26 Ιουν 2022

Σεισμός 5 Ρίχτερ στον Άρη

Η ισχυρότερη δόνηση που έχει καταγραφεί σε άλλο πλανήτη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μάιος 2022

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι το στατικό ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο InSight ανίχνευσε στον Άρη σεισμό μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο μέχρι σήμερα σεισμό που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε άλλο πλανήτη.

Πλανήτης Άρης

Ο σεισμός συνέβη στις 4 Μαΐου, είχε διάρκεια πάνω από μία ώρα (!) και αποτελεί την κορύφωση των τουλάχιστον 1.313 σεισμών που έχουν καταγραφεί στον γειτονικό πλανήτη από τον Νοέμβριο του 2018 που το InSight προσεδαφίστηκε στον Άρη.

* Οι μεγαλύτεροι προηγούμενοι αρειανοί σεισμοί είχαν μέγεθος 4,2 Ρίχτερ και καταγράφηκαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2021.

Το InSight είναι εφοδιασμένο με έναν άκρως ευαίσθητο σεισμογράφο γαλλικής κατασκευής που «πιάνει» τα σεισμικά κύματα καθώς αυτά διασχίζουν ή ανακλώνται στο εσωτερικό του Κόκκινου Πλανήτη.

Το γεωλογικό εργαστήριο InSight. Μπροστά και αριστερά διακρίνεται ο σεισμογράφος του.

Ο σεισμός των 5 βαθμών είναι μεσαίου μεγέθους για τα γήινα δεδομένα, αλλά θεωρείται τεράστιος για τα αρειανά δεδομένα. Ο επικεφαλής ερευνητής Μπρους Μπάνερντ δήλωσε σχετικά:

Από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία του ο σεισμογράφος, τον Δεκέμβριο του 2018, περιμέναμε έναν πραγματικά μεγάλο σεισμό. Και σίγουρα αυτός ο σεισμός θα μας δώσει τη δυνατότητα να μελετήσουμε το εσωτερικό του πλανήτη όπως κανένας άλλος έως τώρα.

Οι επιστήμονες θα αναλύουν επί χρόνια αυτά τα δεδομένα για να μάθουν νέα πράγματα σχετικά με τον Άρη.

Το InSight μελετά την τεκτονική δραστηριότητα του Άρη και συλλέγει διαφόρων ειδών δεδομένα από το εσωτερικό του. Μεταξύ άλλων, τα στοιχεία αυτά αναμένεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς σχηματίστηκαν οι πλανήτες με βραχώδεις επιφάνειες, όπως η Γη και ο Άρης.

Δυστυχώς, ο ρομποτικός γεωλόγος αντιμετωπίζει αυξημένες προκλήσεις από το περιβάλλον του. Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι κάποια στιγμή η σκόνη του Άρη θα κάλυπτε τα ηλιακά φτερά του InSight και έτσι θα μπλόκαρε την είσοδο των ακτίνων του ήλιου. Όταν προσγειώθηκε, τα μαύρα, αστραφτερά, καθαρά φτερά του παρήγαγαν περίπου 5.000 Watt την ώρα κάθε αρειανή μέρα. Σήμερα, χρωματισμένα κόκκινα από τη σκόνη, μπορούν να παράγουν μόνο το ένα δέκατο, δηλαδή περίπου 500 Watt την ώρα, με κίνδυνο να «ξεμείνει» από ηλεκτρική ενέργεια.


Αυτό είναι και το σοβαρότερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν όλες οι αποστολές με ηλιακά πάνελ στον Κόκκινο Πλανήτη.


ΓεωγραφίαΔιάστημαΕιδήσεις
ΠΗΓΕΣ: Η Καθημερινή (10.05.2022), voria.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ: kathimerini.gr, voria.gr, bbc.com
ΓΡΑΦΗΜΑ: ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα