Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011

Στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού

Μια από τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη επισκεφτήκαμε τον τε­ρά­­στι­ο και α­να­ξι­ο­ποί­η­το χώρο της γειτονιάς μας: το παλιό α­ε­ρο­δρό­μιο της Α­θή­νας.

 
Η είσοδος από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης (αριστερά) και μεταλλικό υπόστεγο αεροπλοΐας

Η περιοχή είναι εγκαταλελειμμένη. Μας ενημέρωσαν ότι ο δήμος και άλλοι φορείς προ­σπα­­θούν να α­ξι­ο­ποι­ή­σουν τα κτίρια του αεροδρομίου, καθώς και ε­κεί­να που φτιά­χτηκαν για τους Ολυμπιακούς Α­γώ­νες του 2004. Δυ­στυ­χώς η δύ­να­μή τους είναι περιορισμένη.

Περιφράξεις στην παράκτια ζώνη του Ελληνικού

Υπάρχουν διάφορα σχέδια για το μέλλον αυτής της έκτασης. Να οικοδομηθεί; Να γίνει πάρ­κο; Να χτιστεί μόνο ένα μέρος της; Γεγονός είναι πάντως ότι το Λε­κα­νο­πέ­δι­ο της Α­θή­νας είναι ιδιαίτερα πυ­κνο­δο­μη­μέ­νο.

Οι ελεύθεροι, αδόμητοι χώροι του Λεκανοπεδίου είναι ελάχιστοι

Πληροφορηθήκαμε ότι το μεγαλύτερο τεχνολογικό πανεπιστήμιο της χώρας μας, το Ε­θνι­κό Με­τσό­βι­ο Πο­λυ­τε­χνεί­ο (ΕΜΠ), και ειδικότερα η Σχολή Αρ­χι­τε­κτό­νων Μη­χα­νι­κών, έχει ε­πε­ξερ­γα­στεί μια ο­λο­κλη­ρω­μέ­νη πρό­τα­ση. Προτείνει να λειτουργήσει η περιοχή ως μη­τρο­πο­λι­τι­κό πάρ­κο, δη­λα­δή ως ένας χώ­ρος που θα καλύπτει τις ανάγκες για πρά­σι­νο, ψυ­χα­γω­γί­α, αθλητι­σμό, πο­λι­τι­σμό κ.ά. όλων των κατοίκων του Λε­κα­νοπεδίου.


Ο χώρος του παλαιού αεροδρομίου σήμερα (πάνω) και όπως
προβλέπεται να γίνει σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ

Αυτό, όμως, που μας εντυπωσίασε περισσότερο ήταν όταν είδαμε πώς α­ξι­ο­ποι­ή­θη­­καν τα πα­λιά αεροδρόμια στη Φρανκφούρτη και στο Βερολίνο της Γερμανίας! Φυ­­τεύ­τη­καν δέ­ντρα γύ­ρω από τους αεροδιαδρόμους και πλήθος κόσμου πλημ­μύ­ρι­σε τον ελεύθερο χώ­ρο...

Το παλιό αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης
Το παλιό αεροδρόμιο του Βερολίνου

Η εκδρομή μας πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έκθεση 130 εικαστικών καλ­λι­τε­χνών που, με τον τρόπο τους κι αυτοί, ζητούν να ιδρυθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο. Πε­ρι­η­γη­θή­κα­με στις πρωτότυπες δημιουργίες τους, τις συζητήσαμε και τις α­πο­λαύ­σα­με.

Το πρόγραμμα της Έκθεσης

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Φερενίκη για την ενδιαφέρουσα ενημέρωση που έκανε στους (πολ­λούς!) μαθητές της πέμπτης και έκτης του σχολείου μας, αλλά και για την προσφορά του υλικού στο οποίο στηρίχθηκε η παρούσα ανάρτηση.8 σχόλια:

maranda είπε...

Δεν καταλαβαίνω γιατί ανησυχείτε...
Σε λίγο κι εδώ θα είμαστε ...Γερμανία!
(Λετε τότε το Ελληνικό να μετονομαστεί σε "Γερμανικό";)

δάσκαλος98 είπε...

Αχ... Τότε όμως κι εγώ θα πηγαίνω για το κινητό μου στον "Έλληνα"! ;))

maranda είπε...

Griechischen Humor… Stille! Αrbeit! :D

δάσκαλος98 είπε...

Kannst Du Deutsch? Dann hast Du kein Problem!... :))

maranda είπε...

Kartoffeln, Bier, Würstchen, Angela Dorothea Merkel...
Πώς τα πάω; ;))

δάσκαλος98 είπε...

Μια χαρά! Wunderbar! :))

maranda είπε...

Να και ο χορός που θα αντικαταστήσει τον τσάμικο!

δάσκαλος98 είπε...

Χα χα! Εντάξει, οι καβγάδες μάς πάνε, αλλά κοντό παντελονάκι αντί για φουστανέλα; Τς τς τς! Τέλος πάντων: Όπα!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.