Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

2 Οκτωβρίου 2016

Οροσειρά της Πίνδου και κλίμα

Η Ελλάδα έχει πολύπλοκο ανάγλυφο. Οι μεγάλες οροσειρές, τα οροπέδια, οι πε­δι­ά­­δες, τα ποτάμια και τα υπόλοιπα γεωμορφολογικά στοιχεία δι­α­μορ­φώ­νουν ει­δι­κές το­­πι­κές συν­θή­κες που επηρεάζουν το κλίμα πολλών πε­ρι­ο­χών.

(δείτε εδώ έναν τρισδιάστατο χάρτη της χώρας μας)

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η οροσειρά της Πίνδου, η οποία διασχίζει τη χώ­ρα μας από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά, χωρίζοντάς τη σε δυτική και α­να­το­λι­κή Ελ­λά­δα. Οι υγροί άνεμοι που έρχονται από το Ιόνιο Πέλαγος με με­γά­λες πο­σό­τη­τες υ­­δρα­τμών προσκρούουν στην Πίνδο και ανεβαίνουν ψηλά, με α­πο­τέ­λε­σμα οι υδρατμοί να ψύ­χο­νται και να μετατρέπονται σε σταγόνες βρο­χής. Έτσι στη δυ­τι­κή Ελλάδα πα­ρα­­τη­ρού­νται πολλές βροχοπτώσεις, σε α­ντί­θε­ση με την α­να­το­λι­κή, όπου οι άνεμοι φτά­νουν με λίγους υδρατμούς και δί­νουν λιγότερες βροχές.
● Η Πίνδος, επίσης, εμποδίζει τους ψυχρούς βορειοανατολικούς ανέμους να πε­ρά­σουν δυ­τι­κά, προσφέροντας στη δυτική Ελλάδα ηπιότερους χειμώνες.


Πατήστε στην εικόνα και παρατηρήστε το φαινόμενο σε μια ενδιαφέρουσα προ­σο­μοί­ω­­ση του Ψηφιακού Σχολείου:


ΠΗΓΗ: ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ | ΕΙΚΟΝΕΣ: Ψηφιακό Σχολείο, esxoleio.weebly.com


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ελλάδα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.