Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κάτι παραπάνω από μερικά λόγια σε μια σελίδα. Το ση­μα­­ντι­κό ερώτημα, ωστόσο, είναι: Ποιος θα κάνει αυτά τα λόγια πραγ­μα­τι­κό­τη­τα;

Όταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (ΗΠΑ) αγωνίστηκε τη δεκαετία του ’60 υπέρ της φυ­λε­τι­κής ι­σό­τη­τας ανάμεσα σε μαύρους και λευκούς, αγωνίστηκε για δικαιώματα που θε­ω­ρη­τι­κά ή­ταν ήδη εγγυημένα από τα Ηνωμένα Έθνη εδώ και δύο περίπου δε­κα­ε­τί­ες.
● Εντούτοις, αγωνίστηκε.

«Στο τέλος δε θα θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας αλλά τη σιωπή των φίλων μας»
(Μάρτιν Λούθερ Κινγκ)

Όταν ο Νέλσον Μαντέλα όρθωσε το ανάστημά του για να υπερασπίσει την κοινωνική δι­και­ο­σύ­νη τη δεκαετία του ’90, η χώρα του (Νότια Αφρική) είχε ήδη συμφωνήσει να κα­ταρ­γή­σει τις διακρίσεις εναντίον του μαύρου πληθυσμού πριν περίπου 40 χρόνια.
● Εντούτοις, αγωνίστηκε.

Νέλσον Μαντέλα

Όσοι μάχονται σήμερα ενάντια στα βασανιστήρια, τη φτώχεια και τις διακρίσεις δεν εί­ναι γί­γα­ντες ή... υπερήρωες. Είναι άνθρωποι. Παιδιά, μητέρες, πατέρες, δάσκαλοι, ά­το­μα που σκέ­φτο­νται ελεύθερα και αρνούνται να μείνουν σιωπηλά. Που συ­νει­δη­το­ποι­ούν ότι τα αν­θρώ­πι­να δικαιώματα δεν είναι ένα μάθημα ιστορίας, δεν είναι λόγια σε μια σελίδα, δεν εί­ναι λόγοι, διαφημίσεις ή καμπάνιες δημοσίων σχέσεων. Είναι ε­πι­λο­γές που κάνου­με κά­θε μέ­ρα ως ανθρώπινα όντα, είναι μια ευθύνη που όλοι μοι­ρα­ζό­μα­στε.
● Για να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, να βοηθούμε ο ένας τον άλλον και να προ­στα­τεύ­­ου­με όσους χρειάζονται βοήθεια.

Πού αρχίζουν, λοιπόν, τα οικουμενικά δικαιώματα;

Οπουδήποτε κοντά στο σπίτι μας, σε μέρη τόσο κοντινά που δεν μπορούμε να τα βρού­­με στον χάρτη. Ωστόσο, αποτελούν τον κόσμο του καθημερινού ατόμου· τη γει­το­νιά ό­που ζει, το σχολείο ή το πανεπιστήμιο που πάει, το εργοστάσιο, το α­γρό­κτη­μα ή το γρα­φείο όπου δου­λεύ­ει...

Αυτά είναι τα μέρη όπου κάθε άντρας, γυναίκα και παιδί αναζητά ίση δικαιοσύνη, ί­σες ευ­­και­ρί­ες, ίση αξιοπρέπεια, χωρίς διακρίσεις. Μόνο όταν αυτά τα δικαιώματα ση­μαί­νουν κά­τι σ’ αυτά τα μέρη, τότε θα σημαίνουν κάτι παντού...

Μάθε τα δικαιώματά σου!


ΠΗΓΗ: gr.humanrights.com | ΕΙΚΟΝΕΣ: www.epnvision.com, www.thebigidea.co.nz, kaleidoskopio-ea.blogspot.comΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.