Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015

Από κλάσμα σε μεικτό και από μεικτό σε κλάσμα
(παρουσίαση)

Όταν ο αριθμητής ενός καταχρηστικού κλάσματος είναι πολύ μεγαλύτερος από τον πα­ρο­νο­μα­στή, δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε τον αριθμό που κρύβεται. Για πα­ρά­δειγ­μα, τα 17/3 της πίτσας που έφαγε ο Αλέξης είναι αρκετά για να του προ­κα­λέ­σουν μια ω­ραι­ό­τα­τη βαρυστομαχιά, αλλά δε μας φανερώνουν αμέσως ότι έ­φα­γε σχε­δόν έξι (!) πί­τσες...

Από την άλλη πλευρά, οι πράξεις με κλάσματα χρειάζονται... κλάσματα! Αν κά­ποιος α­ριθ­μός είναι μεικτός, πρέπει να γίνει κλάσμα (καταχρηστικό βέβαια) για να συ­νε­χί­σου­με.

Οι μετατροπές αυτές δεν είναι δύσκολες, έχουν ωστόσο τους κανόνες τους. Ας τους δού­με στην όμορφη παρουσίαση που ακολουθεί:
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: κλασματικοί αριθμοί


4 σχόλια:

Chrysa είπε...

Πάντα πολύ εμπνευσμένες και με χιούμορ οι αναρτήσεις σου, συνάδελφε! Με το παράδειγμα του Αλέξη πάντως , γέλασα πολύ! Βαρυστομαχιά με τις σχεδόν 6(!) πίτσες;;; Μια ρεαλιστική διάγνωση θα ήταν ... προχωρημένη εγκυμοσύνη! Χι! Χι! Χι!

Ευχαριστούμε και πάλι για τη φιλοξενία στο ποδήλατο. ...τα βλέπει η Στ΄ και γελά!

δάσκαλος98 είπε...

Χα χα χα! Αμάρτησε για τα κλάσματα ο δόλιος!
Κι εμείς ευχαριστούμε για τις ωραίες δουλειές σου! :))
Γιώργος

Ροδούλα είπε...

Ωωωω "έπεσα" πάνω στην ανάρτηση με το αγαπημένο μου θέμα, τα μαθηματικά, και μάλιστα τόσο όμορφα δοσμένα. Αν εγώ ήμουν μαθήτρια θα τα αγαπούσα το δίχως άλλο. Μπράβο σας κύριε δάσκαλε 98!!!
Για ευχές πέρασα βέβαια, και η ανάρτηση με αποπροσανατόλισε χαχα
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΔΑΣΚΑΛΕ 98 ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΕΣ, ΚΑΙ... ΤΕΤΟΙΕΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙΣ!!
Καλό βράδυ!

δάσκαλος98 είπε...

Καλή χρονιά, Ροδούλα μου! Εκτός από υγεία, εύχομαι πολλή δύναμη για να διατηρείς ζωντανή την ευαισθησία που σε ξεχωρίζει! :))
Γιώργος

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.