27 Μαρ 2021

Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας

Από την Αμερικανική Πρεσβεία

Γνωρίζουμε από τα βιβλία της Ιστορίας ότι το 1821 οι Έλληνες κήρυξαν την ανεξαρτησία τους και πολλοί θυσίασαν τη ζωή τους στον αγώνα για αυτοδιάθεση. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι τότε ξεκίνησε και μια σημαντική σχέση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα, των οποίων οι ιστορίες είναι στενά συνδεδεμένες από την αρχή.

Προκειμένου να τιμήσουμε αυτόv τον σημαντικό σταθμό, η Αποστολή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εγκαινίασε μια σειρά εκδηλώσεων εμπνευσμένων από την ελληνική «Φιλία», τονίζοντας την ιστορική σχέση μεταξύ των χωρών μας και τα ισχυρά θεμέλια των δημοκρατικών αξιών που μοιραζόμαστε. Όπως τόνισε και ο Αριστοτέλης, η αληθινή φιλία είναι μια μορφή αγάπης που βασίζεται στην εντιμότητα, στη δέσμευση και στην εκτίμηση μεταξύ των ανθρώπων.

Το λογότυπο που δημιουργήσαμε για την περίσταση απεικονίζει τη φλόγα της δημοκρατίας με στοιχεία από την ελληνική και την αμερικανική σημαία. Συμβολίζει πως οι επαναστάσεις μας είναι συνδεδεμένες, αλλά και πως η βαθιά μας πίστη στην ανθρώπινη ελευθερία, στην αυτοδιάθεση και στο κράτος δικαίου «δημιούργησαν» Ιστορία.


Όπως η αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία ενέπνευσε τους πατέρες της Αμερικής, με τον ίδιο τρόπο η δική μας Αμερικανική Επανάσταση και η νεαρή μας δημοκρατία ενέπνευσε τους Έλληνες αγωνιστές της Ελευθερίας το 1821. Στην πραγματικότητα οι Έλληνες χρησιμοποίησαν ως πρότυπο της διακήρυξης της Ελληνικής Ανεξαρτησίας το κείμενο που οι δικοί μας πατέρες του Έθνους υπέγραψαν στη Φιλαδέλφεια το 1776.

Πιστεύοντας με μεγάλο πάθος ότι για να έχει η δημοκρατία μας κάποιο νόημα, η χώρα μας έπρεπε να προστρέξει τους Έλληνες επαναστάτες, πολλοί Αμερικανοί ενώθηκαν για να βοηθήσουν το ελληνικό κίνημα ανεξαρτησίας. Φιλέλληνες όπως ο Samuel Gridley Howe, ο William Washington και ο George Jarvis έφυγαν από την πατρίδα τους, προκειμένου να αγωνιστούν μαζί και να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Έλληνες συντρόφους τους στα όπλα.

Στο μεταξύ, Αμερικανοί πολίτες δημιούργησαν φιλελληνικές κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα, συγκεντρώνοντας χρήματα για βοήθεια και προσπαθώντας να πιέσουν τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους να αναγνωρίσουν την ελληνική ανεξαρτησία. Εκείνες τις πρώτες μέρες της δημοκρατίας μας η ευρεία στήριξη στον ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία προκάλεσε μια από τις πρώτες συζητήσεις για την εξωτερική μας πολιτική. Ως κληρονόμοι των αρχαίων ελληνικών παραδόσεων, οι Αμερικανοί φιλέλληνες πίστευαν ότι είχαν πολιτική υποχρέωση να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξανακερδίσει το κληρονομικό της δικαίωμα στη δημοκρατία.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες διόρισαν τον πρώτο τους Πρόξενο στην Ελλάδα το 1837 και συνήψαν διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα το 1868. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο συνεισέφεραν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για ανοικοδόμηση και εκσυγχρονισμό γεωργίας και βιομηχανίας στο πλαίσιο του σχεδίου Μάρσαλ.

Δέκα εκατομμύρια Έλληνες κατοικούν στην Ελλάδα, ενώ περίπου τρία εκατομμύρια Αμερικανοί δηλώνουν ελληνική καταγωγή. Αυτή η μεγάλη, οργανωμένη κοινότητα καλλιεργεί στενές πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις με την Ελλάδα.




ΠΗΓΗ: gr.usembassy.gov
ΕΙΚΟΝΕΣ: gr.usembassy.gov, debop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

▼ Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα