Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011

Κομμώσεις «Οι ωραίες Καρυάτιδες»

Αμερικανίδες φοιτήτριες χτενίστηκαν όπως οι Κόρες της Ακρόπολης
σε πανεπιστημιακό πρόγραμμα για την Ιστορία της Τέχνης!

Τη διετία 2009-2011 ευτύχησα να συνεργάζομαι με την Agi Star σε καθημερινή βάση. Ήμουν ο δά­­σκα­λός της. Την πρώτη χρονιά, όταν ήταν στην τετάρτη, έφερε στην τάξη ένα εξαιρετικό δη­­μο­­σί­­ευ­­­μα για το μάθημα της Ιστορίας. Το διαβάσαμε, συζητήσαμε τις εντυπώσεις μας, το πήραμε σε φω­­το­­­τυ­­πί­­α για το αρχείο μας. Τώρα έφτασε η ώρα να το δούμε και στο ΠΟΔήΛΑΤΟ. Σε ευ­­χα­­ρι­­στώ, Agi!Είναι φοιτήτριες σε ένα Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ (ΗΠΑ) όπως εκατομμύρια άλ­­λες στη χώρα τους και σε όλον τον κόσμο. Μόνο που αυτές είχαν το προνόμιο να γί­­νουν για λί­γες μέρες... Καρυάτιδες. Τα όμορφα νεανικά κεφάλια τους στολίστηκαν με πλε­­ξί­­δες και πλούσιους βοστρύχους, ενώ η χάρη, η κομψότητα, η αγέρωχη θωριά μιας αρχαίας Ελλη­νίδας, όπως ήταν αυτές που ενέπνευσαν τις Κόρες της Ακρόπολης (τις Καρυάτιδες του Ερεχθείου), μεταμόρφωσαν ως διά μαγείας τα κορίτσια τού σή­­με­­ρα σε εκλεπτυσμένα μο­ντέλα αρχαίων καλλιτεχνών.


Η Ιστορία κάνει κύκλους –και η μόδα επίσης. Ένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα στο πλαίσι­ο διδασκαλίας της Ιστορίας της Τέχνης μπορεί να επαναφέρει στο προσκήνιο κο­­κεταρία χιλιετιών. «Δράστις» η δρ Κατρίν Σουάμπ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Φέρφιλντ με ειδίκευση στην Ιστορία της Τέχνης της ελληνορωμαϊκής εποχής, η ο­­ποί­­α θέλησε να ε­ρευνήσει αν οι περίτεχνες κομμώσεις των αρχαίων αγαλμάτων –και συγκεκριμένα των Καρυάτιδων– μπορούν να αναπαραχθούν στις γυναίκες του σή­­με­­ρα.

Το βασικό ερώτημα που ετέθη ήταν απλό: Αυτές οι κομμώσεις ήταν αληθινές ή φα­­ντα­­στι­­­κές; Ήταν δηλαδή κομμώσεις πραγματικών γυναικών ή μια καλλιτεχνική σύμ­­βα­­ση που εί­χαν εφεύρει οι γλύπτες; Ως συνεπής ερευνήτρια η κυρία Σουάμπ χρη­­σι­­μο­­ποί­­η­­σε τη μέθο­δο του πειράματος. Έξι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου (όσες και οι Κα­­ρυ­­ά­­τι­­δες), επιλεγ­μένες με βάση το μήκος και την ποιότητα των μαλλιών τους, προ­­σφέρ­­θη­­καν ως «εθελό­ντριες» για το πρόγραμμα.

Την εκτέλεση του έργου ανέλαβε ένα επαγγελματικό κομμωτήριο, έχοντας ως πρό­­τυ­­πο φωτογραφίες των αληθινών Καρυάτιδων. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό: Ε­­πι­­βε­­βαι­­ώ­­θη­­κε ότι πηγή έμπνευσης των αγαλμάτων ήταν πραγματικές γυναίκες της αρ­­χαί­­ας Αθήνας.

Οι βόστρυχοι των μαλλιών συστρέφονται με χάρη και οι πλεξίδες
σχηματίζουν στεφάνια στο κεφάλι της νεαρής Αμερικανίδας
που είναι χτενισμένη όπως οι αρχαίες Ελληνίδες Καρυάτιδες
Οι μαρμάρινες Καρυάτιδες όπως εκτίθενται
στο νέο Μουσείο της ΑκρόποληςΤο πείραμα έγινε τον Απρίλιο του 2009. Όλη η διαδικασία, αλλά και οι αντιδράσεις των φοιτητριών καθώς μετατρέπονταν από γυναίκες του 21ου αιώνα σε αρχαίες Ελ­­λη­­νί­­δες, καταγράφηκε σε DVD (δείτε ένα απόσπασμα εδώ). Βέβαια, η μόλις 15 λε­­πτών διάρκειά του δεν αντικατοπτρίζει τον πραγματικό χρόνο που απαιτήθηκε για τις κομ­­μώ­­σεις...

Στιγμιότυπα από το πείραμα:Άλλωστε και στην αρχαιότητα η κόμμωση, την οποία αναλάμβανε να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει η θεραπαινίδα της κυρίας του οίκου, διαρκούσε, παρά τη δεδομένη εμπειρία, αρ­κε­τή ώρα. Σίγουρα όμως οι κομμώσεις αυτές συμβόλιζαν, μαζί με τα κοσμήματα, την α­νώ­τε­ρη τάξη στην οποία ανήκαν οι γυναίκες, κάτι που έπρεπε να είναι φανερό όταν εμ­φα­νίζονταν σε μεγάλα δημόσια γεγονότα όπως οι θρησκευτικές εορτές.

Οι έξι φοιτήτριες του Φέρφιλντ φωτογραφίζονται όπως οι Καρυάτιδες στο Ερέχθειο

Όσον αφορά τις φοιτήτριες, μπορεί στην αρχή να συμμετείχαν στο πρόγραμμα από πε­ρι­­έργεια, όπως είπαν, αλλά στη συνέχεια βίωσαν την εμπειρία ως μια διαφορετική προ­σέγ­­γι­ση στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τον οποίο αισθάνθηκαν πολύ κοντά τους. «Δεν έ­μοιαζε σε τίποτε με αρχαία ιστορία», δήλωσε χαρακτηριστικά μία από αυ­τές. Γι’ αυτό άλ­λωστε και το Πανεπιστήμιο προτίθεται να το χρησιμοποιήσει στο πλαί­σιο των εκπαιδευτι­κών προγραμμάτων του.

ΠΗΓΕΣ: εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ (14.04.2010), Fairfield University | ΕΙΚΟΝΕΣ: www.tovima.gr (1,3), www.greeknewsonline.com
(2), www.fairfield.edu (4), consumingantiquity.blogspot.com (5)


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ελλάδα, τέχνη


3 σχόλια:

maranda είπε...

Αυτό θα πει να μαθαίνεις την ιστορία βιωματικά!Ευχαριστούμε την Agi Star που το μοιράστηκε.:)

Agi Star είπε...

Εγώ ευχαριστώ τον δάσκαλο 98 που προθυμοποιήθηκε και ανέβασε στο ΠΟΔήΛΑΤΟ αυτή την ανάρτηση!!! Καλή σχολική χρονιά, δάσκαλε 98!!!!!!!!!!!!

δάσκαλος98 είπε...

Ευχαριστώ, Agi, επίσης!
Ραντεβού σε λίγες μέρες! :))

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.