Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

25 Μαρτίου 2012

Οι εμφύλιες συγκρούσεις

Η κεντρική Αρχή που δημιουργείται στην Α΄ Εθνοσυνέλευση αποτελεί σημαντική κα­τά­κτη­­ση των επαναστατημένων Ελλήνων. Τα ζητήματα που απασχολούν την Ε­θνο­συ­νέ­λευ­ση εί­ναι η μορφή του κράτους που θα δημιουργηθεί, ο τρόπος εκλογής της η­γε­σί­ας του αλ­λά και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τη Διοίκηση. Σύντομα αυτά τα θέ­μα­τα οδηγούν σε συ­γκρού­σεις μεταξύ των διαφόρων ομάδων που διεκδικούν για τον εαυτό τους τη στρα­­τι­ω­τι­κή και πολιτική ηγεσία.

Το 1825 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης φυλακίζεται στην
Ύδρα για 3 μήνες από τους πολιτικούς του αντιπάλους

 1  Οι πρόκριτοι της Πελοποννήσου, που είχαν την εξουσία στο παρελθόν, θέλουν την η­γε­σί­α για να εφαρμόσουν τον τρόπο διακυβέρνησης που γνωρίζουν. Επιθυμούν ε­πί­σης να διατηρήσουν τα προνόμιά τους.

 2  Οι άνθρωποι των όπλων προβάλλονται ως οι φυσικοί αρχηγοί του Αγώνα για την Α­­νε­ξαρ­τη­σί­α, επειδή αυτοί πολεμούν, οπότε δικαιούνται και την εξουσία ή, του­λά­χι­στον, τη συμ­με­το­χή τους σε αυτήν. Την ίδια άποψη έχουν και οι πρόκριτοι των νη­σιών, που κατέ­χουν το εμπόριο και συνεισφέρουν υλικά στον Αγώνα.

 3  Νέες ομάδες πολιτικών εμφανίζονται επίσης να διεκδικούν την εξουσία. Προ­έρ­χο­νται κυ­ρί­ως από το Φανάρι, έχουν ευρωπαϊκή παιδεία και αρκετές γνώσεις για την ορ­γά­νω­ση και τη διοίκηση του κράτους. Οι κάτοικοι των επαναστατημένων περιοχών νιώ­θουν να α­­πει­λού­νται από αυτούς και αντιδρούν έντονα.

Η διαμάχη μεταξύ των αντίπαλων ομάδων καταλήγει πολλές φορές σε ένοπλες εμ­φύ­λι­ες συ­γκρού­σεις με μεγάλες υλικές καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες. Σε αυ­τές τις πε­­ρι­πτώ­σεις οι πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των Τούρκων περνούν σε δεύ­τε­ρη μοίρα...

Το 1825 ο Οδυσσέας Ανδρούτσος φυλακίζεται στην
Ακρόπολη, βασανίζεται φριχτά και δολοφονείται

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

1821. Ταραχές στα Βέρβαινα.
1823-1824. Πρώτη φάση εμφύλιων συγκρούσεων.
1824-1825. Δεύτερη φάση εμφύλιων συγκρούσεων.

ΠΗΓΗ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ (2006) | ΕΙΚΟΝΕΣ: www.newsbomb.gr, eranistis.netΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.