30 Μαρ 2021

Κρεμάλα (1)

Πατήστε στην εικόνα και αποκαλύψτε τις λέξεις γράμμα γράμμα. Προσέξτε, όμως, μη… μαδήσετε το λουλουδάκι!



ΓλώσσαΠαιχνίδια

Τρίλιζα

Η τρίλιζα παίζεται σε ένα πινακάκι με 9 τετράγωνα (3x3). Ο ένας παίκτης σημειώνει Χ και ο άλλος Ο. Κερδίζει όποιος καταφέρει να σχηματίσει τρία συνεχόμενα Χ ή Ο οριζόντια, κάθετα ή διαγώνια. Αν και οι δύο παίκτες είναι καλοί (ή προσεκτικοί!), τότε έχουμε ισοπαλία, δεν κερδίζει κανείς.

Βέβαια, το διαδίκτυο δεν είναι τόσο καλό όσο η πραγματική ζωή. Ίσως χρειαστεί να παίξετε με αντίπαλο τον υπολογιστή αντί για κάποιο φιλαράκι. Ακόμη κι έτσι, πάντως, πατήστε στην εικόνα και… καλή επιτυχία!



Παιχνίδια
ΠΑΙΧΝΙΔΙ: gamemonetize.com

Ταιριάξτε τα κεφαλαία με τα μικρά

Πατήστε στις εικόνες και βάλτε τα κεφαλαία στη σωστή θέση:




Για τα πρωτάκια
ΠΗΓΗ: wordwall.net

29 Μαρ 2021

Αφαίρεση με πρόσθεση προς τα πάνω


Για τα πρωτάκιαΟι τέσσερις πράξεις

Προσθέσεις και αφαιρέσεις μέχρι το 20
(εξάσκηση)

Βρείτε τα αποτελέσματα των πράξεων με όποιον τρόπο σας βολεύει και πάρτε ΑΡΙΣΤΑ!

* Αν μπήκατε από κινητό, γυρίστε το στο πλάι.




Για τα πρωτάκιαΟι τέσσερις πράξεις

Το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας

Προτού καλά καλά κλείσει ένας χρόνος από το ξεκίνημα της Επανάστασης του 1821, και πολύ πριν η σκλαβωμένη Ελλάδα αποκτήσει επίσημα την ανεξαρτησία της το 1830, μια χούφτα Έλληνες πατριώτες, που αντιπροσώπευαν τις επαναστατημένες περιοχές, μαζεύτηκαν σε ένα άγνωστο ώς τότε χωριό της Αργολίδας.


Εκεί, αφού συζήτησαν για μέρες, έγραψαν και ψήφισαν ένα κείμενο που περιέγραφε τα δικαιώματα των πολιτών αλλά και τους κανόνες λειτουργίας του νέου κράτους.

Το κείμενο εκείνο ονομάστηκε «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος» και ήταν το πρώτο Σύνταγμα της πατρίδας μας.

Ορίστε και μια ωραία παρουσίαση ενός σχετικού βιβλίου των εκδόσεων Ψυχογιός:



1821Βιβλία
ΠΗΓΗ: PsichogiosBooks

28 Μαρ 2021

Ευρωπαίοι ζωγράφοι υποκλίνονται στην Επανάσταση των Ελλήνων

Από την Ευρωπαϊκή Ένωση



Ζωγραφική

27 Μαρ 2021

21 πρόσωπα του γερμανικού Φιλελληνισμού

Από τη Γερμανική Πρεσβεία

Με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία η πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα παρουσιάζει είκοσι ένα πρόσωπα του γερμανικού Φιλελληνισμού


Γνωρίζατε ότι από τους περίπου 1.200 Φιλέλληνες που κατέφθασαν στην Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό Βορρά και τη Δύση μετά το 1821 προκειμένου να υποστηρίξουν την Ελληνική Επανάσταση, οι Γερμανοί αποτελούσαν τη μεγάλη πλειοψηφία; Αλλά και η πλειονότητα των πεσόντων ή θανόντων αλλογενών κατά τον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα προερχόταν από τη Γερμανία.

