Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017

Η σημαία της ΕλλάδαςΗ σημαία της χώρας μας, γνωστή και ως γαλανόλευκη, έχει ορθογώνιο σχήμα. Α­πο­τε­λεί­ται από εννέα οριζόντιες και παράλληλες λωρίδες, πέντε κυανές (γαλάζιες) και τέσ­­σε­ρις λευ­κές, οι οποίες έχουν ίσο πλάτος και εναλλάσσονται, ώστε η πρώτη και η τε­λευ­­ταί­α να εί­ναι κυανές.

Στο πάνω αριστερό τμήμα σχηματίζεται ένα κυανό τετράγωνο, μέσα στο οποίο υ­πάρ­χει λευ­κός σταυρός. Το τετράγωνο καταλαμβάνει τις πέντε πρώτες λωρίδες.


Η σημαία μας καθιερώθηκε το 1978 αλλά δεν ήταν άγνωστη. Από το 1822 ήταν (και πα­ρα­μέ­νει) η σημαία του Πολεμικού Ναυτικού.

Η προηγούμενη ελληνική σημαία δεν είχε λωρίδες. Από το 1822 ήταν (και πα­ρα­μέ­νει) η ση­μαί­α του Στρατού Ξηράς και, αργότερα, της Πολεμικής Αεροπορίας.


Η πρώτη ελληνική σημαία (1822-1978)

Η σημαία του Στρατού Ξηράς έχει στο κέντρο του σταυρού την εικόνα του Αγίου Γε­­ωρ­γί­ου και η σημαία της Πολεμικής Αεροπορίας την εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ.

Στο πέρασμα των χρόνων η σημαία τροποποιήθηκε αρκετές φορές, κυρίως εξαιτίας των πο­λι­τει­α­κών μεταβολών, χωρίς όμως να μεταβληθεί ριζικά (βλ. εδώ).
Πατήστε στην εικόνα και φτιάξτε τη δική σας σημαία!


ΠΗΓΕΣ: ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, el.wikipedia.org | ΕΙΚΟΝΕΣ: graafix.blogspot.com,
en.wikipedia.org, el.wikipedia.org, hellaspirates.blogspot.com, podilato98.blogspot.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.