23 Οκτ 2011

Πλανήτης Αφροδίτη

Η Αφροδίτη είναι ο πλανήτης που βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και το πιο λαμπερό αντικείμενο στον ουρανό μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη.

Η ύπαρξή της είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Τα λαϊκά της ονόματα είναι Αυγερινός (όταν εμφανίζεται το πρωί) και Αποσπερίτης (όταν εμφανίζεται το βράδυ).

* Οι αρχαίοι Έλληνες την ονόμαζαν αντίστοιχα Εωσφόρο (= αυτός που φέρνει φως) και Έσπερο.




Πλανήτης Αφροδίτη


Έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος με τη Γη, γι’ αυτό μερικές φορές λέγεται «αδερφός πλανήτης» της ή «δίδυμος πλανήτης». Ωστόσο, οι συνθήκες στην επιφάνειά της διαφέρουν σημαντικά: Το μόνο που βλέπει κανείς είναι χαλίκια και επιπεδοποιημένους ογκόλιθους, ενώ η ατμόσφαιρα είναι τόσο πυκνή που μια κανονική ηλιόλουστη μέρα είναι όπως μια κανονική συννεφιασμένη μέρα σε εμάς.

Αυτή η παχιά ατμόσφαιρα αποτελείται κατά 96,5% από διοξείδιο του άνθρακα και τη θερμαίνει σαν να βρίσκεται στο εσωτερικό ενός θερμοκηπίου. Η Αφροδίτη είναι ο θερμότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Η θερμοκρασία της διατηρείται σχεδόν σταθερή στους 462 °C (αρκετή για να λιώσει ένα κομμάτι μόλυβδο) και είναι υψηλότερη ακόμα και από τον πλησιέστερο στον Ήλιο πλανήτη, τον Ερμή.

Εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης, αλλά και της ατμοσφαιρικής πίεσης, κανένα διαστημόπλοιο που προσεδαφίστηκε εκεί δεν έχει αντέξει περισσότερο από μία ώρα.




Αφροδίτη και Γη


Κάτι άλλο που ξεχωρίζει την Αφροδίτη είναι η περιστροφή γύρω από τον άξονά της. Διαφέρει από εκείνη των άλλων πλανητών για δύο λόγους:

α) Γίνεται πολύ αργά (πιο αργά από κάθε άλλο πλανήτη) και ολοκληρώνεται σε 243 γήινες ημέρες, δηλαδή σε περίπου 8 γήινους μήνες.

Ακόμη και η περιφορά της γύρω από τον Ήλιο είναι μικρότερη: διαρκεί 224,7 γήινες μέρες. Αυτό σημαίνει ότι η μέρα της (το ένα μερόνυχτο) διαρκεί περισσότερο από το έτος της!

β) Περιστρέφεται με ανάδρομη φορά, δηλαδή από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Αν μπορούσε, επομένως, κάποιος να σταθεί στην επιφάνειά της και να διακρίνει τον Ήλιο μέσα από το πυκνό πέπλο της ατμόσφαιρας, θα τον έβλεπε να δύει από την ανατολή και να ανατέλλει από τη δύση!

Οι αριθμοί της Αφροδίτης
Μέση απόσταση από τον Ήλιο: 108.209.475 km
(0,72 φορές η μέση απόσταση της Γης από τον Ήλιο)
Διάμετρος: 12.104 km
(0,95 φορές η διάμετρος της Γης)
Περίοδος περιφοράς: 225 ημέρες Γης
Περίοδος περιστροφής: 243 ημέρες Γης (!)
Μέση θερμοκρασία: +462 °C
Δορυφόροι: ΟΧΙ
Δακτύλιοι: ΟΧΙ



ΠΗΓΕΣ: el.wikipedia.org, sfinaki.gr, kakophone.com/kakorama, astro.noa.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ: sfinaki.gr, el.wikipedia.org
ΠΙΝΑΚΑΣ: solarsystem.nasa.gov

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι φρικτος πλανητης Θεε μου.Χιλιες φορες να ζει κανεις στον Τιτανα που εχει -180 βαθμους παρα στην Αφροδιτη που εχει 460 βαθμους και δεν μπορει κανεις να πλησιασει εκει.

δάσκαλος98 είπε...

Εγώ πάντως προτιμώ τη Γη. Δεν έχω τόσα πουλόβερ για τον Τιτάνα! :D

Ανώνυμος είπε...

Χαχαχα :) Εμεις μιλαμε για αλλους πλανητες εκτος απ τη Γη δασκαλε.Και σιγουρα ο Τιτανας ειναι πιο φιλικος πλανητης σε σχεση με τη Γη.Ειδικα ο Αρης που ειναι και ο αμεσως επομενος σε τροχια απ τη Γη (4ος) εχει θερμοκρασιες που πλησιαζουν καπως της Γης (Μεγιστη +30 βαθμοι) αλλα με τη διαφορα οτι στους Πολους του το χειμωνα φτανει τους -143 βαθμους.. Παντως ειδικα για τον πλανητη Αρη την ψαχνουν πολυ οι επιστημονες κυριως λογω των σχετικα καλουτσικων θερμοκρασιων που εχει (2ος καλυτερος μετα τη Γη).

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα: