Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

27 Φεβρουαρίου 2012

Καθαρά Δευτέρα 2012!

Από την elpis00


Στις 27 Φεβρουαρίου φέτος, θα γιορτάσουμε και επίσημα πλέον στη χώρα μας την Κα­θα­­ρή Δευτέρα. Είναι μια μέ­ρα ιδιαίτερα σημαντική κυρίως για τα μικρά παιδιά. Μέ­ρα χα­λά­ρω­­σης και εκδρομής. Οι περισσότεροι από εμάς, όπως και αν είναι τα «οι­κο­νο­μι­κά» μας αυ­­τήν την περίοδο όλο και κάτι θα κάνουμε για να αποδράσουμε.

Κλασικό έθιμο της ημέρας, είναι τα «κούλουμα» και το πέταγμα του χαρταετού! Ε­ξαι­τί­ας του ότι έχει καθιερωθεί από τα παλιά ακόμα χρόνια η Καθαρά Δευτέρα να εί­ναι μέ­ρα «Κα­­θαρ­μού» τα φαγητά της μέρας αυτής είναι νηστίσιμα, όπως θαλασσινά, ό­σπρι­α, λαχανικά, ο­στρα­κο­ει­δή και άλλα και η παραδοσιακή λαγάνα. Όλα αυτά λέ­γο­νται «κούλουμα». Σύμ­φω­να με την παράδοση, τα «κούλουμα» πήραν το όνομά τους α­πό τη λατινική λέξη «Cu­mu­lus», όπου σημαίνει αφθονία, αλλά και το τέλος. Εκ­φρά­ζει δηλαδή το τέλος της Α­­πο­κρι­άς.

Εκτός όμως από τον χαρταετό, ένα ακόμα παραδοσιακό έθιμο που γίνεται στη χώρα μας την Καθαρά Δευτέρα, είναι και τα «αλευρομουτζουρώματα». Το έθιμο αυτό λαμ­βά­νει χώ­ρα στο Γαλαξίδι! Είναι μια παράδοση χρόνων, όπου οι κάτοικοι χωρίζονται σε ο­μά­δες... και αρ­χί­ζει ο πόλεμος. Τα πυρά είναι αλεύρι και χρωματιστή σκόνη!


Την Καθαρή Δευτέρα, ξεκινά και η νηστεία των σαράντα ημερών, η λεγόμενη «Σα­ρα­κο­στή»! Οι μέρες αυτές της νηστείας, συμβολίζουν και τις αντίστοιχες ημέρες νη­στεί­ας, του Χρι­στού στην Έρημο.


Ετοιμάστε λοιπόν τον χαρταετό σας, με ιδιαίτερη προσοχή για το σωστό «ζύγι» και το σω­στό μήκος της «ουράς» για να έχει εκείνο το απαιτούμενο ύψος που θα τον κά­νει κυ­ρί­αρ­χο ανάμεσα στους άλλους!

ΠΗΓΗ: My family


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Καθαρή Δευτέρα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.