28 Ιουν 2012

Συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση

Από το Λιμενικό Σώμα

1 Μην απομακρύνεσαι κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρεις καλό κολύμπι. Έχεις σκεφτεί ότι η επιστροφή είναι περισσότερο κουραστική;

2 Καλό είναι να κολυμπάς με παρέα.


3 Έχεις φάει; Περίμενε να περάσουν 3–4 ώρες για να κολυμπήσεις. Πάντως, καλό είναι ν’ αποφεύγεις να μπαίνεις τελείως νηστικός στο νερό.

4 Έχε κατά νου ότι αλκοόλ και κολύμβηση είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός. Υπενθύμισέ το στους μεγάλους!

5 Μην κάνεις βουτιές σε περιοχές που δε γνωρίζεις το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού ούτε σε περιοχές με βράχια και πέτρες.

6 Μη σπρώχνεις και μη βυθίζεις άλλους στη θάλασσα.

7 Μην κολυμπάς σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη.

8 Μην κολυμπάς όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές ή υπάρχουν στη θάλασσα μεγάλα κύματα και ισχυρά ρεύματα.

9 Μην κολυμπάς μόνος τη νύχτα. Έχε κοντά σου έναν σύντροφο κολυμβητή και φρόντιζε πάντοτε να έχεις οπτική επαφή μαζί του.

1
0 Αν αισθανθείς ρίγος ή ζαλάδα, αν φοβάσαι ή κρυώνεις, βγες αμέσως από τη θάλασσα.

1
1 Καθώς κολυμπάς παρατηρείς ότι σε παρασέρνει το ρεύμα; Μην πανικοβάλλεσαι: Δες από πού φυσάει ο άνεμος, στρέψε το στόμα και τη μύτη σου προς την αντίθετη κατεύθυνση και προσπάθησε απλώς να κρατηθείς στην επιφάνεια.

Μήπως παρατηρείς ότι το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή; Κολύμπα μαζί του, πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία.



1
2 Αισθάνεσαι κίνδυνο; Κάλεσε βοήθεια.

1
3 Κουράστηκες κολυμπώντας; Μη σε πιάνει πανικός. Μείνε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίζεις ήρεμα το κολύμπι όταν ξεκουραστείς.

1
4 Έπαθες κράμπα; Μη φοβάσαι. Χαλάρωσε το μέρος του σώματος που «πιάστηκε» και κολύμπησε προς την ακτή με αργές κινήσεις.

1
5 Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάς πέρα από αυτές. Υπάρχει κίνδυνος να σε χτυπήσουν.

1
6 Υψώθηκε από τον ναυαγοσώστη κόκκινη σημαία κινδύνου; Βγες γρήγορα έξω από το νερό. Η κόκκινη σημαία μπορεί να σημαίνει ότι τα κύματα ή τα ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα, ότι υπάρχει ρύπανση στην θάλασσα ή ότι ελλοχεύει κάποιος άλλος κίνδυνος.

1
7 Αντιλήφθηκες κάποιον κολυμβητή να ζητάει βοήθεια ή να κινδυνεύει; Κάλεσε για βοήθεια, ψάξε να βρεις ένα αντικείμενο που επιπλέει (αν υπάρχει) και ρίξε το κοντά του για να πιαστεί.



Σε περίπτωση που πλησιάσεις το θύμα (ή είσαι ήδη κοντά του), έχε υπόψη ότι μπορεί να κινδυνέψεις κι εσύ αν πιαστεί πάνω σου βίαια και απότομα.

1
8 Μήπως καθώς κολυμπάς σε τσίμπησε κάποια τσούχτρα ή μέδουσα; Δεν υπάρχει λόγος πανικού! Διάβασε τα παρακάτω και συνέχισε άφοβα τις διακοπές σου:

Συμπτώματα μετά από μια επαφή-κέντρισμα με τσούχτρα ή μέδουσα

α) Πόνος σαν κάψιμο (πολλές φορές έντονος).

β) Κοκκίνισμα του δέρματος.

γ) Σε μερικές περιπτώσεις αποτυπώνεται στο δέρμα τμήμα της μέδουσας ή της τσούχτρας.
Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα τέτοιο τσίμπημα;

α) Ξέπλυνε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Μη χρησιμοποιήσεις γλυκό νερό, γιατί αυτό ενδεχομένως να ενεργοποιήσει τυχόν κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα σου.

β) Κάνε επάλειψη στην πληγή με αμμωνία (υπάρχει σε υγρή μορφή ή στικ). Αν δεν έχεις αμμωνία, μπορείς να ρίξεις οινόπνευμα ή ξίδι. Βάλε στο δέρμα πούδρα ή αφρό ξυρίσματος. Μετά από λίγη ώρα, ξέβγαλε την πούδρα ή τον αφρό με νερό.

γ) Σε περίπτωση που κάποιος οικείος σου ή άλλος συνάνθρωπος υποστεί από το τσίμπημα αναφυλακτικό σοκ, κάλεσε αμέσως ιατρική βοήθεια και βάλε τον ασθενή να ξαπλώσει, κρατώντας το στόμα του.




ΠΗΓΗ: Λιμενικό Σώμα
ΕΙΚΟΝΕΣ: podilato98.blogspot.com (1: swt.usace.army.mil), athinnalifeguard.gr (2,4-5), endiaferonta.com (3), writership.org (6), sigmalive.com (7)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα