Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

H Επανάσταση του 1821


(στίχοι από τον «Θούριο» του Ρήγα Φεραίου)

Η Ελληνική Επανάσταση ξεκινά με μεγάλες φιλοδοξίες και σημαντικές επιτυχίες. Εδραιώ­νεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο δοκιμάζεται από τις δυσκολίες του πολέμου, τις εμφύλιες διαμάχες, την έλλειψη πόρων και την απουσία ουσιαστικής διπλωματικής βοήθειας από το εξωτερικό. Το αποτέλεσμά της είναι ένα μικρό, κυρίαρχο και ανεξάρτητο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ελληνικό κράτος.

H Επανάσταση του 1821 εντάσσεται στις μεγάλες ευρωπαϊκές επαναστατικές κινήσεις που αντιδρούν στα παλαιά, αντιδημοκρατικά καθεστώτα και την Ιερή Συμμαχία. Προετοι­μάζεται από τη Φιλική Εταιρεία και εμπνέεται από τις ιδέες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού για ελευθερία, δικαιοσύνη και εθνική ανεξαρτησία.

Με την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας εμφανίζεται η ανάγκη πολιτικής και στρατιω­τικής οργάνωσης των επαναστατημένων Ελλήνων, προκειμένου να εδραιωθεί και ανα­γνωριστεί η επανάσταση. Συγκροτούνται εθνοσυνελεύσεις, ψηφίζονται Συντάγματα, δη­μιουργείται κεντρική Αρχή και οργανώνεται τακτικός στρατός παράλληλα με τα άτακτα σώματα που προϋπάρχουν.

Το έργο που γίνεται είναι πολύ σημαντικό. Οι ανταγωνισμοί όμως ανάμεσα σε διαφορετι­κές κοινωνικές ομάδες που διεκδικούν την πολιτική εξουσία και τον έλεγχο των πολεμι­κών επιχειρήσεων δεν αργούν να εμφανιστούν. Σε αρκετές περιπτώσεις οι ανταγωνισμοί αυτοί οδηγούν ακόμη και σε εμφύλιες συγκρούσεις.

Οι νικηφόρες πολεμικές επιχειρήσεις του Αγώνα, από το πρώτο κιόλας έτος, επιτρέπουν στους επαναστατημένους Έλληνες να ελέγχουν την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και μερικά νησιά του Αιγαίου. Οι περιοχές αυτές θα αποτελέσουν και τα πρώτα σύνορα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Το Ναύπλιο υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας
(υδατογραφία, πρώτο μισό 19ου αιώνα)

Κατά τη διάρκεια του επτάχρονου πολέμου η Επανάσταση καταγράφει μεγάλες ηρωικές στιγμές αλλά και σημαντικές ήττες. Την κρίσιμη στιγμή, όταν ο αγώνας των Ελλήνων κιν­δυνεύει σοβαρά, οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφασίζουν να επέμβουν υπέρ τους. Αναγκά­ζουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία να υποχωρήσει και να αναγνωρίσει την ελληνική α­νεξαρτησία, σε ένα όμως περιορισμένο εδαφικά κράτος.

Ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας αναδεικνύει σημαντικές πολιτικές και στρατιωτικές μορφές. Ανάμεσά τους είναι ο Ιωάννης Καποδίστριας, που γίνεται και ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. Ο Καποδίστριας προσπαθεί να οργανώσει πολιτικά και στρατιωτικά το νέο κρά­τος. Το έργο αυτό, ωστόσο, διακόπτεται από τη δολοφονία του.

Ακολουθεί κατάσταση αναρχίας, η οποία τερματίζεται με την άφιξη του βασιλιά Όθωνα το 1833.

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

1453-1821 ► Ξένη κυριαρχία
1821 ► Κήρυξη της Επανάστασης
1821-1828 ► Ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας
1828-1831 ► Διακυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια
1831-1833 ► Περίοδος αναρχίας

ΠΗΓΗ: Ιστορία ΣΤ' τάξης (2006) | ΕΙΚΟΝΕΣ: www.mathima.gr, triantafylloug.blogspot.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
1ο μέρος: Η προετοιμασία του Αγώνα
2ο μέρος: Οι πολεμικές επιχειρήσεις (1821-1827)
3ο μέρος: Η έκβαση του Αγώνα
4ο μέρος: Οι τελικές ρυθμίσεις του ελληνικού ζητήματος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ιστορία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.