Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Γουρούνια

Από τον mike one


Παρά τις διαφορές τους, όλες οι φυλές γουρουνιών χαρακτηρίζονται γενικά από χο­­ντρο­κομ­μέ­νο και μονοκόμματο σώμα, κοντά πόδια και κωνικό κεφάλι, το οποίο κα­­τα­λή­γει σε κοντό ρύγχος.

Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές φυλές χοίρων υποδεικνύει ότι η εξημέρωση έ­γι­νε α­νε­ξάρ­τη­τα σε διάφορες περιοχές του κόσμου και ότι δεν ξεκίνησε από το ίδιο εί­δος α­γρι­ό­χοι­ρου.


Συμπεριφορά και τροφή

Ο χοίρος προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες, ωστόσο αναπτύσσεται καλύτερα σε ψυ­χρά κλίματα.

Είναι αδηφάγο ζώο και τρώει από όλες τις τροφές. Το πεπτικό του σύστημα μπορεί να επεξεργαστεί κάθε είδους τροφή, ακόμα και τα υπολείμματα του φαγητού που τρώ­νε οι άνθρωποι.


Αυτό συνιστά μεγάλο πλεονέκτημα για τους εκτροφείς χοίρων, όπως και η μέγιστη α­­πό­δο­σή του σε κρέας και λίπος. Η απόδοση αυτή φτάνει άνετα το 70% του βά­ρους του σώματός του στις κοινές φυλές και ξεπερνά το 85% στις βελτιωμένες.

Επιλεγμένες φυλές

Μερικές από τις σημαντικότερες φυλές του χοίρου είναι:
● αγγλική Γιορκσάιρ
● αγγλική Μπερκσάιρ
● ιβηρική (μεσογειακή) –εδώ ανήκει και ο ελληνικός οικόσιτος χοίρος.
● νορμανδική

Ένα από τα πιο γνωστό κρέας του
γουρουνιού είναι το μπέικον.


ΠΗΓΗ: ; | ΕΙΚΟΝΕΣ: αναζήτηση Google



2 σχόλια:

maranda είπε...

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα συμπαθητικά και ...νόστιμα ζώα!
Καλή αρχή mike one!:)

δάσκαλος98 είπε...

Καλώς όρισες στην παρέα μας, mike one! :))

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.