Από τη Γερμανική Πρεσβεία
Με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία η πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα παρουσιάζει είκοσι ένα πρόσωπα του γερμανικού Φιλελληνισμού
Γνωρίζατε ότι από τους περίπου 1.200 Φιλέλληνες που κατέφθασαν στην Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό Βορρά και τη Δύση μετά το 1821 προκειμένου να υποστηρίξουν την Ελληνική Επανάσταση, οι Γερμανοί αποτελούσαν τη μεγάλη πλειοψηφία; Αλλά και η πλειονότητα των πεσόντων ή θανόντων αλλογενών κατά τον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα προερχόταν από τη Γερμανία.
Στη Γερμανία η Ελληνική Επανάσταση κινητοποίησε ένα ισχυρό φιλελληνικό κίνημα. Τον Απρίλιο του 1821 ο καθηγητής φιλοσοφίας από τη Λειψία Βίλχελμ Τράουγκοτ Κρουγκ δημοσίευσε ένα πύρινο άρθρο με τίτλο «Η Αναγέννηση της Ελλάδας», στο οποίο εξέφραζε την υποστήριξή του στο «ελληνικό ζήτημα» και το οποίο είχε μεγάλη απήχηση στη γερμανική κοινή γνώμη. Η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε ως νοσταλγικό ιδεώδες, ως ρομαντικά εξυψωμένη χώρα ελπίδων, ελεύθερης δημιουργίας και προόδου.
Ίσως θυμάστε το πορτρέτο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στα χαρτονομίσματα των 5.000 δραχμών. Γνωρίζετε, όμως, ότι η προσωπογραφία αυτή του Έλληνα ήρωα της Επανάστασης έχει φιλοτεχνηθεί από τον Γερμανό αξιωματικό και ερασιτέχνη ζωγράφο Καρλ Κράτσαϊζεν;
Τα ίχνη των Γερμανών φιλελλήνων είναι ορατά από τα πρώτα χρόνια της σύγχρονης Ελλάδας μέχρι σήμερα, μεταξύ άλλων και στην εικόνα της Αθήνας.
Ας αναλογιστεί κανείς π.χ. τον Φρίντριχ φον Γκέρτνερ, σύμφωνα με τα σχέδια του οποίου χτίστηκαν τα Ανάκτορα (το σημερινό μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων).
Ή, μετέπειτα, τον Ερνστ Τσίλερ, ο οποίος δημιούργησε τα αρχιτεκτονικά σχέδια για περισσότερα από 500 κτίρια στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων το Μέγαρο Συγγρού (το σημερινό Υπουργείο Εξωτερικών) και το Ανάκτορο του Διαδόχου (το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο).
Το φιλελληνικό κίνημα δε λειτούργησε μόνο προς τη μία κατεύθυνση. Η Ελληνική Επανάσταση και τα χρόνια που ακολούθησαν επηρέασαν τη δημιουργία ενός εθνικού αισθήματος στη Γερμανία. Το κίνημα αυτό, βασικό κίνητρο του οποίου ήταν η υποστήριξη ενός αγωνιζόμενου για την ελευθερία ευρωπαϊκού λαού σε επίπεδο ιδεών αλλά και σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, καθόρισε τη νοοτροπία μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου στη Γερμανία.
Αδιαμφισβήτητο είναι, επίσης, το γεγονός ότι η Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε ορόσημο και κίνητρο για την ανάπτυξη της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού στην Ευρώπη αλλά και πολύ πέρα από αυτή.
ΠΗΓΗ: ellada.diplo.de
ΕΙΚΟΝΕΣ: ellada.diplo.de (1-2), oxafies.com (3), kathimerini.gr (4)
ΕΙΚΟΝΕΣ: ellada.diplo.de (1-2), oxafies.com (3), kathimerini.gr (4)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου