13 Μαΐ 2022

Ο νυχτοφύλακας και οι «δουλειές της νύχτας»

Του Γιάννη Σουλιώτη
Δημοσιογράφος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ – Μάιος 2018

Συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής ο 47χρονος νυχτοφύλακας του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας, όπως και ο 52χρονος συνεργός του, που εργάζεται ως υδραυλικός. Στο σπίτι του πρώτου βρέθηκαν 20 αγγεία που χρονολογούνται από το 1700 π.Χ., ενώ ο συνεργός του πιθανολογείται ότι θα αναλάμβανε να τα πουλήσει παράνομα σε συλλέκτες (η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο 52χρονος συμμετείχε σε λαθρανασκαφές στην Κόρινθο).


Ανακρινόμενος μετά τη σύλληψή του, πριν από τέσσερις μέρες, ο 47χρονος φέρεται να ομολόγησε ότι αφαίρεσε τα είκοσι αρχαία αντικείμενα στη διάρκεια του τελευταίου μήνα, ενώ αποκάλυψε ότι πριν από έναν χρόνο είχε πουλήσει στη «μαύρη» αγορά ένα ακόμη αντικείμενο που φυλασσόταν στο μουσείο.


Οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν το ενδεχόμενο ο νυχτοφύλακας να έχει κλέψει από τις αποθήκες και άλλες αρχαιότητες πέραν όσων βρέθηκαν στο σπίτι του. Μάλιστα, αρμόδια αστυνομική πηγή τόνισε ότι «είναι επιβεβλημένος ο ενδελεχής έλεγχος των αποθηκών του μουσείου Σαντορίνης, προκειμένου να διαπιστωθεί το εύρος δράσης του κατηγορουμένου».


Στην προανακριτική απολογία του ο υπάλληλος του μουσείου, προκειμένου να δικαιολογήσει την πράξη του, επικαλέστηκε ότι αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες. Αντίθετα, ο συγκατηγορούμενός του δήλωσε ότι είχε δει τα αρχαία αντικείμενα στο σπίτι του φίλου του, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή στην υπόθεση.


Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Νάξου, ο οποίος τους άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων. Στη συνέχεια αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή.


Εκτός λειτουργίας

Σημειώνεται ότι στο μουσείο υπάρχουν εγκατεστημένες κάμερες ασφαλείας, οι οποίες ωστόσο βρίσκονται εδώ και περίπου έναν χρόνο εκτός λειτουργίας. Επιπλέον, οι αστυνομικοί αναφέρουν ότι κατά τη μεταφορά των αρχαιοτήτων στο σπίτι του 47χρονου οι δύο κατηγορούμενοι έσπασαν κατά λάθος δύο αγγεία προϊστορικών χρόνων ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας.


Αρχαία χρόνιαΕιδήσειςΜουσεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα