19 Ιαν 2020

Τα αποτελέσματα του σεισμού

Από τον μαθητή11
Μαθητής της έκτης τάξης

Τα αποτελέσματα του σεισμού κάποιες φορές δεν ήταν άσχημα αλλά άλλες φορές ήταν φριχτά όπως δηλαδή κατεστραμμένα σπίτια, κτίρια, χαμένες περιουσίες, οικοδομές και το χειρότερο χάθηκαν αθώες ζωές.

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη από πλευράς σεισμικότητας και την έκτη θέση παγκοσμίως. Το σοβαρότερο σεισμικό συμβάν στην Ελλάδα τα τελευταία εκατό χρόνια είναι ο σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ που έγινε στις 12 Αυγούστου 1953 στην Κεφαλλονιά. Προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημιές και καταστροφές κυρίως σε Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 476 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 2.412. Σε σύνολο 33.000 σπίτια που υπήρχαν τότε στα νησιά αυτά, υπήρξαν 27.659 καταρρεύσεις, σοβαρές υλικές ζημιές σε 2.780 σπίτια και ελαφρές σε 2.394.

Ο σεισμός εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις έχει ως επακόλουθα την ενεργοποίηση άλλων γεωλογικών φαινομένων όπως η ρευστοποίηση εδαφών, οι καταπτώσεις βράχων, οι κατολισθήσεις και τα θαλάσσια κύματα βαρύτητας ή αλλιώς τσουνάμι με εξίσου σοβαρές επιπτώσεις.

Τα θαλάσσια κύματα βαρύτητας προκαλούνται από μεγάλους υποθαλάσσιους σεισμούς. Το σημαντικότερο ως προς το ύψος θαλάσσιο κύμα βαρύτητας που έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία πενήντα χρόνια στις 9 Ιουλίου 1956 στη θαλάσσια περιοχή της Αμοργού μετά από σεισμό μεγέθους 7,5 Ρίχτερ.



Γεωγραφία
ΠΗΓΗ: seismoi.gr

2 σχόλια:

9º Δ.Σ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ είπε...

Μπράβο στον μαθητή11!!!

μαθητής11 είπε...

Ευχαριστώ.☺☺☺☺☺

▼ Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα