο σπίτι λόγω έλλειψης χρόνου. Δε μας πείραζε πολύ, άλλωστε μέσα στην τάξη μπο­ρού­σα­με να κάνουμε κάτι καλύτερο: Να γράφουμε εμείς τον τίτλο! Τι χα­ρά!

Κάποιοι μάθαμε να τον γράφουμε απέξω, άλλοι συμβουλευόμασταν τον πίνακα αλλά ξε­χνού­σα­με γράμματα, ενώ μερικοί νιώσαμε τόσο σίγουροι που πήραμε τη μεγάλη α­πό­φα­ση και τον γράφαμε με στιλό ή μαρκαδοράκι!

Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιες από τις δημιουργίες μας:Όταν τελειώσαμε, ξεφυλλίσαμε το όμορφο τετράδιό μας και αρχίσαμε να λέμε πώς νιώ­θα­με και τι κερδίσαμε. Α, ναι, περάσαμε πολύ ωραία και, όπως είπε ένα χα­μο­γε­λα­στό α­στε­ρά­κι, «μάθαμε πιο πολλά για τους αριθμούς και τα ζευγαράκια τους».

Την άλλη μέρα, ωστόσο, μας περίμενε μια άλλη έκπληξη...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.