Στη Γερμανία η Ελληνική Επανάσταση κινητοποίησε ένα ισχυρό φιλελληνικό κίνημα. Τον Απρίλιο του 1821 ο καθηγητής φιλοσοφίας από τη Λειψία Βίλχελμ Τράουγκοτ Κρουγκ δημοσίευσε ένα πύρινο άρθρο με τίτλο «Η Αναγέννηση της Ελλάδας», στο οποίο εξέφραζε την υποστήριξή του στο «ελληνικό ζήτημα» και το οποίο είχε μεγάλη απήχηση στη γερμανική κοινή γνώμη. Η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε ως νοσταλγικό ιδεώδες, ως ρομαντικά εξυψωμένη χώρα ελπίδων, ελεύθερης δημιουργίας και προόδου.

Ίσως θυμάστε το πορτρέτο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στα χαρτονομίσματα των 5.000 δραχμών. Γνωρίζετε, όμως, ότι η προσωπογραφία αυτή του Έλληνα ήρωα της Επανάστασης έχει φιλοτεχνηθεί από τον Γερμανό αξιωματικό και ερασιτέχνη ζωγράφο Καρλ Κράτσαϊζεν;



Τα ίχνη των Γερμανών φιλελλήνων είναι ορατά από τα πρώτα χρόνια της σύγχρονης Ελλάδας μέχρι σήμερα, μεταξύ άλλων και στην εικόνα της Αθήνας.
Ας αναλογιστεί κανείς π.χ. τον Φρίντριχ φον Γκέρτνερ, σύμφωνα με τα σχέδια του οποίου χτίστηκαν τα Ανάκτορα (το σημερινό μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων).
Ή, μετέπειτα, τον Ερνστ Τσίλερ, ο οποίος δημιούργησε τα αρχιτεκτονικά σχέδια για περισσότερα από 500 κτίρια στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων το Μέγαρο Συγγρού (το σημερινό Υπουργείο Εξωτερικών) και το Ανάκτορο του Διαδόχου (το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο).

Το Προεδρικό Μέγαρο

Το φιλελληνικό κίνημα δε λειτούργησε μόνο προς τη μία κατεύθυνση. Η Ελληνική Επανάσταση και τα χρόνια που ακολούθησαν επηρέασαν τη δημιουργία ενός εθνικού αισθήματος στη Γερμανία. Το κίνημα αυτό, βασικό κίνητρο του οποίου ήταν η υποστήριξη ενός αγωνιζόμενου για την ελευθερία ευρωπαϊκού λαού σε επίπεδο ιδεών αλλά και σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, καθόρισε τη νοοτροπία μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου στη Γερμανία.

Αδιαμφισβήτητο είναι, επίσης, το γεγονός ότι η Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε ορόσημο και κίνητρο για την ανάπτυξη της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού στην Ευρώπη αλλά και πολύ πέρα από αυτή.



ΠΗΓΗ: ellada.diplo.de
ΕΙΚΟΝΕΣ: ellada.diplo.de (1-2), oxafies.com (3), kathimerini.gr (4)

Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας

Από την Αμερικανική Πρεσβεία

Γνωρίζουμε από τα βιβλία της Ιστορίας ότι το 1821 οι Έλληνες κήρυξαν την ανεξαρτησία τους και πολλοί θυσίασαν τη ζωή τους στον αγώνα για αυτοδιάθεση. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι τότε ξεκίνησε και μια σημαντική σχέση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα, των οποίων οι ιστορίες είναι στενά συνδεδεμένες από την αρχή.

Προκειμένου να τιμήσουμε αυτόv τον σημαντικό σταθμό, η Αποστολή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εγκαινίασε μια σειρά εκδηλώσεων εμπνευσμένων από την ελληνική «Φιλία», τονίζοντας την ιστορική σχέση μεταξύ των χωρών μας και τα ισχυρά θεμέλια των δημοκρατικών αξιών που μοιραζόμαστε. Όπως τόνισε και ο Αριστοτέλης, η αληθινή φιλία είναι μια μορφή αγάπης που βασίζεται στην εντιμότητα, στη δέσμευση και στην εκτίμηση μεταξύ των ανθρώπων.

