Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012

Η στρατιωτική οργάνωση του Αγώνα

Η Ελληνική Επανάσταση ξεσπά το 1821 σε διαφορετικές περιοχές χωρίς συ­γκε­κρι­μέ­νη οργάνωση των στρατευμάτων από μια κεντρική Αρχή. Αν και γίνονται κάποιες προ­σπά­­θει­ες συντονισμού και δημιουργίας τακτικού στρατεύματος, κάθε περιοχή συ­γκρο­τεί και συντηρεί τα δικά της ένοπλα σώματα, δημιουργεί στρατόπεδα, σχε­δι­ά­ζει επιχειρήσεις και αναδεικνύει τις δικές της ηγετικές ομάδες.

Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις συμμετέχουν κλέφτες και αρματολοί, ναυτικοί, Φι­λέλ­λη­­νες και, κυρίως, απλοί άνθρωποι. Λίγοι έχουν όπλα και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν να πολεμούν. Γι’ αυτό οι επαναστάτες αντιμετωπίζουν τον οθωμανικό στρατό με ε­νέ­δρες, νυχτερινές επιθέσεις, αιφνιδιασμούς και κλεφτοπόλεμο.

«Δύο πολεμιστές»
(πίνακας του Θ. Βρυζάκη, 1855)

Στα νησιά και στις παραθαλάσσιες περιοχές οι πλοιοκτήτες προσφέρουν στον Αγώνα τα εμπορικά πλοία τους με τα εμπειροπόλεμα πληρώματά τους. Τα μικρά σε όγκο και δύ­να­­μη ελληνικά πλοία μεταφέρουν εφόδια και περιορίζουν με τα πυρπολικά τους τη δράση του οθωμανικού στόλου.

«Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη»
(πίνακας του Ν. Λύτρα, περ. 1873)

Η έλλειψη συντονισμού, οι διαφωνίες και ο ανταγωνισμός για τη διεκδίκηση της στρα­­τι­ω­τι­κής αρχηγίας δημιουργούν προβλήματα στον Αγώνα και σε αρκετές πε­ρι­πτώ­σεις οδηγούν σε έντονες διαμάχες. Το 1828 συγκροτείται τακτικός στρατός, ο ο­ποί­ος α­ναλαμβάνει τη φύλαξη της πρωτεύουσας και των φρουρίων της χώρας.

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

► 1821 Άτακτα σώματα
► 1822 Σύσταση Υπουργείου Πολέμου
► 1828 Οργάνωση τακτικού στρατού

ΠΗΓΗ: Ιστορία ΣΤ' τάξης (2006) | ΕΙΚΟΝΕΣ: anthoulaki.blogspot.com, commons.wikimedia.orgΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.