Δείτε σπάνιες φωτογραφίες από έμβρυα θηλαστικών! Προέρχονται από ντοκιμαντέρ του National Geographic και για τη λήψη τους χρησιμοποιήθηκαν υπερηχογράφος, γραφικά υπολογιστών και μικροσκοπικές κάμερες.
Ορίστε και ένα απόσπασμα από ντοκιμαντέρ με έμβρυο σκύλου:
Αν και εκφράζουμε συχνά τη γνώμη μας (θετική ή αρνητική) για κάποιο θέμα, δεν το κάνουμε πάντοτε με τον σωστό τρόπο. Πολλές φορές προσπαθούμε να πείσουμε τους άλλους για την άποψή μας χωρίς να έχουμε ένα απαραίτητο «εφόδιο»: επιχειρήματα!
Οι συνομιλητές μας θα πειστούν για την ορθότητα της γνώμης μας μόνο αν χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα επιχειρήματα, αν δηλαδή έχουμε κάθε φορά τη σωστή επιχειρηματολογία. Διαφορετικά ο καθένας λέει τα δικά του και η συζήτηση ναυαγεί…
Παράλληλοι μονόλογοι
Για να πείσουμε κάποιον ότι έχουμε δίκιο και ότι η άποψή μας είναι σωστή:
1 Αρχικά αναφέρουμε ποια είναι η άποψή μας, λέμε ποια είναι η θέση μας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Χρησιμοποιούμε φράσεις όπως:
Η άποψή μου είναι…
Η γνώμη μου είναι…
Πιστεύω ότι…
Νομίζω ότι…
Θεωρώ πως… κ.ά.
2 Στη συνέχεια αναλύουμε ένα ένα τα επιχειρήματά μας, δηλαδή τις προτάσεις που στηρίζουν λογικά τις απόψεις μας.
Παρουσιάζουμε τους συλλογισμούς μας, φροντίζοντας κάθε φορά να τους δικαιολογούμε με τις κατάλληλες αιτιολογικές προτάσεις (γιατί, επειδή, αφού…).
3 Ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε φράσεις που δηλώνουν τα συναισθήματά μας ή φράσεις με τις οποίες προσπαθούμε να προκαλέσουμε κάποια ανάλογα συναισθήματα σε αυτόν που μας ακούει ή μας διαβάζει.
Μερικά παραδείγματα:
Είναι κρίμα να…
Είναι άσχημο…
Είναι ευχάριστο…
Είναι σπουδαίο…
Είναι ασήμαντο…
Δε συμφωνείτε ότι…;
4 Για να δηλώσουμε ότι αυτό που πιστεύουμε έχει καθολική και διαρκή ισχύ στηριζόμαστε στον ενεστώτα των ρημάτων μας.
5 Τέλος, καταλήγουμε σε ένα αιτιολογημένο και λογικό συμπέρασμα με τη βοήθεια λέξεων και φράσεων όπως:
Γι’ αυτό…
Έτσι…
Κατά συνέπεια…
Επομένως…
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ: Γλώσσα ΣΤ΄ Δημοτικού, egpaid.blogspot.com, blogs.sch.gr/anianiouris
ΕΙΚΟΝΕΣ: podilato98.blogspot.com, theagepage.typepad.com, Γραμματική Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού
Πατήστε στις εικόνες και ταιριάξτε τα πλακίδια που αναγράφουν τον ίδιο αριθμό ή έχουν παρόμοιο σχέδιο. Ξεκινήστε από τα σκουρόχρωμα και σταδιακά, μόλις απελευθερωθεί κάποια πλευρά τους, θα είναι διαθέσιμα και τα υπόλοιπα.
* Αν δυσκολευτείτε, θα σας βοηθήσει το κουμπί HINT.
Όταν ο αριθμητής ενός καταχρηστικού κλάσματος είναι πολύ μεγαλύτερος από τον παρονομαστή, δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε τον αριθμό που κρύβεται. Για παράδειγμα, τα 17/3 της πίτσας που έφαγε ο Αλέξης είναι αρκετά για να του προκαλέσουν μια ωραιότατη βαρυστομαχιά, αλλά δε μας φανερώνουν αμέσως ότι έφαγε σχεδόν έξι (!) πίτσες…
Από την άλλη πλευρά, οι πράξεις με κλάσματα χρειάζονται… κλάσματα! Αν κάποιος αριθμός είναι μεικτός, πρέπει να γίνει κλάσμα (καταχρηστικό βέβαια) για να συνεχίσουμε.
Οι μετατροπές αυτές δεν είναι δύσκολες, έχουν ωστόσο τους κανόνες τους. Ας τους δούμε στην όμορφη παρουσίαση που ακολουθεί:
Οι υποθετικές προτάσεις ανήκουν στις εξαρτημένες (δευτερεύουσες) προτάσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να σταθούν μόνες τους στον λόγο και χρειάζονται μια κύρια πρόταση για να τις συμπληρώνει.
Παράδειγμα:
Αν δεις τη Μαρία, πες της ότι τη θέλω επειγόντως!
* Το κόκκινο τμήμα δεν μπορεί να σταθεί μόνο του στον λόγο, χρειάζεται συμπλήρωμα. Είναι μια εξαρτημένη (ή δευτερεύουσα) πρόταση.
* Το υπόλοιπο τμήμα, ωστόσο, μπορεί να σταθεί μόνο του στον λόγο, δε χρειάζεται συμπλήρωμα. Είναι μια ανεξάρτητη (ή κύρια) πρόταση.
Οι υποθετικές προτάσεις δηλώνουν τι πρέπει να γίνει για να πραγματοποιηθεί αυτό που λέει η κύρια πρόταση και εισάγονται με τους υποθετικούς συνδέσμους, δηλαδή με τις παρακάτω λέξεις ή φράσεις:
αν, εάν, άμα, εφόσον, είτε… είτε, εκτός (κι) αν
Η εξαρτημένη υποθετική πρόταση λέγεται και υπόθεση, ενώ η κύρια πρόταση που σχετίζεται μαζί της ονομάζεται απόδοση. Και οι δύο μαζί, υπόθεση και απόδοση, σχηματίζουν τον υποθετικό λόγο.
Γεια σας, αυτή είναι η πρώτη μου εορταστική ανάρτηση. Έχω φτιάξει ένα «καλαθάκι» για να βάζουμε καραμέλες. Το έφτιαξα για «Trick or Treat», που θα πήγαινα στο σπίτι μιας φίλης μου. Κανονικά είναι νεράντζι, αλλά μόνο και μόνο επειδή δεν έβρισκα τόσο μεγάλο πορτοκάλι (επίσης η μαμά μου είχε πορτοκάλια και δε μου το είπε!). Το έβαψα πορτοκαλί και έβαλα… μερικές πινελιές από μαύρο.
Ήξεραν πως η λευτεριά κερδίζεται, δε χαρίζεται. Και τη γνώση αυτή την έκαναν πράξη. Προσκυνούμε!
Πάμε κι εμείς στην αυλή του φθινόπωρου Πίσω απ’ τα πετρωμένα στάχυα του καλοκαιριού Πάμε κι εμείς στα παιδιά που κοιμήθηκαν Κάτω απ’ τα ματωμένα νύχια του περιστεριού
Πάμε να δεις την αυλή που μεγάλωσαν Δυο παιδιά ερωτευμένα, δυο παιδιά του καημού
Ορέστη απ’ τον Βόλο! Μαρία απ’ τη Σπάρτη! Γυρεύω τον γιο μου Μαρία απ’ τη Σπάρτη! Ορέστη απ’ τον Βόλο! Την κόρη μου θέλω
Δυο παιδιά ερωτευμένα, δυο παιδιά του καημού
ΣΤΙΧΟΙ: Ιάκωβος Καμπανέλλης ΜΟΥΣΙΚΗ: Σταύρος Ξαρχάκος ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Nίκος Δημητράτος, Τζένη Καρέζη, Κώστας Καζάκος ΔΙΣΚΟΣ: Το μεγάλο μας τσίρκο (1974)
Ένας γάτος, οι γονείς του, ένας φοιτητής που κατέληξε νεκρός, η μάνα του και 12.411 τριαντάφυλλα…
Η ταινία του Ιορδάνη Ανανιάδη προσεγγίζει με εξαιρετικά πρωτότυπο τρόπο τα γεγονότα του 1973, αφηγούμενη δύο παράλληλες ιστορίες που έλαβαν χώρα στο Πολυτεχνείο εκείνη τη φοβερή βραδιά.
