29 Φεβ 2012

Με ασφάλεια στη δικτυακή κοινωνία

Από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο θέλοντας να εξασφαλίσει την ασφαλή παρουσία σας στη δικτυακή κοινωνία και καλή χρήση των υπηρεσιών του διαδικτύου, κατέγραψε μια σειρά από συμβουλές. Σας παρακαλούμε να τις διαβάσετε προσεκτικά.

Οδηγίες καλής χρήσης του διαδικτύου

1 Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και οι πληροφορίες που αποστέλλετε με οποιονδήποτε τρόπο σε άλλους χρήστες του διαδικτύου δεν πρέπει:
  • Να είναι προσβλητικά, αλλά να ακολουθούν τα χρηστά ήθη και τα ήθη χρήσης του διαδικτύου.
  • Να προσβάλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διάφορες μειονότητες.
  • Να σχετίζονται με παράνομες πράξεις.
  • Να έχουν υβριστικό χαρακτήρα ή διαφημιστική χροιά.

2 Μη διακινείτε δικτυακούς τόπους και γενικότερα πληροφορίες, οι οποίες:
  • Προωθούν τη βία ή προπαγανδίζουν την επιθετική συμπεριφορά, το μίσος και τον ρατσισμό.
  • Προωθούν τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.
  • Περιέχουν πορνογραφικό περιεχόμενο.
  • Αναφέρονται σε παραβιάσεις ασφάλειας διαφόρων συστημάτων.
  • Αφορούν την παράνομη διανομή προγραμμάτων.
  • Περιέχουν οπτικοακουστικό υλικό που είναι προϊόν πνευματικής δημιουργίας και προστατεύεται.
  • Αφορούν υλικό με διαφημιστικά banner.

3 Ελέγχετε προσεκτικά το περιεχόμενο των μηνυμάτων σας για την απομάκρυνση ιών ή άλλων στοιχείων που μπορεί να βλάψουν άλλους χρήστες του διαδικτύου.

4 Χρησιμοποιείτε υπολογιστή με λογισμικό προστασίας από τους ιούς (antivirus), το οποίο είναι ενεργό και ανανεώνεται αυτόματα για τους νέους ιούς από τον κατασκευαστή του.



Τι δεν πρέπει να κάνετε στο διαδίκτυο

1 Τα άτομα που γνωρίζετε στο διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι. Μπορεί να σας λένε ψέματα, για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας.

2 Μη δίνετε ποτέ τα προσωπικά σας στοιχεία σε άλλους χρήστες του διαδικτύου. Μην τους αποκαλύπτετε σε καμία περίπτωση πληροφορίες που αφορούν τους φίλους, την οικογένεια ή το σχολείο σας.

3 Μην αποκαλύπτετε τους κωδικούς πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε.

4 Μην επιχειρείτε συναλλαγές μέσω του διαδικτύου για την αγορά προϊόντων και μη δίνετε στοιχεία που αφορούν πιστωτικές κάρτες.

5 Να είστε επιφυλακτικοί ως προς την αποδοχή όσων διαβάζετε στο διαδίκτυο ή αυτών που σας λένε οι άλλοι χρήστες του πριν τα υποβάλετε στην κρίση σας.

6 Συζητήστε με τους δασκάλους σας, τους γονείς σας και πρόσωπα που εμπιστεύεστε για τις δραστηριότητές σας στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίσετε οτιδήποτε περίεργο ή ασυνήθιστο.

7 Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι τα προϊόντα της πνευματικής δημιουργίας (π.χ. μουσική, λογοτεχνία, κινηματογράφος, βίντεο) προστατεύονται από τους νόμους και η διανομή τους μέσω του διαδικτύου είναι παράνομη πράξη.

8 Το ίδιο παράνομη θεωρείται και η διακίνηση προγραμμάτων υπολογιστών (Software), εκτός αν ανήκουν στην κατηγορία του Ελεύθερου Λογισμικού (Open source software).

9 Μην ανοίγετε μηνύματα e-mail και επισυναπτόμενα αρχεία από άγνωστους αποστολείς με περίεργα θέματα (subject) ή χωρίς θέμα. Είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ιούς και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον υπολογιστή σας.

1
0 Μη χρησιμοποιείτε άκριτα οποιοδήποτε πρόγραμμα βρίσκετε στο διαδίκτυο. Δεν είναι όλα τα προγράμματα ασφαλή, ακόμη και αν εμφανίζονται ως παιχνίδια. Ίσως περιέχουν προγράμματα που μπορεί να βλάψουν τον υπολογιστή σας (Δούρειους Ίππους).

Σας ευχόμαστε καλή πλοήγηση!





Διαδίκτυο
ΠΗΓΗ: sch.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ: netz24.biz, sch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα