Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

15 Σεπτεμβρίου 2016

Ο κόσμος της Λιλιπούπολης

Η Λιλιπούπολη είναι μια φανταστική λιλιπούτεια πόλη στη μέση ενός νησιού. Ε­κεί βρί­σκο­­νται ακόμη το βουνό Λιλιμπάγια, το Λιλιδάσος, το Λιλιβάδι, η Λιλίμνη, ο Για­ουρ­το­πό­τα­μος, ο Κάβος Μπλουμ, αλλά και το λιμάνι της περιοχής, το Πόρτο Λί­λι.

Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι πλάσματα όμορφα, χρωματιστά και ονειρικά. Α­γα­πούν τον τό­πο τους (χωρίς όμως να κακολογούν την πατρίδα κανενός άλλου) και τρα­γου­δούν το φως, το χρώμα, την ομορφιά, τις αξίες, τη δημιουργία και την ε­λευ­θε­ρί­α. Πα­ράλ­λη­λα εί­ναι πε­ρή­φα­νοι και για τους ηρωικούς προγόνους τους, τους Λιλιπούα.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΗΜΑΤΟΣ: Νίκος Κυπουργός / ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Δη-
μοσιογράφος Μπρίνης / ΔΙΣΚΟΣ: Εδώ Λιλιπούπολη (1980)

Οι Λιλιπουπολίτες άλλοτε ζουν αγαπημένοι και ονειροπολούν ή ερωτεύονται, άλ­λο­τε ό­μως συ­γκρού­ο­νται, συνωμοτούν και εξαπατούν, όπως δηλαδή συμβαίνει σε κάθε πραγ­­μα­τι­κή κοι­νω­νί­α. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν
● ο δημοσιογράφος Μπρίνης, που μιλά στους ακροατές της εκπομπής για όσα θαυ­μα­στά συμ­βαί­νουν στη Λιλιπούπολη,
● ο πολυτάλαντος διανοούμενος, αρχαιολάτρης και επιστήμονας δόκτωρ Δρα­κα­τώρ,
● ο χαμογελαστός και εφευρετικός Γλυκόσαυρος, ο ζαχαροπλάστης που προ­σπα­θεί συ­­νε­χώς να βρει τη συνταγή «του πιο γλυκού γλυκού που έγινε ποτέ»,
● ο Κουκουτούζ, ο καλόκαρδος και ρομαντικός ποιητής της πόλης,
● ο Μπιξ-Μπιξ και η Μπομπίλα, οι ερωτευμένοι νέοι που κάνουν ονειρεμένες ρο­μα­ντι­κές βόλ­τες στον ουρανό με έναν γλυκούλη ελέφαντα, τον Άσπρο Μπέ­μπα­ντα.

Οι ήρωές μας περιδιαβαίνουν τα λαγκάδια της χώρας τους και κυκλοφορούν στη Λε­­ω­­φό­­ρο της Γαλάζιας Πεταλούδας, στο Μουσείο ή στο Καναρίνειο Ωδείο.
● Επισκέπτονται το ζαχαροπλαστείο «Η ιπτάμενη χαλβαδόπιτα» του Γλυ­κό­σαυ­ρου, την ψα­­ρο­τα­βέρ­να «Το τρελό μπαρμπούνι» του Δυστροπόπιγγα και δι­α­σκε­δά­ζουν στο «Πρωι­νό Φίδι», το κέντρο όπου τραγουδά η Όφη-Σόφη.
● Συχνά διασχίζουν τη λεωφόρο της Ασημένιας Τσιπούρας με το Ηλιοτρόπιο, ένα η­λι­α­κό λε­­ω­­φο­ρεί­ο, ή πηγαίνουν βόλτες με το καράβι τους, τον ανθισμένο Φί­στι­κο.


Μερικοί ήρωες της Λιλιπούπολης όπως σχεδιάστηκαν από την εταιρεία «Post Reality», που
προσπάθησε το 1995 να μεταφέρει τη θρυλική ραδιοφωνική εκπομπή στην τηλεόραση

Στην εξουσία της πόλης βρίσκεται το κόμμα της «Χαρχουδικής Δημοκρατίας». Ε­πι­κε­φα­­λής του είναι ο δήμαρχος Χαρχούδας, ένας πονηρός πολιτικάντης που συ­νω­μο­τεί α­στα­μά­τη­τα, ιδρύει με σατανικά σχέδια τα πιο άχρηστα και σου­ρε­α­λι­στι­κά πράγματα, ε­νώ δη­­μι­ουρ­γεί διάφορες υπηρεσίες (εφορίες, τράπεζες, α­σφα­λι­στι­κές εταιρείες) που φαι­νο­με­νι­­κά ε­ξυ­πη­ρε­τούν τους Λιλιπουπολίτες αλ­λά στην πραγματικότητα τους λη­στεύ­ουν. Ο κα­­τα­χθό­νι­ος δή­μαρ­χος φτιάχνει και ξα­να­φτιά­χνει την κεντρική λεωφόρο της Γαλάζιας Πε­ταλούδας, για να υ­πο­δέ­χε­ται πρίγκιπες και άξεστους πλούσιους ξέ­νους, ώστε να ανέβει κοι­νωνικά.

Στο πλευρό του βρίσκεται η κολλημένη στην εξουσία Πιπινέζα, μια ψηλομύτα που θέ­λει να εκ­παι­δεύ­σει τον παπαγάλο της στους «καλούς τρόπους». Ο τε­λευ­ταί­ος α­ντι­δρά στην υ­περ­προ­στα­σί­α της, πολεμά τα ψέματα και την υ­πο­κρι­σί­α και ε­πα­να­στα­τεί: «Ως πό­τε, πα­­πα­­γά­λοι, θα ζούμε στα κλουβιά;»

Κάποια στιγμή ο μάγκας Δυστροπόπιγγας αποφασίζει να διεκδικήσει την εξουσία της Λι­λι­­πού­πο­λης από τον Χαρχούδα, που ναι μεν έχει εκλεγεί με δημοκρατικές ε­κλο­γές, ω­στό­­σο συ­νω­μο­τεί για να φέρει πραξικοπηματικά τη μοναρχία και να ε­γκα­τα­στή­σει στον θρό­νο τον Πρίγκιπα (της Χιονάτης).
● Συμπαραστάτη του έχει τον καταπιεσμένο παπαγάλο της Πιπινέζας, ο οποίος ε­να­ντι­ώ­­νε­­ται στη χαρχουδική αφεντικίνα του, γίνεται δυστροποπιγγικός και υ­πο­νο­μεύ­ει δι­αρ­κώς τον δήμαρχο.
● Από κοντά και ο δημοσιογράφος Μπρίνης, που όλο προσπαθεί να βγάλει στη φό­ρα τα ά­­πλυ­τα του Χαρχούδα.

Η Λιλιπούπολη σταμάτησε να εκπέμπει εδώ και πολλά χρόνια, μένει όμως για πά­ντα στην καρ­διά και τη φαντασία όσων τη γνωρίζουν:

ΜΟΥΣΙΚΗ: Νίκος Κυπουργός / ΔΙΣΚΟΣ: Εδώ Λιλιπούπολη (1980)

ΠΗΓΕΣ: tar.gr, heraklion.gr, διπλωματική εργασία της κ. Άννας Βούη
(2009) | ΕΙΚΟΝΕΣ: podilato98.blogspot.com (από greekanimation.com)ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ορχηστρικά, πολιτική


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.