30 Ιαν 2020

H Επανάσταση του 1821

Η Ελληνική Επανάσταση ξεκινά με μεγάλες φιλοδοξίες και σημαντικές επιτυχίες. Εδραιώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο δοκιμάζεται από τις δυσκολίες του πολέμου, τις εμφύλιες διαμάχες, την έλλειψη πόρων και την απουσία ουσιαστικής διπλωματικής βοήθειας από το εξωτερικό.

Το αποτέλεσμά της είναι ένα μικρό, κυρίαρχο και ανεξάρτητο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ελληνικό κράτος.

H Επανάσταση του 1821 εντάσσεται στις μεγάλες ευρωπαϊκές επαναστατικές κινήσεις που αντιδρούν στα παλαιά, αντιδημοκρατικά καθεστώτα και την Ιερή Συμμαχία. Προετοιμάζεται από τη Φιλική Εταιρεία και εμπνέεται από τις ιδέες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού για ελευθερία, δικαιοσύνη και εθνική ανεξαρτησία.


(στίχοι από τον «Θούριο» του Ρήγα Φεραίου)

Με την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας εμφανίζεται η ανάγκη πολιτικής και στρατιωτικής οργάνωσης των επαναστατημένων Ελλήνων, προκειμένου να εδραιωθεί και αναγνωριστεί η επανάσταση. Συγκροτούνται εθνοσυνελεύσεις, ψηφίζονται Συντάγματα, δημιουργείται κεντρική Αρχή και οργανώνεται τακτικός στρατός παράλληλα με τα άτακτα σώματα που προϋπάρχουν.

Το έργο που γίνεται είναι πολύ σημαντικό. Οι ανταγωνισμοί όμως ανάμεσα σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες που διεκδικούν την πολιτική εξουσία και τον έλεγχο των πολεμικών επιχειρήσεων δεν αργούν να εμφανιστούν. Σε αρκετές περιπτώσεις οι ανταγωνισμοί αυτοί οδηγούν ακόμη και σε εμφύλιες συγκρούσεις.

Οι νικηφόρες πολεμικές επιχειρήσεις του Αγώνα, από το πρώτο κιόλας έτος, επιτρέπουν στους επαναστατημένους Έλληνες να ελέγχουν την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και μερικά νησιά του Αιγαίου. Οι περιοχές αυτές θα αποτελέσουν και τα πρώτα σύνορα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.


Το Ναύπλιο υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας (υδατογραφία, πρώτο μισό 19ου αιώνα)

Κατά τη διάρκεια του επτάχρονου πολέμου η Επανάσταση καταγράφει μεγάλες ηρωικές στιγμές αλλά και σημαντικές ήττες. Την κρίσιμη στιγμή, όταν ο αγώνας των Ελλήνων κινδυνεύει σοβαρά, οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφασίζουν να επέμβουν υπέρ τους. Αναγκάζουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία να υποχωρήσει και να αναγνωρίσει την ελληνική ανεξαρτησία, σε ένα όμως περιορισμένο εδαφικά κράτος.

Ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας αναδεικνύει σημαντικές πολιτικές και στρατιωτικές μορφές. Ανάμεσά τους είναι ο Ιωάννης Καποδίστριας, που γίνεται και ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. Ο Καποδίστριας προσπαθεί να οργανώσει πολιτικά και στρατιωτικά το νέο κράτος. Το έργο αυτό, ωστόσο, διακόπτεται από τη δολοφονία του.

Ακολουθεί κατάσταση αναρχίας, η οποία τερματίζεται με την άφιξη του βασιλιά Όθωνα το 1833.

Χρονολόγιο
1453–1821: Ξένη κυριαρχία
1821: Κήρυξη της Επανάστασης
1821–1828: Ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας
1828–1831: Διακυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια
1831–1833: Περίοδος αναρχίας

Δείτε στη συνέχεια


1821Αφιερώματα
ΠΗΓΗ: Ιστορία ΣΤ΄ Δημοτικού (2006)
ΕΙΚΟΝΕΣ: mathima.gr, triantafylloug.blogspot.com

5 σχόλια:

Νεφ.2008 είπε...

Ωραίο κείμενο κύριε.

April 12 είπε...

Ενδιαφέρον .#)

δάσκαλος98 είπε...

🙂🙂🙂!

μαθητής11 είπε...

Ωραια αναρτηση

wolf23 είπε...

Συμφωνώ με όλους σας!😎

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα