6 Μαΐου 2019

«Διαστημικός περίπατος» για τα ζώα της Γης

Ένα πρόγραμμα του γερμανικού ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για
να κατανοήσουμε τη μετακίνηση διαφόρων ζωικών ειδών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Αύγουστος 2018

ΜΟΣΧΑ. Ειδική κεραία, ικανή να καταγράφει με ακρίβεια τις μετακινήσεις α­πο­δη­μη­τι­κών πτηνών στη Γη, εγκατέστησαν μέλη του πληρώματος του Δι­ε­θνούς Δι­α­στη­μι­κού Σταθμού (ΔΔΣ) σε «διαστημικό περίπατο» που πραγματοποίησαν προ­χθές γι’ αυτό τον σκοπό.

Εκτός από την κεραία, ο Ρώσος κοσμοναύτης του ΔΔΣ Σεργκέι Προκοπίεφ α­πε­λευ­θέ­ρω­σε σειρά μικρών δορυφόρων, σε μέγεθος κουτιού με χαρτομάντιλα, μέ­ρος φιλόδοξου προγράμματος για τη δημιουργία δικτύου «μικροδορυφόρων». Η το­πο­θέ­τη­ση της κεραίας, όμως, απαίτησε τέσσερις ώρες σκληρής εργασίας έξω α­πό τον Σταθμό για τον Προκοπίεφ και τον συνάδελφό του Όλεγκ Αρτέμιεφ.


Ο Σεργκέι Προκοπίεφ κατά τη διάρκεια της εξόδου του
από τον ΔΔΣ για την εγκατάσταση της ειδικής κεραίας


Η κεραία, που χρηματοδοτήθηκε από γερμανικό πανεπιστήμιο, αποτελεί μέρος του προγράμματος «Ίκαρος» και καταγράφει τις μετακινήσεις ζωικών ειδών στη Γη. Οι κοσμοναύτες έπρεπε να ξετυλίξουν δεκάδες μέτρα λευκών καλωδίων, ε­νώ σε κάποια στιγμή της εγκατάστασης ο Αρτέμιεφ αναγκάστηκε να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει σουγιά για να κόψει στραβό καλώδιο.

Δοκιμές αμέσως μετά την εγκατάσταση έδειξαν ότι τα ηλεκτρικά συστήματα και η μετάδοση δεδομένων από την κεραία του «Ίκαρου» λειτουργούσαν κανονικά. Οι δύ­ο κοσμοναύτες έμειναν συνολικά οκτώ ολόκληρες ώρες εκτός του Σταθμού.

Το έργο της κεραίας θα επικεντρωθεί αρχικά στην καταγραφή των μετακινήσεων κο­τσυ­φιών και αγριοπερίστερων, στα οποία έχουν τοποθετηθεί μικροί πομποί κα­τα­γρα­φής γεωγραφικής θέσης (GPS), προτού η ζωολογική έρευνα επεκταθεί σε άλλα ωδικά πτηνά, σε νυχτερίδες και σε μεγαλύτερα θηλαστικά.

Ο επικεφαλής της έδρας Ορνιθολογίας του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, Μάρτιν Βι­κέλ­σκι, δήλωσε ότι η ομάδα του είναι έτοιμη να αξιοποιήσει δεδομένα GPS από με­γα­λύ­τε­ρα ζώα, στα οποία έχει τοποθετήσει πομπούς, όπως γαζέλες, ι­α­γου­ά­ρους, καμήλες και ελέφαντες, καθώς και σε μεγάλα αποδημητικά πτηνά, όπως πε­λαρ­γούς.

Ο Βικέλσκι παρακολούθησε τον «διαστημικό περίπατο» από το κέντρο ελέγχου έ­ξω από τη Μόσχα πρόσθεσε ότι οι ερευνητές του ινστιτούτου Μαξ Πλανκ θα μπο­ρούν τώρα να αντιλαμβάνονται καλύτερα τη συμπεριφορά μελών του ζωικού βα­σι­λεί­ου.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα «Η Καθημερινή» (17.08.2018) - ΕΙΚΟΝΑ: oohho.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κε­φα­λαί­α (σημαίνει ότι φωνάζετε), για­τί τα σχό­λι­α θα διαγράφονται.
Πριν τη δη­μο­σί­ευ­ση ελέγξτε για τυχόν λά­θη α­προ­σε­ξί­ας, πατώντας στην «Προ­ε­πι­σκό­πη­ση». Περισσότερα εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