Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

29 Φεβρουαρίου 2012

Ο Πόντος

Από τη Vickos22


Ο Πόντος είναι ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ ακτών της Μι­κράς Α­σί­ας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η ο­ποί­α σή­με­ρα ανήκει στην Τουρκία.

Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βι­θυ­νί­ας, νό­τι­α από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη Μικρή Αρμενία, βόρεια από τη θά­­λασ­σα του Εύξεινο Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα και στα τούρ­κι­κα Κα­ρά-Ντενίζ.


Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνισμού και αποικισμού αλλά και βα­σί­λει­ου επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο ξαναϋπήρξε ως α­νε­ξάρ­τη­το κρά­τος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που α­κο­λου­θού­σε κατ’ ε­πι­τα­γή της συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό πο­σο­στό, από ελ­­λη­νό­φω­νους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς.

ΠΗΓΗ: ;


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ελλάδα/Πόντιοι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.