Το λογότυπο που δημιουργήσαμε για την περίσταση απεικονίζει τη φλόγα της δημοκρατίας με στοιχεία από την ελληνική και την αμερικανική σημαία. Συμβολίζει πως οι επαναστάσεις μας είναι συνδεδεμένες, αλλά και πως η βαθιά μας πίστη στην ανθρώπινη ελευθερία, στην αυτοδιάθεση και στο κράτος δικαίου «δημιούργησαν» Ιστορία.


Όπως η αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία ενέπνευσε τους πατέρες της Αμερικής, με τον ίδιο τρόπο η δική μας Αμερικανική Επανάσταση και η νεαρή μας δημοκρατία ενέπνευσε τους Έλληνες αγωνιστές της Ελευθερίας το 1821. Στην πραγματικότητα οι Έλληνες χρησιμοποίησαν ως πρότυπο της διακήρυξης της Ελληνικής Ανεξαρτησίας το κείμενο που οι δικοί μας πατέρες του Έθνους υπέγραψαν στη Φιλαδέλφεια το 1776.

Πιστεύοντας με μεγάλο πάθος ότι για να έχει η δημοκρατία μας κάποιο νόημα, η χώρα μας έπρεπε να προστρέξει τους Έλληνες επαναστάτες, πολλοί Αμερικανοί ενώθηκαν για να βοηθήσουν το ελληνικό κίνημα ανεξαρτησίας. Φιλέλληνες όπως ο Samuel Gridley Howe, ο William Washington και ο George Jarvis έφυγαν από την πατρίδα τους, προκειμένου να αγωνιστούν μαζί και να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Έλληνες συντρόφους τους στα όπλα.

Στο μεταξύ, Αμερικανοί πολίτες δημιούργησαν φιλελληνικές κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα, συγκεντρώνοντας χρήματα για βοήθεια και προσπαθώντας να πιέσουν τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους να αναγνωρίσουν την ελληνική ανεξαρτησία. Εκείνες τις πρώτες μέρες της δημοκρατίας μας η ευρεία στήριξη στον ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία προκάλεσε μια από τις πρώτες συζητήσεις για την εξωτερική μας πολιτική. Ως κληρονόμοι των αρχαίων ελληνικών παραδόσεων, οι Αμερικανοί φιλέλληνες πίστευαν ότι είχαν πολιτική υποχρέωση να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξανακερδίσει το κληρονομικό της δικαίωμα στη δημοκρατία.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες διόρισαν τον πρώτο τους Πρόξενο στην Ελλάδα το 1837 και συνήψαν διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα το 1868. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο συνεισέφεραν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για ανοικοδόμηση και εκσυγχρονισμό γεωργίας και βιομηχανίας στο πλαίσιο του σχεδίου Μάρσαλ.

Δέκα εκατομμύρια Έλληνες κατοικούν στην Ελλάδα, ενώ περίπου τρία εκατομμύρια Αμερικανοί δηλώνουν ελληνική καταγωγή. Αυτή η μεγάλη, οργανωμένη κοινότητα καλλιεργεί στενές πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις με την Ελλάδα.





ΠΗΓΗ: gr.usembassy.gov
ΕΙΚΟΝΕΣ: gr.usembassy.gov, debop.gr

26 Μαρ 2021

Από αγάπη για την Ελλάδα!

Από τη Γαλλική Πρεσβεία

Aπό τη Σατωβριάνδου μέχρι την οδό Μάρνη oι δρόμοι της Αθήνας, με τα οικεία για το γαλλικό κοινό ονόματα, υπενθυμίζουν καθημερινά τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης που ενώνουν τους δύο λαούς.

Η ελληνική ανεξαρτησία αποτέλεσε διακαή πόθο των Γάλλων φιλελλήνων, ενώ ο αγώνας των επαναστατημένων Ελλήνων υπήρξε πηγή καλλιτεχνικής δημιουργίας και λογοτεχνικής, ακόμη και πολιτικής, έμπνευσης.

