26 Οκτωβρίου 2017

Η σημαία της Ελλάδας

Η σημαία της χώρας μας, γνωστή και ως γαλανόλευκη, έχει ορθογώνιο σχήμα. Αποτελείται από εννέα οριζόντιες και παράλληλες λωρίδες, πέντε κυανές (γαλάζιες) και τέσσερις λευκές, οι οποίες έχουν ίσο πλάτος και εναλλάσσονται, ώστε η πρώτη και η τελευταία να είναι κυανές.

Στο πάνω αριστερό τμήμα σχηματίζεται ένα κυανό τετράγωνο, μέσα στο οποίο υπάρχει λευκός σταυρός. Το τετράγωνο καταλαμβάνει τις πέντε πρώτες λωρίδες.Η σημαία μας καθιερώθηκε το 1978 αλλά δεν ήταν άγνωστη. Από το 1822 ήταν (και παραμένει) η σημαία του Πολεμικού Ναυτικού.

Η προηγούμενη ελληνική σημαία δεν είχε λωρίδες. Από το 1822 ήταν (και παραμένει) η σημαία του Στρατού Ξηράς και, αργότερα, της Πολεμικής Αεροπορίας.


Η πρώτη ελληνική σημαία (1822-1978)


Η σημαία του Στρατού Ξηράς έχει στο κέντρο του σταυρού την εικόνα του Αγίου Γεωργίου και η σημαία της Πολεμικής Αεροπορίας την εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ.

Στο πέρασμα των χρόνων η σημαία τροποποιήθηκε αρκετές φορές, κυρίως εξαιτίας των πολιτειακών μεταβολών, χωρίς όμως να μεταβληθεί ριζικά (βλ. εδώ).

Πατήστε στην εικόνα και φτιάξτε τη δική σας σημαία!


ΠΗΓΕΣ: ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, el.wikipedia.org - ΕΙΚΟΝΕΣ: graafix.blogspot.com, en.wikipedia.org, el.wikipedia.org, hellaspirates.blogspot.com, podilato98.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα εγκριθεί πρώτα από τον δάσκαλο98. Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα