24 Νοε 2015

Από κλάσμα σε μεικτό και από μεικτό σε κλάσμα
(παρουσίαση)

Όταν ο αριθμητής ενός καταχρηστικού κλάσματος είναι πολύ μεγαλύτερος από τον παρονομαστή, δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε τον αριθμό που κρύβεται. Για παράδειγμα, τα 17/3 της πίτσας που έφαγε ο Αλέξης είναι αρκετά για να του προκαλέσουν μια ωραιότατη βαρυστομαχιά, αλλά δε μας φανερώνουν αμέσως ότι έφαγε σχεδόν έξι (!) πίτσες...

Από την άλλη πλευρά, οι πράξεις με κλάσματα χρειάζονται... κλάσματα! Αν κάποιος αριθμός είναι μεικτός, πρέπει να γίνει κλάσμα (καταχρηστικό βέβαια) για να συνεχίσουμε.

Οι μετατροπές αυτές δεν είναι δύσκολες, έχουν ωστόσο τους κανόνες τους. Ας τους δούμε στην όμορφη παρουσίαση που ακολουθεί:

Πατήστε στην εικόνα

Κλασματικοί αριθμοί

4 σχόλια:

Chrysa είπε...

Πάντα πολύ εμπνευσμένες και με χιούμορ οι αναρτήσεις σου, συνάδελφε! Με το παράδειγμα του Αλέξη πάντως , γέλασα πολύ! Βαρυστομαχιά με τις σχεδόν 6(!) πίτσες;;; Μια ρεαλιστική διάγνωση θα ήταν ... προχωρημένη εγκυμοσύνη! Χι! Χι! Χι!

Ευχαριστούμε και πάλι για τη φιλοξενία στο ποδήλατο. ...τα βλέπει η Στ΄ και γελά!

δάσκαλος98 είπε...

Χα χα χα! Αμάρτησε για τα κλάσματα ο δόλιος!
Κι εμείς ευχαριστούμε για τις ωραίες δουλειές σου! :))
Γιώργος

Μουσική προ-ΠΑΙΔΕΙΑ ''Η Ροδούλα και τα μουσικά της αστεράκια'' είπε...

Ωωωω "έπεσα" πάνω στην ανάρτηση με το αγαπημένο μου θέμα, τα μαθηματικά, και μάλιστα τόσο όμορφα δοσμένα. Αν εγώ ήμουν μαθήτρια θα τα αγαπούσα το δίχως άλλο. Μπράβο σας κύριε δάσκαλε 98!!!
Για ευχές πέρασα βέβαια, και η ανάρτηση με αποπροσανατόλισε χαχα
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΔΑΣΚΑΛΕ 98 ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΕΣ, ΚΑΙ... ΤΕΤΟΙΕΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙΣ!!
Καλό βράδυ!

δάσκαλος98 είπε...

Καλή χρονιά, Ροδούλα μου! Εκτός από υγεία, εύχομαι πολλή δύναμη για να διατηρείς ζωντανή την ευαισθησία που σε ξεχωρίζει! :))
Γιώργος

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα