Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012

Αχινός

Από την elpis00


Οι αχινοί είναι μικρά θαλάσσια ζώα με ασβεστολιθικό κέλυφος που έχει αγκάθια. Α­νή­κουν στην συνομοταξία των Εχινοδέρμων, στην οποία ανήκουν και οι αστερίες. Τα ζώ­α αυτά σχη­μα­τί­ζουν την ομοταξία των Εχινοειδών.

Απαντώνται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Ειδικότερα, ζουν στη λάσπη του βυ­θού ή σε μέρη με φύκια ή επάνω σε βράχους, σε μικρό σχετικά βάθος.


Χαρακτηριστικό τους είναι τα μακριά αγκάθια, με τα οποία κινούνται, ενώ για την κί­νη­σή τους χρησιμοποιούν και βαδιστικούς ποδίσκους που έχουν σχήμα σωλήνα. Με τους πο­­δί­σκους προσκολλώνται σε στέρεα υποστηρίγματα και επίσης αναπνέουν. Το κέ­λυ­φός τους σχη­μα­τί­ζει κάψα, η διάμετρος της οποίας τυπικά κυμαίνεται από 3 ώς 10 εκατοστά. Τα γνω­στό­τε­ρα χρώματα περιλαμβάνουν το μαύρο και το σκούρο πρά­σι­νο, λαδί, καφέ, μωβ και κόκκινο. Τρέφονται κυρίως με άλγες αλλά και με μύδια και άλ­λα ασπόνδυλα και κι­νού­νται αργά. Εχθροί τους είναι οι αστερίες, τα χέλια και άλλα ζώ­α με τα οποία τρέφο­νται.


Το κέλυφός τους αποτελείται από πινάκια με ασβεστολιθική σύσταση, τα οποία ε­νώ­νο­νται με ραφή σχηματίζοντας κλειστή κάψα (γνωστή και ως «λύχνος του Α­ρι­στο­τέ­λη»), που πε­ρι­βάλ­λε­ται από αγκάθια, είναι πλατιά στην κοιλιά και θολωτή στη ράχη. Στη μέση της κοι­λιάς βρίσκεται το στόμα, όπου το ζώο φέρει μασητική συσκευή, με 5 δό­ντια, ώστε να τε­μα­χί­ζει την τροφή του. Τα μάτια και οι ποδίσκοι του δε φαίνονται. Α­πό τους πόρους της κοι­λιάς του προβάλλουν και οι ποδολαβίδες, τα οποία είναι ε­ξαρ­τή­μα­τα που μοιάζουν με κλω­στές, τα οποία χρησιμεύουν στον καθαρισμό του κε­λύ­φους και στην άμυνα του ζώ­ου. Κυ­ρι­ό­τεροι εχθροί των αχινών είναι οι αστερίες, δι­ά­φο­ρα σαρκοφάγα ψάρια και ζώα της θά­λασ­σας.

ΠΗΓΗ: ;Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.