2 Οκτωβρίου 2016

Οροσειρά της Πίνδου και κλίμα

Η Ελλάδα έχει πολύπλοκο ανάγλυφο. Οι μεγάλες οροσειρές, τα οροπέδια, οι πεδιάδες, τα ποτάμια και τα υπόλοιπα γεωμορφολογικά στοιχεία διαμορφώνουν ειδικές τοπικές συνθήκες που επηρεάζουν το κλίμα πολλών περιοχών.


(δείτε εδώ έναν τρισδιάστατο χάρτη της χώρας μας)

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η οροσειρά της Πίνδου, η οποία διασχίζει τη χώρα μας από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά, χωρίζοντάς τη σε δυτική και ανατολική Ελλάδα. Οι υγροί άνεμοι που έρχονται από το Ιόνιο Πέλαγος με μεγάλες ποσότητες υδρατμών προσκρούουν στην Πίνδο και ανεβαίνουν ψηλά, με αποτέλεσμα οι υδρατμοί να ψύχονται και να μετατρέπονται σε σταγόνες βροχής. Έτσι στη δυτική Ελλάδα παρατηρούνται πολλές βροχοπτώσεις, σε αντίθεση με την ανατολική, όπου οι άνεμοι φτάνουν με λίγους υδρατμούς και δίνουν λιγότερες βροχές.

Η Πίνδος, επίσης, εμποδίζει τους ψυχρούς βορειοανατολικούς ανέμους να περάσουν δυτικά, προσφέροντας στη δυτική Ελλάδα ηπιότερους χειμώνες.Πατήστε στην εικόνα και παρατηρήστε το φαινόμενο σε μια ενδιαφέρουσα προσομοίωση του Ψηφιακού Σχολείου:ΠΗΓΗ: ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΕΙΚΟΝΕΣ: ebooks.edu.gr, esxoleio.weebly.com

Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα εγκριθεί πρώτα από τον δάσκαλο98. Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα