28 Ιανουαρίου 2020

Το πολίτευμα της Ελλάδας

Το πολίτευμα της χώρας μας ονομάζεται Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

1 Προεδρευόμενη, διότι αρχηγός του κράτους είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η εξουσία του είναι περιορισμένη σε σχέση με αυτήν της κυβέρνησης, αλλιώς η Δημοκρατία μας θα λεγόταν Προεδρική (όπως είναι, π.χ., στην Κύπρο και στις ΗΠΑ).

2 Κοινοβουλευτική, διότι στηρίζεται στο Κοινοβούλιο (ή Βουλή) των 300 βουλευτών. Οι τελευταίοι επιλέγονται από τον λαό και ψηφίζουν (την κυβέρνηση, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διάφορους νόμους) για λογαριασμό του.

3 Δημοκρατία, διότι λειτουργεί με την αρχή της «λαϊκής κυριαρχίας». Ο λαός επιλέγει με ελεύθερες εκλογές τους αντιπροσώπους του (τους βουλευτές) και αυτοί αναλαμβάνουν να υποστηρίζουν τα συμφέροντα και τις απόψεις των εκλογέων-ψηφοφόρων. Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες συμμετέχουν έμμεσα στη διακυβέρνηση του κράτους.


Στο δημοκρατικό πολίτευμα όλοι θεωρούνται ελεύθεροι και ίσοι μεταξύ τους, έχουν ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, ενώ οφείλουν να συνεργάζονται για την κοινή πρόοδο και να συμβιώνουν αρμονικά. Αξίζει να επισημάνουμε, ωστόσο, ότι ελευθερία είναι το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να ενεργεί όπως επιθυμεί, αρκεί να μην προκαλεί βλάβη σε άλλους και να σέβεται τους νόμους της πολιτείας.

Από το 1974

Το σημερινό πολίτευμα της Ελλάδας εγκαθιδρύθηκε το 1974. Τότε έγινε μεταπολίτευση και η χώρα μας πέρασε από τη στρατιωτική δικτατορία ή χούντα (1967-1974) στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία (1974-σήμερα).

Η αρίθμηση γίνεται σε αντιδιαστολή με την Α΄ Ελληνική Δημοκρατία (1821-1828) και τη Β΄ Ελληνική Δημοκρατία (1924-1935).

ΠΗΓΗ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ: podilato98.blogspot.com


Το ελληνικό κράτοςΤρίτη Ελληνική Δημοκρατία

2 σχόλια:

wolf23 είπε...

Ενδιαφέρον!😎

μαθητής11 είπε...

Σημαντικό

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα