Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Με ασφάλεια στη δικτυακή κοινωνία

Από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο θέλοντας να εξασφαλίσει την ασφαλή παρουσία σας στη δικτυακή κοινωνία και καλή χρήση των υπηρεσιών του διαδικτύου, κατέγραψε μια σειρά από συμβουλές. Σας παρακαλούμε να τις διαβάσετε προσεκτικά.

Οδηγίες καλής χρήσης του διαδικτύου

 1  Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και οι πληροφορίες που α­πο­στέλ­­λε­τε με οποιονδήποτε τρόπο σε άλλους χρήστες του διαδικτύου δεν πρέπει:
● Να είναι προσβλητικά, αλλά να ακολουθούν τα χρηστά ήθη και τα ήθη χρήσης του δι­α­­δι­κτύ­ου.
● Να προσβάλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διάφορες μειονότητες.
● Να σχετίζονται με παράνομες πράξεις.
● Να έχουν υβριστικό χαρακτήρα ή διαφημιστική χροιά.

 2  Μη διακινείτε δικτυακούς τόπους και γενικότερα πληροφορίες, οι οποίες:
● Προωθούν τη βία ή προπαγανδίζουν την επιθετική συμπεριφορά, το μίσος και τον ρα­­τσι­σμό.
● Προωθούν τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.
● Περιέχουν πορνογραφικό περιεχόμενο.
● Αναφέρονται σε παραβιάσεις ασφάλειας διαφόρων συστημάτων.
● Αφορούν την παράνομη διανομή προγραμμάτων.
● Περιέχουν οπτικοακουστικό υλικό που είναι προϊόν πνευματικής δημιουργίας και προ­­στα­τεύ­ε­ται.
● Αφορούν υλικό με διαφημιστικά banner.

 3  Ελέγχετε προσεκτικά το περιεχόμενο των μηνυμάτων σας για την απομάκρυνση ι­ών ή άλλων στοιχείων που μπορεί να βλάψουν άλλους χρήστες του διαδικτύου.

 4  Χρησιμοποιείτε υπολογιστή με λογισμικό προστασίας από τους ιούς (antivirus), το ο­­ποί­ο είναι ενεργό και ανανεώνεται αυτόματα για τους νέους ιούς από τον κα­τα­σκευ­α­στή του.


Τι δεν πρέπει να κάνετε στο διαδίκτυο

 1  Τα άτομα που γνωρίζετε στο διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ό­τι εί­ναι. Μπορεί να σας λένε ψέματα, για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας.

 2  Μη δίνετε ποτέ τα προσωπικά σας στοιχεία σε άλλους χρήστες του διαδικτύου. Μην τους αποκαλύπτετε σε καμία περίπτωση πληροφορίες που αφορούν τους φί­λους, την οι­κογένεια ή το σχολείο σας.

 3  Μην αποκαλύπτετε τους κωδικούς πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε.

 4  Μην επιχειρείτε συναλλαγές μέσω του διαδικτύου για την αγορά προϊόντων και μη δί­­νε­τε στοιχεία που αφορούν πιστωτικές κάρτες.

 5  Να είστε επιφυλακτικοί ως προς την αποδοχή όσων διαβάζετε στο διαδίκτυο ή αυ­τών που σας λένε οι άλλοι χρήστες του πριν τα υποβάλετε στην κρίση σας.

 6  Συζητήστε με τους δασκάλους σας, τους γονείς σας και πρόσωπα που ε­μπι­στεύ­ε­στε για τις δραστηριότητές σας στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίσετε ο­τι­δή­πο­τε πε­ρί­ερ­­γο ή ασυνήθιστο.

 7  Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι τα προϊόντα της πνευματικής δημιουργίας (π.χ. μου­σι­­κή, λογοτεχνία, κινηματογράφος, βίντεο) προστατεύονται από τους νόμους και η διανο­μή τους μέσω του διαδικτύου είναι παράνομη πράξη.

 8  Το ίδιο παράνομη θεωρείται και η διακίνηση προγραμμάτων υπολογιστών (Soft­ware), εκτός αν ανήκουν στην κατηγορία του Ελεύθερου Λογισμικού (Open source soft­ware).

 9  Μην ανοίγετε μηνύματα e-mail και επισυναπτόμενα αρχεία από άγνωστους α­πο­στο­­λείς με περίεργα θέματα (subject) ή χωρίς θέμα. Είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ι­ούς και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον υπολογιστή σας.

 10  Μη χρησιμοποιείτε άκριτα οποιοδήποτε πρόγραμμα βρίσκετε στο διαδίκτυο. Δεν εί­ναι όλα τα προγράμματα ασφαλή, ακόμη και αν εμφανίζονται ως παιχνίδια. Ίσως πε­ρι­έ­χουν προγράμματα που μπορεί να βλάψουν τον υπολογιστή σας (Δούρειους Ίπ­πους).

Σας ευχόμαστε καλή πλοήγηση!


ΠΗΓΗ: www.sch.gr | ΕΙΚΟΝΕΣ: www.netz24.biz, www.sch.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: διαδίκτυο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.