Ένα υπέροχο ποίημα του Νίκου Γκάτσου έγινε τραγούδι τρία χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το μελοποίησε ο Μάνος Χατζιδάκις, ένας συνθέτης που επηρέασε όσο λίγοι τη μουσική μας τις τελευταίες δεκαετίες, και το τραγούδησε, με τη μοναδική της φωνή, η Δήμητρα Γαλάνη.
Στο βιντεάκι που ακολουθεί οι νότες, οι λέξεις και η φωνή έχουν οπτικοποιηθεί με φωτογραφίες από εκείνη τη σκληρή εποχή:
Κοίτα με στα μάτια κι έλα πιο κοντά Άγια μου καρδιά κι αγαπημένη Άκουσα κι απόψε πόρτα να βροντά Πέτρες θα κυλάν οι πεθαμένοι
Πώς να το ξεχάσω κείνο το παιδί Στο περιβολάκι τ’ Αϊ-Νικόλα; Έπινε τον ήλιο σαν χλωρό κλαδί Πριν το θυμηθούν τα πολυβόλα
Κοίτα με στα μάτια και με τον σουγιά Πάρε από τη φλέβα μου μελάνι Γράψε τ’ όνομά του στην αστροφεγγιά Χέρι φονικό να μην το φτάνει
Πού είσαι, Πέτρο; Πού είσαι, Γιάννη; Στου κάτω κόσμου το σιντριβάνι Νεράκι πίνω, να λησμονήσω Γύρισε πίσω, γύρισε πίσω
Καλημέρα, τι μου κάνετε; Είμαι ο κύριος Βαγγέλης ή Βάγγος όπως με φωνάζουν οι φίλοι, οι συγγενείς και γενικώς όσοι με ξέρουν. Από κει και πέρα πείτε με όπως θέλετε. Θα ήθελα να σας ανακοινώσω ότι πουλάω ένα γηροκομείο, με πολλούς ηλικιωμένους, δώρο, μην ανησυχείτε. Είναι κοντά στο μετρό Πανόρμου. Ακόμα είναι 170 τετραγωνικά μέτρα, στον πρώτο όροφο, έχει 26 δωμάτια, 2 κουζίνες, 6 μπάνια, 4 W/C και 2 τεράστια καθιστικά. Βρίσκεται στους Αμπελόκηπους και είναι τέλειο. Ξέρετε, ο πατέρας μου με τον παππού μου το έφτιαξαν. Δεν ήταν να γίνει γηροκομείο αλλά μέχρι να το φτιάξουν ο παππούς μου και η γιαγιά μου είχαν γεράσει οπότε το έκαναν γηροκομείο.
Για περισσότερες πληροφορίες αναζητήστε ή εμένα ή τη γυναίκα μου Ζουμπουλία ή όπως τη λέω εγώ Ζούμπω. Καλέστε στο τηλέφωνο 210 0000000. Κινητό δεν έχω, μου το κόψανε και περιμένω κάποιος να αγοράσει το γηροκομείο για να μου δώσει το πρώτο, άντε και το δεύτερο νοίκι να το πληρώσω.
Τα βιβλία είναι μαγικές «συσκευές» και πλεονεκτούν σε σχέση με τα ψηφιακά μέσα! Ένα εξαιρετικό βιντεάκι των Ισπανών Leerestademoda:
Το κείμενο του βίντεο
Γεια σας! Θα σας παρουσιάσουμε μια συσκευή, ένα σύστημα βιοοπτικής οργάνωσης γνώσης που ονομάζεται BOOK.
Το BOOK είναι μια εξελιγμένη τεχνολογική ανακάλυψη:
Χωρίς καλώδια!
Χωρίς ηλεκτρονικά κυκλώματα!
Χωρίς μπαταρίες!
Χωρίς σύνδεση!
Συμπαγές και φορητό, το BOOK μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε. Χωρίς ηλεκτρικά στοιχεία, δε χρειάζεται φόρτιση και μπορεί να λειτουργήσει για όσο το χρειαζόμαστε, χωρίς την ανάγκη ηλεκτρικής παροχής.
Το BOOK ποτέ δεν «κρασάρει»!
Το BOOK δε χρειάζεται επανεκκίνηση!
Ανοίγοντάς το, μπορείτε άμεσα να εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματά του!
Να πώς λειτουργεί:
1 Το BOOK είναι φτιαγμένο από συνεχόμενες αριθμημένες σελίδες χαρτιού.
2 Κάθε σελίδα μπορεί να αποθηκεύσει εκατομμύρια μπιτ από πληροφορίες!
