18 Αυγ 2020

Φτερωτά πρίσματα

Φωτογραφίζοντας κολιμπρί

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
Αύγουστος 2020

Κι όμως, υπάρχουν ιπτάμενα, ζωντανά ουράνια τόξα! Αυτό απέδειξε ο Κρίστιαν Σπένσερ, Αυστραλός φυσιοδίφης, φωτογράφος και κινηματογραφιστής, που τα τελευταία χρόνια ζει στα περίχωρα του Ρίο ντε Τζανέιρο κοντά στο εθνικό πάρκο Ιτατιαία της Βραζιλίας. Εκεί, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, περνάει τις ημέρες του φωτογραφίζοντας και βιντεοσκοπώντας την εγχώρια πανίδα.


Τα αποτελέσματα των προσπαθειών του είναι ομολογουμένως μαγευτικά. Μάλιστα, μια μέρα που απολάμβανε τον καφέ του στη βεράντα, ανακάλυψε κάτι εξαιρετικό: όταν το ηλιακό φως περνά μέσα από τα φτερά του μικρού πτηνού κολιμπρί, ενός μαύρου Ιακωβίνου, δημιουργείται ένα χρωματικό πρίσμα που μεταβάλλει τις φτερούγες του σε μικρά ιπτάμενα ουράνια τόξα.


Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που τα κολιμπρί γίνονται φωτογραφικά μοντέλα. Τα μικρά πουλιά είναι, μεταξύ άλλων, διάσημα για τη μεγάλη ταχύτητα με την οποία κινούν τα φτερά τους, αλλά και για την ταχύτητα με την οποία μετακινούνται από ένα σημείο σε ένα άλλο (πάνω από 54,72 χιλιόμετρα την ώρα!). Παράλληλα, το όμορφο, πολύχρωμο φτέρωμά τους τα έχει καταστήσει αγαπημένο θέμα των φωτογράφων που ασχολούνται με τη φύση.


Μετά τις πολυάριθμες φωτογραφίσεις των κολιμπρί ο Σπένσερ παρατήρησε πως όταν τα φωτογράφιζε με τον ήλιο να βρίσκεται πίσω τους, τα φτερά τους μεταβάλλονταν σε ένα πραγματικό ουράνιο τόξο.


Σήμερα αυτές οι εντυπωσιακές φωτογραφίες αποτελούν την εξαίσια φωτογραφική συλλογή «Winged Prisms» («Φτερωτά Πρίσματα»). Όπως εξηγεί ο καλλιτέχνης, δεν υπέστησαν καμία ψηφιακή επεξεργασία και αλλοίωση, και το αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα οφείλεται απλά στη διάθλαση του φωτός μέσα από τις φτερούγες του πτηνού.


Ο πολυβραβευμένος φωτογράφος έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με αυτά τα απειροελάχιστων διαστάσεων πτηνά. Το 2011 βιντεοσκόπησε τις κινήσεις τους δημιουργώντας την ταινία «Ο χορός του χρόνου», η οποία απέσπασε δέκα τουλάχιστον διεθνή βραβεία.


Η συγκεκριμένη ταινία, άλλωστε, υπήρξε και αφορμή για να προσπαθήσει να απαθανατίσει το ίδιο φυσικό θαύμα, αλλά αυτή τη φορά με μόνο όπλο τη φωτογραφική του μηχανή.

Το τρέιλερ της ταινίας:



Από τις εφημερίδεςΘέματα με ζώαΦως – ΌρασηΦωτογραφία
ΠΗΓΗ: Η Καθημερινή (12.08.2020)
ΕΙΚΟΝΕΣ: thisiscolossal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα