19 Οκτ 2015

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση

Αλφαβητάρι

Όλοι οι ανήλικοι που ζουν στη χώρα μας, όλα δηλαδή τα παιδιά και όλοι οι έφηβοι, έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση. Όλοι, χωρίς καμιά εξαίρεση!

Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Στη χώρα μας κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, τους νόμους αλλά και από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.



Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Παιδιού, αυτό το πολύ σπουδαίο δικαίωμα μπορούμε να το αναλύσουμε σε επιμέρους δικαιώματα. Πριν τα διαβάσετε, έχετε υπόψη ότι σε κάποιες χώρες δεν ισχύουν όλα!

Απονομή τίτλων σπουδών

Κάθε μαθητής που ολοκληρώνει τον κύκλο σπουδών στον οποίο έχει εγγραφεί (π.χ. το δημοτικό σχολείο) δικαιούται, εφόσον προάγεται, να λαμβάνει τους αντίστοιχους τίτλους σπουδών.

Εγγραφή

Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να εγγράφεται σε ένα σχολείο και να παρακολουθεί τα διδασκόμενα μαθήματα. Στο σχολείο γίνονται δεκτά και τα παιδιά που δεν έχουν νόμιμα δικαιολογητικά ή που οι γονείς τους δεν κατοικούν νόμιμα στη χώρα μας. Βέβαια, για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι γονείς (ή οι κηδεμόνες τους) να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση για τα στοιχεία τους και να έχουν κάνει τα εμβόλια που πρέπει.

Έκφραση απόψεων και διαλόγου

Οι μαθητές έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους ατομικά και συλλογικά. Ο διάλογος και η συμμετοχή των παιδιών στη λήψη αποφάσεων για ζητήματα που τα αφορούν πρέπει να είναι βασικό συστατικό της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ενημέρωση των γονέων

Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών έχουν δικαίωμα να ενημερώνονται τακτικά για την πρόοδο των παιδιών τους.

Εξειδικευμένη εκπαίδευση

Οι μαθητές που δε μιλούν την ελληνική γλώσσα πρέπει να διευκολύνονται με τη λειτουργία τάξεων υποδοχής και με υποστηρικτικά μαθήματα. Τα τελευταία πρέπει να συνοδεύονται από ειδικά σχολικά εγχειρίδια. Τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες πρέπει να αξιολογούνται από τα αρμόδια κέντρα, να έχουν κατάλληλη στήριξη αλλά και δυνατότητα συμμετοχής στην εκπαίδευση σύμφωνα με τις κλίσεις και τις ικανότητές τους.



Κατανόηση, στήριξη, ενημέρωση

Το σχολείο έχει υποχρέωση να ενημερώνει τους μαθητές για τα δικαιώματά τους και να καταβάλλει προσπάθειες για να κατανοήσει τα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν, δίνοντάς τους την κατάλληλη στήριξη και συνδέοντάς τους με τις ειδικές υπηρεσίες του δήμου, όπου υπάρχουν, ώστε να αντιμετωπίζουν τις δύσκολες καταστάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όχι διακρίσεις

Κανένα παιδί δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο διάκρισης στο σχολείο για το φύλο του, τη φυλή, την εθνικότητα, την καταγωγή, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή την κατάσταση της υγείας του.

Ποιότητα σπουδών

Η δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά πρέπει να συνδυάζεται με κατάλληλες σχολικές εγκαταστάσεις, έγκαιρο διορισμό επαρκούς αριθμού εκπαιδευτικών, παροχή σχολικών βοηθημάτων και διεξαγωγή των μαθημάτων σύμφωνα με το εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Πρόσβαση στο σχολείο

Τα παιδιά που μένουν μακριά από το σχολείο πρέπει να διευκολύνονται από τον δήμο ή την περιφέρεια της περιοχής τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που μένουν σε καταυλισμούς ή απομονωμένους οικισμούς.

Προστασία από τη βία

Οι μαθητές πρέπει να προστατεύονται από κάθε μορφή βίας και προσβλητικής συμπεριφοράς.

Σεβασμός προσωπικότητας και αξιοπρέπειας

Κάθε μαθητής και μαθήτρια πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, ως αυτόνομη προσωπικότητα που έχει δικαιώματα και δυνατότητες. Η σχολική πειθαρχία πρέπει να εφαρμόζεται με τρόπο που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, χωρίς στιγματισμό και διαπόμπευση.

Υγιεινή και ασφάλεια

Οι σχολικοί χώροι πρέπει να παρέχουν ασφάλεια και να πληρούν τους όρους υγιεινής, με τακτική καθαριότητα και αποτροπή περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην υγεία των μαθητών.

Φοίτηση

Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο υποχρεωτικά μέχρι την τρίτη γυμνασίου ή μέχρι να γίνουν 16 χρονών. Αν οι γονείς τους δεν τα στείλουν, διαπράττουν ποινικό αδίκημα. Τα σχολεία, μάλιστα, πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να μην εγκαταλείπουν τα παιδιά την εκπαίδευση. Πρέπει να τα ενθαρρύνουν να συνεχίζουν τις σπουδές τους, βοηθώντας τα όπου χρειάζεται.




Δικαιώματα παιδιών
ΠΗΓΗ: www.synigoros.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ: paratiritirio-in-education.blogspot.com, madreshoy.com, enet.gr

1 σχόλιο:

δάσκαλος98 είπε...

@ Ταξιδεύοντας στο νηπιαγωγείο: Ευχαριστώ για την αναφορά!

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα