24 Ιουνίου 2020

Η Κύπρος το 1974Τον Ιούλιο του 1974 η ελληνική χούντα οργανώνει πραξικόπημα και ανατρέπει τον Πρόεδρο της Κύπρου Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Ύστερα από πέντε μέρες η Τουρκία εισβάλλει στο νησί µε πρόσχημα την υπεράσπιση των Τουρκοκυπρίων. Τα στρατεύματά της αποβιβάζονται στον Βορρά και καταλαμβάνουν την Κερύνεια. Η επιχείρηση θα μείνει στην Ιστορία με την κωδική ονομασία «Αττίλας 1».

Είκοσι πέντε μέρες αργότερα, και ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για αποχώρηση από την Κερύνεια, πραγματοποιείται ο «Αττίλας 2». Τα τουρκικά στρατεύματα προελαύνουν και καταλαμβάνουν την Αμμόχωστο.

Η Τουρκία κατέχει πλέον το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας (μαζί και το βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας Λευκωσίας). Το τίμημα είναι 6.000 νεκροί και αγνοούμενοι, ενώ 200.000 Ελληνοκύπριοι καταφεύγουν στον νότο ως πρόσφυγες. Παράλληλα, οι περίπου 50.000 Τουρκοκύπριοι των ελεύθερων περιοχών μεταφέρονται στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού.

Στους επόμενους χάρτες μπορείτε να δείτε τα εδάφη που κατέχει η Τουρκία αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο (από την εποχή που η Κύπρος ήταν βρετανική αποικία). Τα πρώτα είναι γνωστά ως Κατεχόμενα και τα δεύτερα ως βρετανικές βάσεις.ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ (1974)

15 Ιουλίου. Χουντικό πραξικόπημα, ο Μακάριος διαφεύγει στο εξωτερικό.

20 Ιουλίου. «Αττίλας 1».

14 Αυγούστου. «Αττίλας 2».

7 Δεκεμβρίου. Ο Μακάριος επιστρέφει στο νησί.

ΠΗΓΕΣ: εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» (14.05.2005), el.wikipedia.org - ΧΑΡΤΕΣ: podilato98.blogspot.com (1: rural-tourism.tph.moi.gov.cy, 2-3: el.wikipedia.org)

Δικτατορία 1967-1974Ευρώπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα εγκριθεί πρώτα από τον δάσκαλο98. Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα