Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015

Υποθετικές προτάσεις

Οι υποθετικές προτάσεις ανήκουν στις εξαρτημένες (δευτερεύουσες) προτάσεις. Αυ­τό ση­μαί­νει ότι δεν μπορούν να σταθούν μόνες τους στον λόγο και χρειάζονται μια κύ­ρι­α πρό­τα­ση για να τις συμπληρώνει.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:   1  Αν δεις τη Μαρία,
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:   2  πες της ότι τη θέλω επειγόντως!

● Η πρόταση 1 δεν μπορεί να σταθεί μόνη της στον λόγο: χρειάζεται συμπλήρωμα. Εί­ναι μια εξαρτημένη (ή δευτερεύουσα) πρόταση.
● Η πρόταση 2, ωστόσο, μπορεί να σταθεί μόνη της στον λόγο, δε χρειάζεται συ­μπλή­ρω­­μα. Είναι μια ανεξάρτητη (ή κύρια) πρόταση.

Οι υποθετικές προτάσεις δηλώνουν τι πρέπει να γίνει για να πραγματοποιηθεί αυτό που λέ­ει η κύρια πρόταση και εισάγονται με τους υποθετικούς συνδέσμους, δηλαδή με τις πα­ρα­κά­τω λέξεις ή φράσεις:


αν, εάν, άμα, εφόσον, είτε... είτε, εκτός (κι) αν


Η εξαρτημένη υποθετική πρόταση λέγεται και υπόθεση, ενώ η κύρια πρόταση που σχε­τί­­ζε­ται μαζί της ονομάζεται απόδοση. Και οι δύο μαζί, υπόθεση και απόδοση, σχη­μα­τί­ζουν τον υποθετικό λόγο.


ΠΗΓΗ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ Ε΄-ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ / Υποθετικές προτάσειςΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: προτάσεις


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χαριστώ ποδήλατο για τις χρήσιμες Συμβουλές!!!!!!

δάσκαλος98 είπε...

Χαριστώ ανώνυμε/η! ;p

Fashionkid Shop είπε...

Ήθελα να ρωτήσω εάν οι υποθετικές προτάσεις έχουν συγκεκριμένη σύνταξη σε ότι αφορά στους χρόνους του ρήματος

δάσκαλος98 είπε...

Αναζητήστε τις υποθετικές προτάσεις εδώ (Γραμματική Γυμνασίου).

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.