Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Γιατί «πρέπει» να διαβάζουμε βιβλία;

Η αλήθεια είναι ότι δεν «πρέπει» να διαβάζουμε βιβλία.
Δεν είναι υποχρεωτικό, είναι όμως ωραίο. Ταυτόχρονα τα
βιβλία μάς προσφέρουν και μερικά σπουδαία πράγματα:


 1  Αν προσπαθήσουμε να σκεφτούμε το τελευταίο λογοτεχνικό βιβλίο που δι­α­βά­σα­με, θα δι­α­πι­στώ­σου­με πως δε θυμόμαστε να διαβάζουμε λέξεις, αλλά πα­ρα­στά­σεις που φτιά­­ξα­με μόνοι μας στο μυαλό μας. Ένα βιβλίο, λοιπόν, δίνει «τροφή» στη φα­ντα­σί­α μας, ώ­στε να κάνουμε την πραγματικότητα πιο παραμυθένια και πιο τα­ξι­διά­ρι­κη! Τα ομορφότε­ρα βι­βλί­α είναι όσα μιλάνε για τα πιο τρελά και εξωπραγματικά πράγ­μα­τα, που δεν τα βά­ζει εύ­κο­λα η φαντασία του ανθρώπου!


«Το βιβλίο είναι ένας κήπος που χωράει στην τσέπη σου»
(παλιά αραβική παροιμία)


 2  Μαθαίνουμε να μιλάμε πιο όμορφα και να χρησιμοποιούμε λέξεις και εκφράσεις που μας άρεσαν όταν τις διαβάσαμε. Έτσι ο λόγος μας δεν είναι μονότονος και στους άλ­λους α­ρέ­σει να ακούνε αυτό που έχουμε να πούμε, γιατί όχι μόνο το λέμε ωραία αλ­λά το κα­­τα­λα­βαί­νουν και καλύτερα.


 3  Μαθαίνουμε να γράφουμε σωστά, γιατί βλέπουμε τις λέξεις και τις θυμόμαστε κα­λύ­τε­­ρα. Δεν είναι πιο εύκολο να βλέπουμε τις λέξεις που λένε οι αγαπημένοι μας ή­ρω­ες και να τις θυμόμαστε απ’ το να πρέπει να τις μαθαίνουμε για ορθογραφία στο σχο­λεί­ο;


 4  Γνωρίζουμε άλλους κόσμους, τις σκέψεις άλλων ανθρώπων, καθώς και το πώς α­ντι­­δρούν σε κάποιες καταστάσεις που δημιουργούν πρόβλημα και σε εμάς. Είναι σαν να τα­­ξι­δεύ­ου­με με τη σκέψη όχι μόνο σε άλλους τόπους αλλά και μέσα στο μυαλό άλ­λων αν­­θρώ­πων! Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι φίλοι, κα­λύ­τε­ρα αδέρφια, κα­λύ­τε­ροι άνθρωποι!


 5  Μπορούμε να βρούμε εύκολα και γρήγορα α­πα­ντή­σεις σε ερωτήσεις που έχουμε για το τι συμβαίνει γύρω μας. Δε συμφωνείτε ότι το να ψάχνουμε μόνοι μας για α­πα­ντή­σεις μάς βοη­θά να μα­θαί­νου­με καλύτερα απ’ το να μας βάζουν να μα­θαί­νου­με σε­λί­δες επί σε­λίδων α­πέ­ξω στο σχολείο;


 6  Στα βιβλία υπάρχουν ένα κάρο ιδέες για να δημιουργήσουμε καινούργια πράγ­μα­τα! Μπο­ρού­με να μάθουμε μαγειρική, να κάνουμε χειροτεχνίες, να δούμε σχέδια και ζω­γρα­­φιές, ακόμη και να γράψουμε τη δική μας ιστορία ή το δικό μας ποίημα ε­μπνε­ό­με­νοι από μια άλλη ιστορία που διαβάσαμε (βλ. και εδώ).


 7  Είναι απλά τόσο απολαυστικό να κάθεσαι κάτω από τη σκιά ενός δέντρου, εκεί που σκά­ει το κύμα ή σε μια ζεστή γωνιά στο καθιστικό ή στο κρεβάτι σου και να δια­βά­ζεις μια ό­μορ­φη ιστορία!


ΠΗΓΗ: Ελένη Γαρυφαλάκη (Σύμβουλος Αγωγής & Εκπαίδευσης) στο childit.gr | ΑΦΟΡΜΗ: ΤΑ ΝΕ@ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ
ΜΑΣ
| ΕΙΚΟΝΕΣ: unihighlibrary.wordpress.com, connect.learnpad.com, vn-zoom.com, publimetro.co, askgranny.com,
segredodasvendas.com.br, alice-peregrinations.blogspot.gr, taday.ru, lhcs.net, fishki.net, www.philanagnosia.gr
ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ: ΓΡΑΜΜΑ Σ’ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: φιλαναγνωσία


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

καλό ειναι το αρθρο

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.