23 Φεβ 2019

Πυρκαγιά στο μουσείο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σεπτέμβριος 2018

Ολοσχερώς καταστράφηκε από πυρκαγιά το Εθνικό Μουσείο του Ρίο ντε Τζανέιρο, ένα από τα παλαιότερα μουσεία της Βραζιλίας. Η φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής 2 Σεπτεμβρίου, ενώ το μουσείο ήταν κλειστό. Παρά τις προσπάθειες των 80 και πλέον πυροσβεστών, ελάχιστα από τα είκοσι εκατομμύρια εκθέματα διασώθηκαν.

Εικόνες από το ελικόπτερο του τηλεοπτικού δικτύου TV Globo έδειχναν το επιβλητικό κτίσμα εντελώς τυλιγμένο στις φλόγες. Το κτίριο έχει εμβαδό 13.000 τ.μ. και βρίσκεται σε συνοικία του βόρειου Ρίο ντε Τζανέιρο.





«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες. Η φωτιά εξαπλώθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα εξαιτίας των ιδιαίτερα εύφλεκτων υλικών στις αίθουσες του μουσείου», ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου του πυροσβεστικού σώματος στη μεγαλούπολη.

Παρά την ταχύτατη άφιξη γερανοφόρων και κλιμακοφόρων οχημάτων της πυροσβεστικής, η φωτιά εξαπλώθηκε σε πάρα πολλές αίθουσες του μουσείου, με τους πυροσβέστες να δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, τις οποίες τιθάσευσαν ύστερα από περίπου οκτώ ώρες.





Το μουσείο, που ίδρυσε ο βασιλιάς Ζοάο ΣΤ΄ το 1818, ήταν από τα παλαιότερα και πιο ενδιαφέροντα της χώρας. Εκεί στεγάζονταν συλλογές αιγυπτιακής τέχνης, καθώς και συλλογή ελληνορωμαϊκών αρχαιοτήτων.

«Κόσμημα» της συλλογής παλαιοντολογικών ευρημάτων θεωρείται ο σκελετός δεινοσαύρου που εντοπίσθηκε στην πολιτεία Μίνας Ζεραΐς, καθώς και το αρχαιότερο ανθρώπινο απολίθωμα της Βραζιλίας, που έλαβε την προσωνυμία «Λουτσία».





Δηλώσεις

«Η σημερινή ημέρα είναι τραγική για τη Βραζιλία. Δύο αιώνες κόπων, ερευνών και γνώσης δεν υπάρχουν πια», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Τεμέρ.

«Όλα τα ιστορικά αρχεία, που φυλάσσονταν σε κεντρικό τμήμα του κτιρίου, καταστράφηκαν ολοσχερώς. Χάθηκαν 200 χρόνια Ιστορίας. Νιώθω βαθιά απογοήτευση και μεγάλη οργή», ανέφερε ο υποδιευθυντής του μουσείου Λουίς Φερνάντο Ντίας Ντουάρτε.

Ο κ. Ντουάρτε κατηγόρησε ευθέως τις ομοσπονδιακές αρχές για «έλλειψη ενδιαφέροντος», υπογραμμίζοντας ότι το μουσείο ουδέποτε εξασφάλισε στήριξη από το κράτος. Μάλιστα, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διοίκησης, το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε εγκρίνει έργα πυροπροστασίας.



ΕιδήσειςΜουσεία
ΠΗΓΗ: Η Καθημερινή (04.09.2018)
ΕΙΚΟΝΕΣ: nczas.com (1), rmf24.pl (2), theworldnews.net (3), aztecanoticias.com.mx (4), nbcnews.com (5-6)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα