Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Με ασφάλεια στη δικτυακή κοινωνία

Από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο θέλοντας να εξασφαλίσει την ασφαλή παρουσία σας στη δι­κτυ­α­κή κοινωνία και καλή χρήση των υπηρεσιών του διαδικτύου, κατέγραψε μια σειρά α­πό συμβουλές. Σας παρακαλούμε να τις διαβάσετε προσεκτικά.

Οδηγίες καλής χρήσης του διαδικτύου

 1  Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και οι πληροφορίες που α­πο­στέλ­­λε­τε με οποιονδήποτε τρόπο σε άλλους χρήστες του διαδικτύου δεν πρέπει:
● Να είναι προσβλητικά, αλλά να ακολουθούν τα χρηστά ήθη και τα ήθη χρήσης του δι­α­­δι­κτύ­ου.
● Να προσβάλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διάφορες μειονότητες.
● Να σχετίζονται με παράνομες πράξεις.
● Να έχουν υβριστικό χαρακτήρα ή διαφημιστική χροιά.

 2  Μη διακινείτε δικτυακούς τόπους και γενικότερα πληροφορίες, οι οποίες:
● Προωθούν τη βία ή προπαγανδίζουν την επιθετική συμπεριφορά, το μίσος και τον ρα­­τσι­σμό.
● Προωθούν τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.
● Περιέχουν πορνογραφικό περιεχόμενο.
● Αναφέρονται σε παραβιάσεις ασφάλειας διαφόρων συστημάτων.
● Αφορούν την παράνομη διανομή προγραμμάτων.
● Περιέχουν οπτικοακουστικό υλικό που είναι προϊόν πνευματικής δημιουργίας και προ­­στα­τεύ­ε­ται.
● Αφορούν υλικό με διαφημιστικά banner.

 3  Ελέγχετε προσεκτικά το περιεχόμενο των μηνυμάτων σας για την απομάκρυνση ι­ών ή άλ­λων στοιχείων που μπορεί να βλάψουν άλλους χρήστες του διαδικτύου.

 4  Χρησιμοποιείτε υπολογιστή με λογισμικό προστασίας από τους ιούς (antivirus), το ο­­ποί­ο είναι ενεργό και ανανεώνεται αυτόματα για τους νέους ιούς από τον κα­τα­σκευ­α­στή του.


Τι δεν πρέπει να κάνετε στο διαδίκτυο

 1  Τα άτομα που γνωρίζετε στο διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ό­τι εί­ναι. Μπορεί να σας λένε ψέματα, για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας.

 2  Μη δίνετε ποτέ τα προσωπικά σας στοιχεία σε άλλους χρήστες του διαδικτύου. Μην τους αποκαλύπτετε σε καμία περίπτωση πληροφορίες που αφορούν τους φί­λους, την οι­­κο­γέ­νει­α ή το σχολείο σας.

 3  Μην αποκαλύπτετε τους κωδικούς πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε.

 4  Μην επιχειρείτε συναλλαγές μέσω του διαδικτύου για την αγορά προϊόντων και μη δί­­νε­τε στοιχεία που αφορούν πιστωτικές κάρτες.

 5  Να είστε επιφυλακτικοί ως προς την αποδοχή όσων διαβάζετε στο διαδίκτυο ή αυ­τών που σας λένε οι άλλοι χρήστες του πριν τα υποβάλετε στην κρίση σας.

 6  Συζητήστε με τους δασκάλους σας, τους γονείς σας και πρόσωπα που ε­μπι­στεύ­ε­στε για τις δραστηριότητές σας στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίσετε ο­τι­δή­πο­τε πε­ρί­ερ­­γο ή ασυνήθιστο.

 7  Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι τα προϊόντα της πνευματικής δημιουργίας (π.χ. μου­σι­­κή, λογοτεχνία, κινηματογράφος, βίντεο) προστατεύονται από τους νόμους και η διανο­μή τους μέσω του διαδικτύου είναι παράνομη πράξη.

 8  Το ίδιο παράνομη θεωρείται και η διακίνηση προγραμμάτων υπολογιστών (Soft­ware), ε­κτός αν ανήκουν στην κατηγορία του Ελεύθερου Λογισμικού (Open source soft­ware).

 9  Μην ανοίγετε μηνύματα e-mail και επισυναπτόμενα αρχεία από άγνωστους α­πο­στο­­λείς με περίεργα θέματα (subject) ή χωρίς θέμα. Είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ι­ούς και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον υπολογιστή σας.

 10  Μη χρησιμοποιείτε άκριτα οποιοδήποτε πρόγραμμα βρίσκετε στο διαδίκτυο. Δεν εί­ναι ό­λα τα προγράμματα ασφαλή, ακόμη και αν εμφανίζονται ως παιχνίδια. Ίσως πε­ρι­έ­χουν προ­γράμ­μα­τα που μπορεί να βλάψουν τον υπολογιστή σας (Δούρειους Ίπ­πους).

Σας ευχόμαστε καλή πλοήγηση!


ΠΗΓΗ: www.sch.gr | ΕΙΚΟΝΕΣ: www.netz24.biz, www.sch.gr


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: διαδίκτυο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.