Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2012

Τα πάντα για τα πάντα!

Από την El


Το πάντα ζει στα βουνά της Κίνας, μέσα σε δάση με υψόμετρο από 1.200 έως 3.400 μ. Δεν κατεβαίνει πιο χαμηλά γιατί συναντά ανθρώπους και τους φοβάται. Προτιμά να ζει κρυμ­μέ­νο στα ψηλά πεύκα, τις οξιές και τα πυκνά μπαμπού. Τo γιγαντιαίο πά­ντα είναι εί­δος αρκούδας, αλλά αυτό το μάθαμε σχετικά πρόσφατα. Το λένε «γι­γα­ντι­αί­ο», για να το ξε­χω­ρί­ζου­με από ένα άλλο είδος, πιο μικρό και κόκκινο. Τo πάντα εί­ναι ζώο μοναχι­κό, αλ­λά όχι επιθετικό.

Από τον Μάρτιο ώς τον Μάιο τα αρσενικά συναντούν τα θηλυκά για ζευγάρωμα. Το θη­­λυ­κό είναι γόνιμο για 2 έως 4 μέρες. Δεν έχει ένα ταίρι, αλλά ζευγαρώνει με πολλά αρ­­σε­νι­κά κι ύστερα τα ζευγάρια χωρίζονται. Η μόνη πραγματική σχέση είναι της μη­τέ­ρας με το μι­κρό της τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής του.


Για τα πάντα, το δέντρο είναι σύντροφος πιστός. Προσφέρει καταφύγιο σε πε­ρί­πτω­ση κιν­δύ­νου. Γίνεται παιχνιδότοπος, γιατί στο πάντα αρέσει πολύ να σκαρφαλώνει. Κά­θε τό­σο εί­ναι και πολυθρόνα για να κάθεται και να ρίχνει έναν υπνάκο. Κι ε­πι­πλέ­ον, τα θηλυκά κά­νουν φωλιά τους τις κουφάλες των δέντρων, όταν γεννούν. Χωρίς δά­σος το πάντα χά­νει τα πάντα.


Τα πάντα ήταν κάποτε σαρκοφάγο ζώο. Συνέβη όμως κάτι παράξενο: εδώ και πε­ρί­που έ­να εκατομμύριο χρόνια έγινε φυτοφάγο! Η βασική τροφή του είναι τα καλάμια μπα­μπού. Τρώ­ει κυρίως τα φύλλα του. Την άνοιξη, όμως, απολαμβάνει και τα νεαρά κα­λά­μια, που εί­ναι τρυφερά και γεμάτα με γλυκό χυμό. Τα γεύματα του πάντα δι­αρ­κούν ολόκληρη ζω­ή. Για­τί, τα μπαμπού δεν είναι πολύ θρεπτικά και περιέχουν πολύ νε­ρό. Έτσι, το πάντα πρέ­πει να τρώει τουλάχιστον 15 κιλά την ημέρα, για να χορ­τά­σει. Περνά τις 14 ώρες της η­μέ­ρας του τρώγοντας. Δεν είναι καθόλου εύκολο να περ­νάς τη ζωή σου τρώγοντας. Τα πά­ντα πρέπει να σπάνε τους μίσχους των μπα­μπού, να ξεφλουδίζουν, να κόβουν, να μα­σου­λάν. Όλα αυτά είναι κουραστικά. Έτσι το πάντα τρώει για περίπου 7 ώρες, ύστερα κοι­μά­ται άλλες 7 ώρες. Δεν μπορεί να κοι­μη­θεί περισσότερο, γιατί ξυπνάει από την πείνα του. Και ξαναρχίζει να μασά για άλ­λες 7 ώρες.

Κάτι το φαγητό, και η ξεκούραση πού να του μείνει χρόνος. Γι’ αυτό ο φίλος μας δεν τρι­­γυ­ρί­ζει πολύ στα βουνά. Του αρκεί μια μικρή περιοχή: 30 τετραγωνικά χι­λιό­με­τρα. Όμως του α­ρέ­σει να παίζει, να σκαρφαλώνει, να κρύβεται, να κάνει τσουλήθρα στις πλαγιές.


H μεγαλύτερη απειλή για το πάντα είναι η φωτιά. Οι Κινέζοι έχουν κόψει ήδη με­γά­λο τμή­μα του δάσους, για να πουλήσουν την ξυλεία και να καλλιεργήσουν τις ε­κτά­σεις. Τα πάντα βρί­σκο­νται παγιδευμένα σε καμιά τριανταριά σημεία που έχουν ακόμη βλά­στη­ση, αλλά δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι λαθροκυνηγοί το δέρμα θεωρούν πο­λύ­τι­μο, για­τί το πω­λεί­ται ακριβά στις αγορές της Ιαπωνίας και της Ταϊβάν. Τι­μω­ρού­νται με 20 χρόνια φυ­λα­κή. Δεν αποθαρρύνονται όμως, αφού για κάθε δέρμα μπο­ρεί να κερδίσουν ώς και 22.000 ευ­ρώ.


Ο κύκλος ζωής των μπαμπού διαρκεί από 30 έως 120 χρόνια. Στο τέλος του κύκλου, το μπα­μπού ανθίζει και ύστερα μαραίνεται. Χρειάζονται πέντε χρόνια για να ξα­να­φυ­τρώ­σει. Κά­πο­τε το πάντα μπορούσε να περπατήσει πιο πέρα, και να βρει άλλο δάσος με μπα­μπού. Σήμερα η επικράτειά του είναι περιορισμένη. Έτσι χωρίς μπαμπού, ε­κα­το­ντά­δες πά­ντα πε­θαίνουν από την πείνα.


Το θηλυκό γεννά ένα μικρό κάθε δυο χρόνια περίπου. Το μωρό έχει ύψος 15 ε­κα­το­στά και βά­ρος 100 γραμμάρια, δηλαδή ζυγίζει 1.000 φορές λιγότερο από τη μητέρα του! Κι επειδή η περιοχή τους είναι μικρή, συχνά ζευγαρώνουν με συγγενείς τους, ο­πό­τε σιγά σιγά το εί­δος τους θα εκφυλιστεί.

ΠΗΓΗ: fourtounis.gr



3 σχόλια:

δάσκαλος98 είπε...

Πολύ έξυπνο το λογοπαίγνιο στον τίτλο!
Καλησπέρα! :))

Kρίνος είπε...

Τέλειο! Μπράβο!

El είπε...

Ευχαριστώ πολύ! Έχει κι άλλο, το ετοιμάζω!= )

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.