25 Νοεμβρίου 2016

Περιφέρεια Αττικής


Είναι η μοναδική περιφέρεια που έχει δημιουργηθεί από εδάφη τριών γεωγραφικών διαμερισμάτων: της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και των Νησιών του Ιονίου Πελάγους (Επτάνησα).
  • Το ηπειρωτικό της τμήμα αποτελείται από τη χερσόνησο της Αττικής (ΝΑ Στερεά Ελλάδα) και μια μικρή περιοχή στη βόρεια και ανατολική χερσόνησο της Αργολίδας (ανατολική Πελοπόννησος). Η χερσόνησος της Αττικής, μάλιστα, καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας (το 77%).
  • Το νησιωτικό της τμήμα αποτελείται από τα νησιά του Αργοσαρωνικού (Σαλαμίνα, Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες κ.ά.), αλλά και τα νησιά Κύθηρα και Αντικύθηρα στα νότια της Πελοποννήσου, που ιστορικά συγκαταλέγονται στα Επτάνησα.Είναι η προτελευταία σε έκταση περιφέρεια της Ελλάδας (μεγαλύτερη από τη Σαμόα και το Λουξεμβούργο, μικρότερη από το Πράσινο Ακρωτήριο και τη Γαλλική Πολυνησία), αλλά η πρώτη σε πληθυσμό.

Είναι μάλιστα και η πιο πυκνοκατοικημένη περιφέρεια, αφού, παρά τη μικρή της έκταση, συγκεντρώνει εντυπωσιακά μεγάλο πληθυσμό. Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ.  • Έκταση: 3.808 τετραγωνικά χιλιόμετρα. (περισσότερα)
  • Πληθυσμός: 3.828.434 κάτοικοι. (περισσότερα)
  • Έδρα (και μεγαλύτερη πόλη): Αθήνα.
  • Περιφερειακές ενότητες (8): Πέντε στο λεκανοπέδιο της Αθήνας (Βόρειας Αθήνας, Κεντρικής Αθήνας, Νότιας Αθήνας, Δυτικής Αθήνας, Πειραιά) και τρεις στις υπόλοιπες περιοχές (Νήσων, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής). (περισσότερα)
  • Δήμοι: 66.ΧΑΡΤΕΣ: podilato98.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