Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012

Τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ας ξεκινήσουμε με τρεις βασικούς ορισμούς:


Άνθρωπος: Ένα μέλος του είδους homo sapiens· ένας άντρας, μια γυναίκα ή έ­να παι­δί.

Δικαιώματα: Πράγματα τα οποία δικαιούσαι ή σου επιτρέπονται· εγγυημένες ε­λευ­θε­ρί­ες.

Ανθρώπινα δικαιώματα: Τα δικαιώματα που έχεις επειδή είσαι άνθρωπος.


Ένα δικαίωμα, επομένως, είναι κάποιου είδους ελευθερία. Είναι κάτι που το δι­και­ού­ται κα­νείς επειδή είναι άνθρωπος.


Τα ανθρώπινα δικαιώματα βασίζονται στην αρχή του σεβασμού του ατόμου: Κάθε ά­το­μο εί­ναι ένα ηθικό και λογικό ον που αξίζει να του φέρονται με αξιοπρέπεια.

Αποκαλούνται ανθρώπινα δικαιώματα γιατί είναι οικουμενικά, δηλαδή τα δι­και­ού­νται όλοι χω­ρίς να έχει σημασία ποιοι είναι και πού ζούνε. Τα δικαιούνται όλοι απλώς γιατί είναι ζω­ντα­νοί.

Εντούτοις, αν ζητήσετε από πολλούς ανθρώπους να σας αναφέρουν τα δικαιώματά τους, θα σας μιλήσουν μόνο για την ελευθερία του λόγου, της θρησκευτικής πε­ποί­θη­σης και, ί­σως, ένα δυο άλλα. Αυτά είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντικά, ωστόσο τα ανθρώπινα δι­και­ώ­μα­τα έχουν μεγαλύτερο εύρος:
● Εμπεριέχουν επιλογές και ευκαιρίες.
● Εμπεριέχουν την ελευθερία να αποκτήσει κανείς μια δουλειά, να ακολουθήσει μια στα­­δι­ο­δρο­μί­α, να επιλέξει τον σύντροφο που επιθυμεί και να αναθρέψει τα παιδιά του.
● Περιλαμβάνουν το δικαίωμα της ανεμπόδιστης μετακίνησης και το δικαίωμα να ερ­γά­ζε­­ται κανείς και να έχει δίκαιες απολαβές χωρίς να υφίσταται παρενοχλήσεις, κα­κο­με­τα­χεί­­ρι­ση, απειλές και αυθαίρετες απολύσεις.
● Περιλαμβάνουν ακόμη και το δικαίωμα του ελεύθερου χρόνου.Σε παλαιότερες εποχές δεν υπήρχαν ανθρώπινα δικαιώματα. Μετά ήρθε η ιδέα ότι οι άν­­θρω­ποι θα έπρεπε να έχουν συγκεκριμένες ελευθερίες. Αυτή η ιδέα, στον απόηχο του Δεύ­τε­ρου Παγκοσμίου Πολέμου, αποτυπώθηκε τελικά σε ένα έγγραφο που ο­νο­μά­ζε­ται Οι­κου­με­νι­κή Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Διακήρυξη αποτελείται από τριάντα δικαιώματα, τα οποία παρέχονται σε όλους τους αν­θρώ­πους.

ΠΗΓΗ: «Ενωμένοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» (gr.humanrights.com/home.html) | ΕΙΚΟΝΑ: www.panoramio.comΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.