3 Κάθε σελίδα σαρώνεται οπτικά, καταχωρώντας όλη την πληροφορία απευθείας στο μυαλό!
4 Μια απλή κίνηση του χεριού μάς οδηγεί στην επόμενη σελίδα!
5 Οι σελίδες κρατιούνται ενωμένες με μία λειτουργία που ονομάζεται «ΔΕΣΙΜΟ», η οποία συγκρατεί τις σελίδες στη σωστή τους σειρά.
Εφαρμόζοντας εξελιγμένη τεχνολογία «στερεάς» κατάστασης, οι κατασκευαστές μπορούν να εκμεταλλευτούν και τις δύο πλευρές των σελίδων, διπλασιάζοντας τη χωρητικότητα αποθήκευσης δεδομένων και μειώνοντας το κόστος!
Τα περισσότερα BOOK εμπεριέχουν μια λειτουργία που ονομάζεται «ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ», ώστε να μπορούμε να προσπελάσουμε οποιαδήποτε πληροφορία για άμεση ανάκτηση!
Υπάρχει και το προαιρετικό αξεσουάρ «ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗΣ», που μας επιτρέπει να ανοίξουμε το BOOK στο ακριβές σημείο που το αφήσαμε, ακόμη κι αν το BOOK είναι κλειστό! Ο σελιδοδείκτης είναι συμβατός με τα διεθνή πρότυπα, έτσι ώστε ο ίδιος σελιδοδείκτης να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα βιβλία, ανεξαρτήτως κατασκευαστή! Επιπλέον, πολλοί σελιδοδείκτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα για πολλαπλές αναζητήσεις του χρήστη.
Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα για δημιουργία προσωπικών σημειώσεων προγραμματισμού, που ονομάζεται «ΜΟΛΥΒΙ».
Επίσης, το αξεσουάρ hands-free «ΑΝΑΛΟΓΙΟ» επιτρέπει τη στήριξη του BOOK για εύκολη και σωστή τοποθέτηση και για διάβασμα χωρίς χέρια! Εάν θέλουμε να αλλάξουμε σελίδα, μια απλή κίνηση του δαχτύλου μας φτάνει!
Το BOOK είναι φιλικό προς το περιβάλλον, κατασκευασμένο από 100% ανακυκλώσιμα υλικά.
Φορητό, με αντοχή στον χρόνο και προσιτό, καλωσορίζουμε το BOOK ως την επικρατέστερη μόδα διασκέδασης!
Καλώς ήρθατε στην εποχή που θα μεταμορφώσει την ιδέα σας για τον κόσμο! Καλώς ήρθατε στην εμπειρία του BOOK!
Για τις διαφημίσεις που παραπλανούν έχουμε τη χειρότερη γνώμη. Οι διαφημίσεις που γνωστοποιούν κάτι είναι σεβαστές, γιατί κάνουν τη δουλειά τους. Αν μάλιστα είναι έξυπνες και ανατρεπτικές, τις λατρεύουμε!
Τα παρακάτω βιντεάκια προέρχονται από τη διαφημιστική καμπάνια της Εθνικής Τράπεζας με τίτλο «Δείξ’ τους» (2011). Ας τα απολαύσουμε!
Οι σύνθετες λέξεις στολίζουν τη γλώσσα μας. Με τη βοήθειά τους εμπλουτίζουμε το λεξιλόγιό μας, «ταξιδεύουμε» στο παρελθόν και γινόμαστε καλύτεροι στην ορθογραφία! Λίγο είναι;
* Ο σκίουρος, για παράδειγμα, έχει τόσο μεγάλη και φουντωτή ουρά που του προσφέρει… σκιά. Ένοικος είναι εκείνος που μένει σε ένα σπίτι (εν + οίκος), ενώ ξενοδοχείο ονομάζεται το μέρος που δέχεται ξένους.
Οι κανόνες της σύνθεσης —και οι εξαιρέσεις τους— θα παρουσιαστούν άλλη φορά. Προς το παρόν ας παρατηρήσουμε τις μορφές (με κόκκινο χρώμα) που μπορούν να πάρουν μερικά «επικίνδυνα» πρώτα συνθετικά, όπως οι προθέσεις, οι αριθμοί και κάποιες άκλιτες λέξεις.
ΕΙΚΟΝΕΣ: fotografia.facilisimo.com (1-2,4), info.tatcenter.ru (3), keptelenseg.hu (5,7), animalreader.ru (6)