Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018

Ο Τον και ο Των

Στη μακρινή Κίνα ζούσαν δυο δίδυμα αγόρια, ο Τον και ο Των. Έμοιαζαν πολύ (πάρα πο­λύ!), όμως είχαν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα.

Ο Τον ήταν κάπως ντροπαλός. Δεν έκανε πολλές παρέες. Είχε μόνο έναν φίλο, τον Λι. Μα­ζί επισκέπτονταν πολλά μέρη: τον ποταμό, τον πύργο του χωριού, τον γερο-σοφό. Μα­ζί άκουγαν τον αέρα που σφύριζε, τον δάσκαλο να τους φωνάζει στο μάθημα, τον γαϊ­δα­ρά­κο της θείας Μιάν, τον ταχυδρόμο που κόρναρε, τον ήχο του τρένου.

Ο Των, από την άλλη μεριά, ήταν πολύ κοινωνικός. Ήξερε τα ονόματα όλων των κα­τοί­κων του χωριού. Έκανε κι αυτός τις εκδρομές του: Πήγαινε να δει τα φτερά των α­νε­μό­μυ­λων που γύριζαν, έψαχνε να βρει τα αβγά των δράκων που άκουγε συνέχεια στις ι­στο­ρί­ες των γερόντων, έφτανε μέχρι τις φωλιές των αετών. Όπως καταλαβαίνετε, άκουγε συ­χνά τις κατσάδες των γονιών του επειδή απομακρυνόταν. Άκουγε βέβαια και τα πα­ρα­κά­λια των συμμαθητών του να τους διηγηθεί τις περιπέτειές του.

Όταν οι δίδυμοι μεγάλωσαν ήρθαν ένα ταξίδι στην Ελλάδα. Εδώ να δείτε μπερδέματα! Ό­που και να πήγαιναν άκουγαν το όνομά τους!


Κάποια στιγμή αποφάσισαν να ψάξουν για δουλειά. Ο Τον άρχισε να δουλεύει για έναν κύ­ρι­ο που λε­γό­ταν Ενικός Αριθμός. «Θα δουλεύεις κοντά στα αρσενικά ουσιαστικά», του εί­πε το α­φε­ντι­κό του. «Θα είσαι πάντα μαζί με την Αιτιατική Πτώση».

Ο άλλος δίδυμος αδερφός, ο Των, βρήκε δουλειά σε έναν εργοδότη που τον έλεγαν Πλη­θυ­ντι­κό Αριθμό. «Εσύ θα δουλεύεις με όλα τα ουσιαστικά: αρσενικά, θηλυκά και ου­δέ­τε­ρα», είπε ο κύριος Πληθυντικός στον υπάλληλό του. «Μαζί σου θα είναι πάντα η Γενική Πτώ­ση».

Με τον καιρό ο Τον ερωτεύτηκε την Αιτιατική Πτώση και την παντρεύτηκε με κουμπάρο τον Ε­νι­κό Αριθμό. Αλλά και ο Των ερωτεύτηκε τη Γενική Πτώση και την παντρεύτηκε. Κου­­μπά­­ρος του έγινε ο Πληθυντικός Αριθμός. Από τότε ζήσανε καλά στη χώρα μας, κά­νο­ντας παιδάκια-ου­σι­α­στι­κά!


| πρώτο μέρος | δεύτερο μέρος |


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ορθογραφία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.