* Ελάχιστοι Γάλλοι μαθητές αγνοούν «Το Ελληνόπουλο» του Βίκτορ Ουγκό και, αντίστοιχα, παρά τη μακρινή του απόσταση, το νησί της Χίου προκαλούσε τη συμπάθεια και την αγωνία του κοινού που αντίκριζε τη «Σφαγή της Χίου» του Ευγένιου Ντελακρουά στο Παρίσι του 1824.

Από την πλευρά τους, οι Έλληνες αγωνιστές γνώριζαν την ιστορία της Γαλλίας και αυτοχαρακτηρίζονταν συγκληρονόμοι των αρχών του Διαφωτισμού και του Ανθρωπισμού.


Από το 1821 το άγγελμα της Επανάστασης υποστηρίζεται από εξέχουσες προσωπικότητες του πνεύματος και διαδίδεται παντού στη Γαλλία, στην Αγγλία και στη Γερμανία. Παράλληλα, στο πλευρό των εξεγερμένων Ελλήνων συστρατεύονται ρομαντικοί νέοι και παλαίμαχοι στρατιώτες, που σπεύδουν να πολεμήσουν για την ελληνική υπόθεση.

Mε αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και τη δημοσιογραφική της ιστοσελίδα RetroNews, μία διαδικτυακή έκθεση αφιερωμένη στους Γάλλους φιλέλληνες και στο ενδιαφέρον που προκάλεσε ο ξεσηκωμός των Ελλήνων στη Γαλλία και στην Ευρώπη.

Τα τεκμήρια που αποκαλύπτονται μέσα από την έκθεση —ο Τύπος, οι αλληλογραφίες και οι αφηγήσεις, η λογοτεχνία και η ποίηση, η μουσική και η ζωγραφική— μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε το σθένος αυτής της κινητοποίησης, να μάθουμε περισσότερα για τις ζωές που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας, να κατανοήσουμε τις καθημερινές αντιξοότητες του Αγώνα, να αφουγκραστούμε την αντάρα των ψυχών και των συνειδήσεων που ξεσηκώθηκαν στη Γαλλία και στην Ευρώπη για μια ελεύθερη Ελλάδα.

Πατήστε στην εικόνα για να περιηγηθείτε την έκθεση:


Το σχετικό μήνυμα του πρέσβη

Η ελληνική εξέγερση του 1821 ενάντια στην οθωμανική κατοχή είχε άμεση επίδραση στη Γαλλία, στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου. Οι σπουδαιότεροι Γάλλοι συγγραφείς και καλλιτέχνες —Chateaubriand, Delacroix, Hugo, Berlioz και άλλοι— τάχθηκαν υπέρ της μάχης των Ελλήνων.
Πολλές εκατοντάδες Γάλλοι και Ευρωπαίοι φιλέλληνες πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων, πριν οι κυβερνήσεις αποφασίσουν τελικά να παρέμβουν.
Η Γαλλία απέστειλε τον πολεμικό της στόλο, ο οποίος, μαζί με τις βρετανικές και ρωσικές δυνάμεις, νίκησε τα οθωμανικά και αιγυπτιακά σκάφη στο Ναβαρίνο στις 20 Οκτωβρίου του 1827.
Διέταξε, το 1828, την αποστολή ενός σημαντικού στρατεύματος 15.000 ανδρών υπό τον στρατηγό Maison, που έδιωξε τις κατοχικές δυνάμεις από την Πελοπόννησο και επιτάχυνε την ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Η ανεξαρτησία της Ελλάδας αναγνωρίζεται το 1830 με την εγγύηση της Γαλλίας και των άλλων δυνάμεων.

Πέραν του θαυμασμού και της ευγνωμοσύνης για την κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας, η ελληνογαλλική φιλία έχει τις ρίζες της στους κοινούς αγώνες. Η φιλία αυτή, η οποία δε σταματά να εμπλουτίζεται εδώ και 200 χρόνια, είναι ισχυρή. Από τη στήριξη της Γαλλίας στην κοινωνική και στρατιωτική οργάνωση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους μέχρι τους δεσμούς που αναπτύχθηκαν στο Ανατολικό Μέτωπο, από τον κοινό αγώνα για τις δημοκρατικές αξίες και την υποδοχή πολλών προσφύγων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών έως τη στήριξη της Γαλλίας στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και στην ευρωζώνη, πρόκειται για μια διαρκή συνεργασία.

Σε επίπεδο πολιτικής και άμυνας, στον τομέα του πολιτισμού και των οικονομικών συναλλαγών, Γαλλία και Ελλάδα οικοδομούν μαζί το ευρωπαϊκό τους πεπρωμένο. Η όμορφη φιλία μας εξακολουθεί να υφαίνεται.

Σε αυτήν τη 200ή επέτειο η Γαλλία είναι υπερήφανη που συμμετέχει στους εορτασμούς στην Ελλάδα και που παρουσιάζει ένα ωραίο πρόγραμμα εκδηλώσεων στη Γαλλία.

Ζήτω η ελληνογαλλική φιλία!

Patrick Maisonnave
Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα


Προτείνουμε
ΠΗΓΗ: gr.ambafrance.org
ΕΙΚΟΝΕΣ: 1821.ifg.gr

Μια Κυριακή του Μάρτη


Μια Κυριακή του Μάρτη και μια Σαρακοστή
Εσύ ’σουν στο κατάρτι κι εγώ στην κουπαστή
Κρατούσαμε το δάκρυ στα ματοτσίνορα
Για μας δεν είχαν άκρη της γης τα σύνορα

Δε σου ’στειλα το μήλο και σ’ έχασα από φίλο
Μα μ’ ένα πορτοκάλι θα σε κερδίσω πάλι

Φίλα με, της καρδιάς μου καραβοκύρη
Να ξαναπιώ τον ήλιο σ’ ένα ποτήρι
Φίλα με, Αυγερινέ μου, να γίνω Πούλια
Τραγούδι να μου λένε τα θαλασσοπούλια

Μια Κυριακή του Μάρτη και μια Σαρακοστή
Κρεμάσαμε στον χάρτη μια κόκκινη κλωστή
Και δίπλα στο τιμόνι, όταν γυρίσαμε
Το πρώτο χελιδόνι καλωσορίσαμε

Δε σου ’στειλα το μήλο και σ’ έχασα από φίλο
Μα μ’ ένα πορτοκάλι θα σε κερδίσω πάλι

Φίλα με, της καρδιάς μου καραβοκύρη…

ΣΤΙΧΟΙ: Νίκος Γκάτσος
ΜΟΥΣΙΚΗ: Λουκιανός Κηλαηδόνης
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Δήμητρα Γαλάνη
ΔΙΣΚΟΣ: Κόκκινη κλωστή (1972)

Για τα πρωτάκιαΤραγούδιαΧρόνος

25 Μαρ 2021

Φιλελληνική ποίηση και Ελληνική Επανάσταση

Η εξέγερση των Ελλήνων ενάντια στην ισχύ μιας κραταιάς αυτοκρατορίας ενέπνευσε πολλούς ποιητές της Δύσης. Τον Μάρτιο του 2021, ύστερα από πρόσκληση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, οι πρέσβεις εννέα χωρών διάβασαν φιλελληνικά ποιήματα συμπατριωτών τους.

Στο βίντεο που ακολουθεί:
  • Ο Ισπανός Ενρίκε Βιγκουέρα Ρούμπιο διαβάζει ένα ποίημα ανωνύμου με τίτλο: «Έλληνες που το λάβαρο υψώνετε των ελευθέρων»
  • Ο Πολωνός Άρτουρ Λόμπαρτ απαγγέλλει την «Μπουμπουλίνα» του Ιούζεφ Ντούνιν-Μπορκόφσκι
  • Ο Γάλλος Πατρίκ Μεζονάβ επιλέγει ένα απόσπασμα από τα «Τραγούδια του Λυκόφωτος» του Βίκτορ Ουγκό
  • Η Βρετανίδα Κέιτ Σμιθ διαβάζει, φυσικά, Λόρδο Βύρωνα: «Σήμερα κλείνω τα τριάντα έξι μου χρόνια»
  • Ο Ρώσος Αντρέι Μασλόφ απαγγέλλει Πούσκιν: «Σηκώσου, ω Ελλάδα!»
  • Ο Ρουμάνος Τζορτζ Τσιάμπα διαβάζει «Τα μνήματα στο Δραγατσάνι» του Γκριγκόρι Αλεξαντρέσκου
  • Ο Γερμανός δρ Ερνστ Ράιχελ απαγγέλλει Βίλχελμ Μίλερ: «Οι Έλληνες προς τον “Αυστριακό Παρατηρητή”»
  • Ο Αμερικανός Τζέφρι Πάιατ διαβάζει το ποίημα του Τζέιμς Γκέιτς Πέρσιβαλ «Ελευθερία στην Αθήνα»
  • Η Ιταλίδα Πατρίτσια Φαλτσινέλι επιλέγει το ποίημα «Για την Επανάσταση της Ελλάδας» του Τζιοζουέ Καρντούτσι


Παράλληλα, κάποιες πρεσβείες αισθάνθηκαν την ανάγκη να τιμήσουν περαιτέρω το 1821 και να επιβεβαιώσουν τη φιλική τους σχέση με τη χώρα μας. Το ίδιο έπραξε και η μεγάλη μας οικογένεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περισσότερα στις αναρτήσεις που ακολουθούν:


1821ΑφιερώματαΕλλάδαΠοίηση

200 χρόνια φίλοι και σύμμαχοι

Από τη Βρετανική Πρεσβεία

Η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ σε ένα σύντομο μήνυμα για τον Φιλελληνισμό:





ΕΙΚΟΝΑ: gov.uk

23 Μαρ 2021

19 Μαρ 2021

Αφαίρεση με «πάτημα» στη δεκάδα


Για τα πρωτάκιαΟι τέσσερις πράξεις

Από τους μονοψήφιους στους διψήφιους


ΑΣΚΗΣΗ

Το κολπάκι με τις μονάδες σας άρεσε και μου ζητήσατε δυσκολότερες πράξεις. Ορίστε λοιπόν: Σκεφτείτε όσα ξέρετε από τους μονοψήφιους αριθμούς και λύστε προσθέσεις και αφαιρέσεις με διψήφιους, ακόμη και με τριψήφιους!

1. Αφού 4 + 4 = 8, τότε
  • 14 + 4 = ___     
  • 54 + 4 = ___     
  • 94 + 4 = ___     
  • 134 + 4 = ___     
  • 214 + 4 = ___     

2. Αφού 3 + 6 = 9, τότε
  • 13 + 6 = ___     
  • 43 + 6 = ___     
  • 73 + 6 = ___     
  • 123 + 6 = ___     
  • 213 + 6 = ___     

3. Αφού 6 – 3 = 3, τότε
  • 16 – 3 = ___     
  • 36 – 3 = ___     
  • 86 – 3 = ___     
  • 146 – 3 = ___     
  • 226 – 3 = ___     

4. Αφού 9 – 7 = 2, τότε
  • 19 – 7 = ___     
  • 29 – 7 = ___     
  • 69 – 7 = ___     
  • 159 – 7 = ___     
  • 219 – 7 = ___     

Αστέρια μου, το ξέρω ότι βιάζεστε να τα μάθετε όλα! Λίγη υπομονή! Τι θα κάνουμε στην επόμενη τάξη;



Για τα πρωτάκιαΟι τέσσερις πράξεις
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Πολύχρωμη τάξη
ΕΙΚΟΝΑ: glee.wikia.com

18 Μαρ 2021

Εγώ, εσύ κι εμείς


Ποιος κοιτάζει σαν εμένα;
Ποιος γελάει όπως γελώ;
Ποιος λυπάται σαν εμένα;
Ποιος μιλάει όπως μιλώ;
Μες στον κόσμο άλλος κανένας
Μόνο εγώ

Ποιος κοιτάζει σαν εσένα;
Ποιος γελάει όπως γελάς;
Ποιος λυπάται σαν εσένα;
Ποιος μιλάει όπως μιλάς;
Μες στον κόσμο άλλος κανένας
Μόνο εσύ

Εσύ είσαι εσύ κι εγώ είμαι εγώ
Όμως εγώ κι εσύ κι εσύ
Είμαστε δυο, είμαστε τρεις
Είμαστε πέντε κι εκατό
Όλοι μαζί είμαστε εμείς

ΠΟΙΗΣΗ: Άγνωστος
ΜΟΥΣΙΚΗ: Άγνωστος
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Άγνωστος
ΔΙΣΚΟΣ: Άγνωστος


ΔιαφορετικότηταΤραγούδιαΦιλία
ΒΙΝΤΕΟ: podilato98.blogspot.com

Τα φιλαράκια παίζουν μπάσκετ

Μια εξαιρετική διαφήμιση… μπίρας!

Η πραγματική φιλία δεν κάνει διακρίσεις. Δεν τη νοιάζουν οι σωματικές διαφορές αλλά η ψυχούλα μας: η αμοιβαία εκτίμηση, ο σεβασμός, η κατανόηση του άλλου, η εμπιστοσύνη…


ΑθλητισμόςΔιαφημίσειςΔιαφορετικότηταΦιλία

15 Μαρ 2021

Διψήφιοι αριθμοί

Η θέση των ψηφίων έχει αξία!

Όταν μετράμε πολλές μονάδες (π.χ. 26 καλαμάκια), μπορεί να μπερδευτούμε και να κάνουμε κάποιο λάθος. Για να γίνει η ζωή μας πιο εύκολη, μαζεύουμε δέκα δέκα τις μονάδες και σχηματίζουμε δεκάδες.

Οι αριθμοί που φτιάχνουμε δείχνουν πρώτα τις δεκάδες και ύστερα τις μονάδες:


Αυτό σημαίνει ότι στον αριθμό 26 το ψηφίο 2 έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από το ψηφίο 6:
  • Το 2 είναι 2 δεκάδες (ή 20 μονάδες)
  • Το 6 είναι 6 μονάδες

Ο μικρότερος διψήφιος είναι το 10. Ο μεγαλύτερος διψήφιος είναι το 99.

Ορίστε και μια παρουσίαση που σας έφτιαξα:


Αν, βέβαια, χρειαστεί να υπολογίσουμε περισσότερα από 100 πράγματα (π.χ. 326 καλαμάκια), τότε αρχίζουμε να μαζεύουμε δέκα δέκα και τις δεκάδες! Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…


Για τα πρωτάκιαΦυσικοί αριθμοί
ΕΙΚΟΝΑ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: podilato98.blogspot.com

Καθαρή Δευτέρα

Του Σπύρου Ορνεράκη
Έλληνας γελοιογράφος και εικονογράφος


ΔιατροφήΚαθαρή ΔευτέραΚόμικς – Σκίτσα
ΠΗΓΗ: Τα Νέα (23.03.2002)

Χαρταετοί

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Δίσκος: Η γειτονιά των αγγέλων (1963)

Καθαρή ΔευτέραΟρχηστρικά

13 Μαρ 2021

12 Μαρ 2021

Αρίθμηση μέχρι το 100
(εξάσκηση)

Πατήστε στις εικόνες και προχωρήστε…

1-1 μέχρι το 100

1-1 από το 100 (αντίστροφα)


10-10 μέχρι το 100


10-10 από το 100 (αντίστροφα)


2-2 μέχρι το 100


2-2 από το 100 (αντίστροφα)


5-5 μέχρι το 100


5-5 από το 100 (αντίστροφα)


3-3 μέχρι το 90


Για τα πρωτάκιαΦυσικοί αριθμοί
ΠΗΓΗ: Άλφα Κενταύρου Α
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ: mathsisfun.com

11 Μαρ 2021

Προσέξτε τον άξονα!

Οδηγείτε προσεκτικά στους πόλους, μη βρείτε άξονα!


ΑστείαΓεωγραφίαΚυκλοφοριακή Αγωγή
ΠΗΓΗ: geografitness@facebook
ΕΙΚΟΝΕΣ: flaglerlive.com, amazon.ae

10 Μαρ 2021

Τάγκραμ

Ένα πανάρχαιο παιχνίδι από την Κίνα

Πατήστε στην εικόνα, επιλέξτε το σχήμα που σας ενδιαφέρει και τοποθετήστε τα κομμάτια του τάγκραμ στη σωστή θέση. Καλή διασκέδαση!



Περισσότερα στις αναρτήσεις που ακολουθούν:


ΑφιερώματαΓεωμετρίαΓια τα πρωτάκιαΠαιχνίδια
ΠΗΓΗ: games.famobi.com

9 Μαρ 2021

Τα τζιτζίκια (2)


Η Παναγιά τα πέλαγα κρατούσε στην ποδιά της
Τη Σίκινο, την Αμοργό και τ’ άλλα τα παιδιά της

Ε, σεις, τζιτζίκια μου άγγελοι
Γεια σας κι η ώρα η καλή
Ο βασιλιάς ο Ήλιος ζει;
Κι όλοι αποκρίνονται μαζί:
Ζει και ζει και ζει και ζει
Και ζει και ζει και ζει
Ο βασιλιάς ο Ήλιος ζει

Από την άκρη του καιρού και πίσω απ’ τους χειμώνες
Άκουγα σφύριζ’ η μπουρού και βγαίναν οι γοργόνες

Ε, σεις, τζιτζίκια μου άγγελοι…

Κι εγώ μέσα στους αχινούς, στις γούβες, στ’ αρμυρίκια
Σαν τους παλιούς θαλασσινούς ρωτούσα τα τζιτζίκια

Ε, σεις, τζιτζίκια μου άγγελοι…

ΠΟΙΗΣΗ: Οδυσσέας Ελύτης
ΜΟΥΣΙΚΗ: Λίνος Κόκοτος
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Μιχάλης Βιολάρης
ΔΙΣΚΟΣ: Το θαλασσινό τριφύλλι (1972)


Για τα πρωτάκιαΚαλοκαίριΤραγούδια

Καλό μήνα, κάθε μήνα!

Του Αρκά
Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας

Κάθε χρόνο οι δώδεκα μήνες μάς εύχονται, ο καθένας με τη σειρά του, να έχουμε υγεία και να περνάμε όμορφα.

Κυλήστε οριζόντια την εικόνα…


…και δείτε όσους σας ενδιαφέρουν στις αναρτήσεις που ακολουθούν:


Κόμικς – ΣκίτσαΣυλλογέςΧρόνος
ΕΙΚΟΝΑ: arkas.gr
ΣΕΙΡΑ: Ο Φεβρουάριος και οι έντεκα μήνες

8 Μαρ 2021

Προσοχή στις οδηγίες

Του Αρκά
Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας



Κόμικς – ΣκίτσαΜένουμε ασφαλείς
ΠΗΓΗ: Arkas-The-Original-Page@facebook

Σκιτσάκια με γράμματα









Αν θέλετε να τα εκτυπώσετε, πατήστε στην εικόνα και κατεβάστε τα στον υπολογιστή σας:


Δείτε στη συνέχεια


ΑφιερώματαΓια τα πρωτάκιαΓλώσσαΚόμικς – Σκίτσα
ΕΙΚΟΝΕΣ: podilato98.blogspot.com

7 Μαρ 2021

Wonderful Tonight
(Guitar Cover)

Μουσική: Eric Clapton (1977)
Διασκευή: Vinai Trinateepakdee (2019)

Ορχηστρικά

6 Μαρ 2021

Without You
(Guitar Cover)

Μουσική: Badfinger (1970)
Διασκευή: Vinai Trinateepakdee (2020)

Ορχηστρικά

Still Loving You
(Guitar Cover)

Μουσική: Scorpions (1984)
Διασκευή: Vinai Trinateepakdee (2019)

Ορχηστρικά

Ανθρωπάκια με ζευγαράκια

Τα χρωματίσαμε, τα κόψαμε, τα στολίσαμε στο τετράδιο, τα ευχαριστηθήκαμε!

9º Δ.Σ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ⦁ Α1 ⦁ 2020/21

Πατήστε στην ενότητα που σας ενδιαφέρει και καμαρώστε τη δουλειά μας:














































































Αν θέλετε να παίξετε κι εσείς, μπορείτε να τα εκτυπώσετε από εδώ

Για τα πρωτάκια

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα: