29 Αυγ 2022

Οι Βίκινγκ στην Αμερική

Αποδείχθηκε ο ακριβής χρόνος έλευσης των Βίκινγκ στον Νέο Κόσμο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οκτώβριος 2021

Πολύ προτού διαπλεύσει τον Ατλαντικό Ωκεανό ο Χριστόφορος Κολόμβος, σε μια άκρη του βόρειου Καναδά, τη Νέα Γη, είχε στηθεί μια μικρή ευρωπαϊκή αποικία αποτελούμενη από οκτώ κτίρια με ξύλινο σκελετό, καλυμμένα με χλοοτάπητα, σε ένα πλάτωμα πάνω από βαλτόνερα.

Αυτά τα ασυνήθιστα οικήματα αποτελούν αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι οι Βίκινγκ έφθασαν πρώτοι στον Νέο Κόσμο, πολύ νωρίτερα από τον Iταλό θαλασσοπόρο.

Ανακατασκευή του οικισμού στο L’ Anse aux Meadows της Νέας Γης

Ο οικισμός στο L’ Anse aux Meadows ανακαλύφθηκε το 1960, αλλά μέχρι σήμερα οι ειδικοί αγνοούσαν τον ακριβή χρόνο που τον δημιούργησαν οι Βορειοευρωπαίοι πολεμιστές και θαλασσοπόροι. Το μυστήριο λύθηκε από ομάδα Ολλανδών επιστημόνων, οι οποίοι εφάρμοσαν μια νέα μέθοδο χρονολόγησης, χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς μια ηλιακή καταιγίδα.

Η μέθοδος στηρίζεται στη διαπίστωση ότι οι ηλιακές καταιγίδες αφήνουν χαρακτηριστικά ίχνη ραδιενεργού άνθρακα στους δακτυλίους των κορμών των δέντρων. Οι αρχαιολόγοι εφάρμοσαν τη νέα τεχνική σε τρία κομμάτια ξύλου που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στον οικισμό και διαπίστωσαν ότι αυτός υπήρχε ήδη το 1021, ακριβώς 471 χρόνια πριν από το πρώτο ταξίδι του Κολόμβου.


«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι Βίκινγκ της Βόρειας Ευρώπης ήταν η πρώτη ανθρώπινη κοινότητα που κατάφερε να διαπλεύσει τον Ατλαντικό Ωκεανό», δήλωσε ο γεωεπιστήμονας Μίχαελ Ντέε από το Πανεπιστήμιο του Γκρόνιγκεν (Ολλανδία), συντάκτης της σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature».

Οι Βίκινγκ ήταν θαλασσοπόροι και ζούσαν στις σημερινές σκανδιναβικές χώρες Σουηδία, Νορβηγία και Δανία. Ταξίδευαν εκτενώς στην Ευρώπη, κάποιες φορές ως έμποροι και άλλες ως εισβολείς. Είχαν εξαιρετικές ικανότητες στην κατασκευή αξιόπλοων σκαφών, όπως και στην πλοήγηση, και δημιούργησαν μεγάλες αποικίες σε Ισλανδία και Γροιλανδία.


«Θεωρώ βέβαιο ότι το ταξίδι τους στον Νέο Κόσμο στόχευε τόσο στην ανακάλυψη νέων εδαφών όσο και στην αναζήτηση πόρων», τονίζει ο Ντέε. «Πολλοί αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το κίνητρο για αυτά τα ταξίδια ήταν η επιθυμία και η ανάγκη των Βίκινγκ να βρουν νέους πόρους και κυρίως ξυλεία. Οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν ότι εγκατέλειψαν τη Γροιλανδία ακριβώς επειδή η ξυλεία εκεί ήταν εξαιρετικά σπάνια», καταλήγει ο επιστήμονας.

Άγνωστο παραμένει πόσο διήρκεσε η παρουσία των Βίκινγκ στον Νέο Κόσμο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ίσως να μην ξεπέρασε τη δεκαετία, αλλά συλλογικά στον οικισμό ζούσαν καθ’ όλο αυτό το διάστημα περίπου 100 άτομα.

ΑμερικήΕιδήσειςΜεσαιωνικά χρόνια
ΠΗΓΗ: Η Καθημερινή (22.10.2021)
ΕΙΚΟΝΕΣ: thoughtco.com, kathimerini.gr

23 Αυγ 2022

Κατσίκες, οι φθηνοί πυροσβέστες

Οι γιδοβοσκοί στην πρώτη γραμμή άμυνας κατά των πυρκαγιών στην Πορτογαλία

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ – Αύγουστος 2019

Του Raphael Minder
Δημοσιογράφος και συγγραφέας

Η Πορτογαλία κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες να βρει λύσεις, προκειμένου να αποτρέψει τις δασικές πυρκαγιές που τα τελευταία χρόνια αποτεφρώνουν τεράστιες εκτάσεις.
Δοκίμασε τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, όπως τηλεχειριζόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους και πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Πραγματοποίησε μακροπρόθεσμες πολιτικές μεταβολές για τη βελτίωση της διαχείρισης των εδαφών, έτσι ώστε να προληφθούν οι πυρκαγιές.

Κι ύστερα ήρθαν οι κατσίκες…

Εν μέρει, το πρόβλημα της Πορτογαλίας, όπως και πολλών άλλων κρατών του ευρωπαϊκού Νότου, είναι η ερήμωση των χωριών της ενδοχώρας από τους κατοίκους τους. Η απουσία βοσκών, γιδοβοσκών και κτηνοτρόφων επέτρεψε την υπερβολική αύξηση της χλωρίδας στις δασικές περιοχές και την ταχύτερη εξάπλωση των πυρκαγιών.

Μια εύκολη και οικονομική λύση, σύμφωνα με τους Πορτογάλους αξιωματούχους, μπορεί να είναι το ταπεινό κατσίκι, που τρέφεται με τα χαμόκλαδα που πυροδοτούν τις δασικές πυρκαγιές. Αρκεί να βρεθούν αρκετοί γιδοβοσκοί και να υποστηριχθεί ο τρόπος ζωής τους, που σήμερα χάνεται.


Ο Λεονέλ Μαρτίνς Περέιρα, 49 ετών, είναι ο τελευταίος γιδοβοσκός στο χωριό του. Ταυτόχρονα συνιστά και την πρώτη γραμμή άμυνας κατά των δασικών πυρκαγιών. Ο μεσήλικας γιδοβοσκός συμμετέχει σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα της πορτογαλικής κυβέρνησης που στοχεύει να συνδράμει τους βοσκούς στη σκληρή και μοναχική δουλειά τους, η οποία ωστόσο μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να προσαρμοστεί στις μελλοντικές πραγματικότητες της κλιματικής αλλαγής.

Το ορεινό χωριό του, το Βερμέλιο της νότιας Πορτογαλίας, είναι περικυκλωμένο από λωρίδες άγονης γης, σαν κάποιος να έχει περάσει από εκεί με ένα τεράστιο χορτοκοπτικό μηχάνημα.


Πρόκειται για το αποτέλεσμα 150 κατσικιών Αλγκάρβε, μιας ντόπιας φυλής, που διακρίνονται για τις σκούρες βούλες επάνω στο λευκό τους τρίχωμα. Τα συμπαθητικά ζώα καταβροχθίζουν τα χόρτα που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια πυρκαγιά.


Οι κατσίκες αγαπούν όλα τα τοπικά φυτά, όπως τις φραουλιές, έναν θάμνο από τον οποίο οι κάτοικοι της περιοχής παράγουν ένα ισχυρό, φρουτώδες ποτό. Τα φύλλα του θάμνου καλύπτονται από ένα κολλώδες προστατευτικό φύλλο που αρπάζει αμέσως φωτιά. Για τις κατσίκες, όμως, είναι νόστιμη τροφή, την οποία αξίζει να αναζητήσουν ακόμη και στα υψώματα.

Το πρόγραμμα με τις αίγες ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο από την πορτογαλική κυβέρνηση με κόστος μερικές χιλιάδες ευρώ. Σήμερα, συμμετέχουν σε αυτό 40 έως 50 γιδοβοσκοί σε όλη τη χώρα, οι οποίοι συνδυαστικά διαθέτουν 10.800 κατσίκια. Τα βόσκουν σε επιλεγμένες περιοχές, που είναι επιρρεπείς στις πυρκαγιές.


Από τις εφημερίδεςΘέματα με ζώαΚλιματική κρίσηΠυρκαγιές

20 Αυγ 2022

Ένας γύπας από την Κρήτη

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ – Αύγουστος 2022

Της Τασούλας Επτακοίλη
Δημοσιογράφος

Ερχόταν τρεκλίζοντας προς το μέρος μας. «Τρεκλίζω» δεν είναι το σωστό ρήμα για πετούμενο, όμως αυτό μου ήρθε στο μυαλό βλέποντας το μεγάλο πουλί που πάσχιζε να κρατηθεί στον αέρα. Πέρασε ξυστά από τις ομπρέλες της παραλίας κι έπεσε σ’ ένα χωράφι στην πάνω πλευρά του δρόμου. Σχεδόν ακούσαμε τον γδούπο.

Καμιά δεκαριά ενήλικοι και παιδιά, Έλληνες και ξένοι, τρέξαμε προς το μέρος του. Ήταν γύπας. Με λευκό κεφάλι και λαιμό, κυρτό ράμφος και τεράστιες φτερούγες. Ξέπνοος είχε γείρει στο χώμα, αλλά μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία μας σύρθηκε προς μια συστάδα θάμνων και χώθηκε πίσω από τις φυλλωσιές.


Επιστρέψαμε στην παραλία. Τι θα κάναμε; «Να ψάξουμε τις φιλοζωικές οργανώσεις του νησιού», πρότεινε ένας Βρετανός. «Δε φάνηκε τραυματισμένος», παρατήρησε μια Γαλλίδα. «Να τηλεφωνήσουμε στον Αρκτούρο;» είπε μια Ελληνίδα. «Ο Αρκτούρος είναι για τις αρκούδες, μαμά!» τη διόρθωσε ο γιος της (ήταν δεν ήταν οκτώ ετών). «Άσε που είναι στη Φλώρινα», παραδέχτηκε εκείνη το λάθος της γελώντας.

Τελικά συμφωνήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ. Οι άνθρωποί του μας έδωσαν σαφείς οδηγίες: Δεν έπρεπε να πλησιάσουμε τον γύπα, για να μην του προκαλέσουμε στρες (βασικός κανόνας διαχείρισης παγιδευμένου άγριου ζώου), ούτε να τον αφήσουμε να πλησιάσει στη θάλασσα, γιατί, εξασθενημένος καθώς ήταν, θα κινδύνευε με πνιγμό.

Η Διεύθυνση Δασών Λασιθίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης θα φρόντιζαν για την περισυλλογή του και θα αναλάμβαναν τα υπόλοιπα.


Μισή ώρα αργότερα, και ενώ οι δασικοί υπάλληλοι βρίσκονταν καθ’ οδόν προς την παραλία μας, επιστρέψαμε στο σημείο όπου είχε πέσει ο γύπας. Πλέον είχε βγει από την κρυψώνα του και είχε ανέβει σε μια ξερολιθιά. Βλέποντάς μας να τον πλησιάζουμε, έκανε μερικά βήματα, άνοιξε τις φτερούγες του και πέταξε, χωρίς να… τρεκλίζει αυτή τη φορά.

«Αααααα», συντονιστήκαμε όλοι σε ένα επιφώνημα έκπληξης και ανακούφισης. «Πρέπει να ήταν νεαρός, από εκείνους που δεν έχουν μάθει ακόμη να πετούν καλά και έχουν συχνές πτώσεις», μας εξήγησαν οι εθελοντές της ΑΝΙΜΑ, τους οποίους ενημερώσαμε.

Και κάπως έτσι έληξε αισίως η περιπέτεια του «δικού μας» κρητικού γύπα, που κατάφερε να βάλει άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους, διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων, στον ίδιο παρονομαστή: της ενσυναίσθησης για ένα πλάσμα που είχε ανάγκη από βοήθεια. Και αυτό δεν είναι καθόλου, μα καθόλου λίγο.


Από τις εφημερίδεςΖώαΠροτείνουμε
ΠΗΓΗ: Η Καθημερινή (09.08.2022)
ΕΙΚΟΝΑ: newsbomb.gr

16 Αυγ 2022

Το μέλλον της ανθρωπότητας στο Διάστημα

Μια συζήτηση του 2019 με τον κορυφαίο αστροφυσικό Διονύση Σιμόπουλο

Του Παύλου Καστανά
Αστροφυσικός

Κουβεντιάζουμε για την επική ιστορία του προγράμματος Apollo, που οδήγησε τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι (1969), για μελλοντικές αποστολές και αποικίες στη Σελήνη και για το ενδεχόμενο ανθρώπινης παρουσίας και αποικίας στον Άρη.

Επίσης, αφήνουμε την (επιστημονική) φαντασία μας ελεύθερη και κάνουμε υποθέσεις για το μακρινό μέλλον ενός τεχνολογικού πολιτισμού σαν τον δικό μας.


Ένας σπουδαίος επιστήμονας

Ο Διονύσης Σιμόπουλος (1943-2022) θεμελίωσε την εκλαΐκευση του επιστημονικού λόγου στη χώρα μας και συνέβαλε καθοριστικά στη διάδοση της Αστρονομίας και των επιστημών του Διαστήματος στο ευρύ κοινό.




Εξερεύνηση του Διαστήματος

Με τα λόγια του Astronio

Αποσπάσματα από τρεις συνεντεύξεις του αστροφυσικού Παύλου Καστανά



«Η ζωή είναι μικρή», λέει ο λαός. Όμως, με τη μελέτη του σύμπαντος συνειδητοποιούμε ότι τελικά είναι απελπιστικά μικρή. Η ζωή του καθενός μας στη Γη διαρκεί απειροελάχιστα σε σχέση με την ηλικία του σύμπαντος. Δε σε κατακλύζει το αίσθημα της ματαιότητας γνωρίζοντας αυτό;

— Το γεγονός ότι η ζωή και γενικά τα ανθρώπινα μεγέθη είναι απελπιστικά μικρά μπροστά στο σύμπαν, όπως λες, θεωρώ ότι είναι μόνο το πρώτο σκαλοπάτι της κατανόησης του σύμπαντος. Είναι το πρώτο μάθημα που μας προσφέρει η αστροφυσική, ένα μάθημα ταπεινότητας. Αλλά, ύστερα, σκέψου το εξής: ότι μέσα σε αυτό το γιγάντιο σύμπαν έτυχε, μέσω αμέτρητων αλληλένδετων γεγονότων, τα μόρια να συνδεθούν έτσι μεταξύ τους, ώστε να υπάρξουμε εγώ κι εσύ και να μπορούμε να κουβεντιάζουμε αυτή τη χρονική στιγμή.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, έχουμε αναπτύξει έναν εγκέφαλο που μας επιτρέπει να ανακαλύπτουμε το σύμπαν με τρομακτική λεπτομέρεια, από τον μικρόκοσμο μέχρι τον μεγάκοσμο! Με αυτή την έννοια, η ύπαρξη του καθενός από εμάς εδώ μοιάζει με θαύμα!

Τι εννοείς ότι «μοιάζει με θαύμα»;

— Δεν το λέω με την έννοια του υπερφυσικού αλλά με την έννοια του απίθανου και του θαυμαστού. Δεν εκτιμούμε πραγματικά το πόσο απίθανο ήταν να σχηματιστεί η δική μας συνείδηση μέσα σε αυτό το σύμπαν. Το παίρνουμε ως δεδομένο, επειδή μόνο έτσι έχουμε μάθει να αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξή μας. Αλλά η επιστήμη μάς αποκάλυψε έναν κόσμο πιο θαυμαστό απ’ οτιδήποτε είχε περιγράψει οποιοδήποτε σύστημα ιδεών. Κι αντί να το εκτιμήσουμε αυτό, περιοριζόμαστε σε αυτό που έλεγες πριν, ότι η ζωή είναι μικρή.

Ναι, είναι μικρή, αλλά έχουμε την υπερβολικά απίθανη τύχη να είμαστε εδώ για να τη βιώσουμε! Ας κάνουμε, λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε κι ας εκμεταλλευτούμε κάθε δευτερόλεπτο.

Η ανθρωπότητα του μέλλοντος που ονειρεύομαι έχει εξελίξει την τεχνολογία της σε τέτοιο βαθμό που έχει απαλλαχθεί σχεδόν ολοκληρωτικά από την εργασία ως προϋπόθεση επιβίωσης. Έτσι, μπορεί να απελευθερώσει τη δημιουργική της δύναμη για την επέκταση της γνώσης της και την καλυτέρευση του εαυτού της. Ο πόλεμος με την άγνοια θα είναι ο μόνος πόλεμος που θα γνωρίζει και η ευτυχία των όντων του πλανήτη θα είναι κυρίαρχη επιταγή στους αξιακούς της κώδικες.

Έχεις σκεφτεί ότι τα πράγματα που πιστεύεις ως επιστήμονας μπορεί μετά από χίλια χρόνια να είναι λάθος;

— Ελπίζω να είναι έτσι. Θέλουμε να είμαστε οι μελλοντικοί πρωτόγονοι. Αυτό θα σήμαινε ότι υπάρχει εξέλιξη, ότι έχουμε κάνει καλή δουλειά, ότι βάλαμε το λιθαράκι μας για τους επόμενους.

Ποια αντιεπιστημονική θεωρία απεχθάνεσαι;

— Την αστρολογία. Και είναι το μόνο βίντεο που έχω κάνει στο οποίο καταρρίπτω μια ψευδοεπιστήμη. Για μένα η Σελήνη είναι ένα βραχώδες σώμα, ένας δορυφόρος της Γης που ξέρουμε πάρα πολύ καλά από τι αποτελείται. Έχουμε φέρει πετρώματα από κει, έχουμε ονομάσει τους κρατήρες, τις θάλασσές της.

Για κάποιους συνανθρώπους μας η Σελήνη είναι ένα πνευματικό αντικείμενο που σε επηρεάζει με κάποιον μαγικό τρόπο. Επηρεάζει τα επαγγελματικά, τα ερωτικά τα συναισθηματικά σου, μια αντίληψη που αντιστοιχεί στους πρωτόγονους ή στους ανθρώπους του Μεσαίωνα.

Σαν να σου λέω ότι η πλατεία Συντάγματος έχει πνευματική υπόσταση, ενώ εσύ έχεις πάει και την έχεις περπατήσει. Τόσο ακραίο το βλέπω εγώ που ασχολούμαι με την αστρονομία.




Εγώ κι ο κόσμος
ΠΗΓΕΣ: thriveglobal.gr (15.02.2019), nostimonimar.gr (12.04.2018), lifo.gr (04.08.2020)
ΕΙΚΟΝΕΣ: clopyandpaste.blogspot.com, mikropragmata.lifo.gr

7 Αυγ 2022

Οκτώ αιώνες από το πρώτο «Σύνταγμα»

Το 1215 η Μάγκνα Κάρτα όρισε για πρώτη φορά ότι ο μονάρχης υπόκειται στον νόμο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ιούνιος 2015

Η Βρετανία γιόρτασε σήμερα τα 800 χρόνια από την υπογραφή της Μάγκνα Κάρτα (Magna Carta). Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά έγγραφα του κόσμου, μια εμβρυακή μορφή διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που άνοιξε τον δρόμο για τις σύγχρονες ελευθερίες και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στρατιωτικό άγημα για τα 800 χρόνια από τη σύναψη της Μάγκνα Κάρτα

Στις 15 Ιουνίου 1215, στο Λονδίνο, ο βασιλιάς Ιωάννης της Αγγλίας (1199-1216) υπέκυψε στις πιέσεις των εξεγερμένων βαρόνων και αποδέχτηκε τη Μάγκνα Κάρτα, δηλαδή τη Μεγάλη Χάρτα των Ελευθεριών, η οποία για πρώτη φορά έθετε τον μονάρχη υπό την εξουσία του νόμου.

Ο βασιλιάς αναγκάστηκε να αποκηρύξει κάποια από τα δικαιώματά του και υποχρεώθηκε να δεσμεύεται από τους νόμους που θα προστάτευαν τους υπηκόους του, κυρίως από κάθε παράνομη και αδικαιολόγητη κράτηση και φυλάκιση.

Η βασίλισσα Ελισάβετ παρατηρεί ένα αντίγραφο της Μάγκνα Κάρτα

Στους αιώνες που ακολούθησαν αυτός ο καταστατικός χάρτης απέκτησε τεράστια σημασία παγκοσμίως, καθώς αποτέλεσε τη βάση, μεταξύ άλλων, για τη σύνταξη της αμερικανικής Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας (1776) και της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (1948). Μάλιστα, τρία από τα 63 άρθρα της παραμένουν σε ισχύ μέχρι και σήμερα στο βρετανικό δίκαιο.

«Αυτά που συνέβησαν πριν από οκτώ αιώνες παραμένουν σήμερα εξίσου επίκαιρα όσο και τότε», είπε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Και συμπλήρωσε: «Τα εναπομείναντα αντίτυπα μπορεί να έχουν φθαρεί, αλλά οι αρχές της Χάρτας λάμπουν όσο ποτέ».

Ένα από τα τέσσερα αντίτυπα του πρωτότυπου κειμένου του 1215

Στην τελετή παρέστησαν η βασίλισσα, άλλοι μονάρχες και διεθνείς προσωπικότητες όπως η Αμερικανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς.



Ανθρώπινα δικαιώματαΕιδήσεις
ΠΗΓΕΣ: Η Καθημερινή (16.06.2015), ertnews.gr (15.06.2015), maxmag.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ: dw.com, el.wikipedia.org, vogue.co.uk, alreporter.com

1 Αυγ 2022

Οδηγίες πρόληψης απέναντι στις δασικές πυρκαγιές

Θωρακίζουμε το σπίτι μας

Αν το σπίτι μας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος, παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να είμαστε όσο γίνεται πιο ασφαλείς σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά στην περιοχή μας.


Επιδεικνύουμε ατομική ευθύνη

Στις δασικές περιοχές κινούμαστε με υπευθυνότητα και προσοχή, ιδιαίτερα τους πιο επικίνδυνους μήνες του χρόνου.


Δεν παίζουμε με τη φωτιά, γιατί η φωτιά δεν παίζει μαζί μας!





Οι δασικές πυρκαγιές και η σημασία της πρόληψης

Από το CNN Greece

Οι δασικές πυρκαγιές είναι πανάρχαιο φαινόμενο. Αποτελούν μέρος της φυσικής διεργασίας αναγέννησης της φύσης και θα υπάρχουν όσο και όπου υπάρχουν δάση.

Οι πυρκαγιές μπορεί να συμβάλουν θετικά στη φυσική ανανέωση και αύξηση της βιοποικιλότητας των δασικών οικοσυστημάτων, αλλά μπορεί και να τα καταστρέψουν, αν επαναλαμβάνονται στον ίδιο τόπο σε σχετικά μικρά χρονικά διαστήματα.

© Λευτέρης Παρτσάλης

Για τις δασικές πυρκαγιές φταίμε κυρίως εμείς, οι άνθρωποι. Σίγουρα μπορούν να ξεσπάσουν από φυσικά αίτια, όπως είναι οι κεραυνοί, όμως η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα· είτε από αμέλεια είτε από εμπρησμό.

Το καλύτερο μέτρο για να μην καίγονται ανεξέλεγκτα τα δάση μας είναι η πρόληψη —και αυτή είναι υποχρέωση και έργο όλων μας: και της πολιτείας και των πολιτών.

Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:


Δείτε στη συνέχεια


ΑφιερώματαΠυρκαγιές
ΠΗΓΗ: cnn.gr

Περίμενε αυτό που δεν περιμένεις!

Από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Συνηθισμένες δραστηριότητες στην ύπαιθρο (όπως το κάψιμο ξερόκλαδων) ή μια καθημερινή συνήθεια στο εξοχικό μας (όπως ένα μπάρμπεκιου με φίλους) είναι πολύ εύκολο να προκαλέσουν μια τεράστια καταστροφή.

Η απροσεξία, η αμέλεια, μια στιγμή αστόχαστης ενέργειας αρκούν για να ξεκινήσει μια πυρκαγιά. Χρειάζονται μόνο μερικά δευτερόλεπτα και αυτό που δεν περιμέναμε ποτέ να συμβεί, συμβαίνει.

Γιατί η φωτιά έχει δύναμη και δεν έχουμε το περιθώριο να την υποτιμούμε!

Όλα τα στατιστικά στοιχεία και οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν ότι 9 στις 10 πυρκαγιές ξεκινούν από ανθρώπινη παρέμβαση, από ανθρώπινο λάθος. Όσο, λοιπόν, βρισκόμαστε στην αντιπυρική περίοδο (Μάιος-Οκτώβριος) είμαστε διπλά προσεκτικοί και δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο!


Ορίστε και μια συλλογή με πέντε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτάκια του Υπουργείου:


Δύο σημαντικοί αριθμοί

Σε περίπτωση που αντιληφθούμε πυρκαγιά, τηλεφωνούμε αμέσως στο 112 (Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης) ή στο 199 (Πυροσβεστικό Σώμα) και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για:
  • Την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε.
  • Την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
  • Το είδος της βλάστησης που καίγεται.


Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, φροντίζουμε για την ασφάλειά μας και ακολουθούμε τις οδηγίες των Αρχών!


Καλό μήνα!
(Αύγουστος)

Του Αρκά
Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας





ΕΙΚΟΝΕΣ: Arkas-The-Original-Page@facebook, arkas.gr
ΣΕΙΡΑ: Ο Φεβρουάριος και οι έντεκα μήνες

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα: