Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2015

Τα ηφαίστεια
(προσομοίωση)

Τα ηφαίστεια, όπως και οι σεισμοί, είναι διεργασίες που δρουν στο εσωτερικό της Γης, ωστόσο τα αποτελέσματά τους επηρεάζουν την επιφάνεια του πλανήτη μας και αλ­λά­ζουν τη μορφή του. Στην περίπτωση των ηφαιστείων η λάβα που εξέρχεται από τον κρατήρα στερεοποιείται, δημιουργώντας νέα εδάφη.

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε μια ενδιαφέρουσα προσομοίωση και διαβάστε στη συ­­νέ­χει­α το κείμενο που τη συνοδεύει:


Η έκρηξη ενός ηφαιστείου οφείλεται στο μάγμα, το καυτό, ρευστό υλικό που βρί­σκε­ται στο εσωτερικό της Γης. Μαζί με το μάγμα υπάρχουν και αέρια, τα οποία προ­σπα­θούν να ανέλθουν προς την επιφάνεια.

Σε αυτήν τους την πορεία αυξάνουν βαθμιαία την πίεση στο εσωτερικό του η­φαι­στεί­ου και αναγκάζουν το μάγμα να ανεβεί μαζί τους. Η πίεση γίνεται ολοένα και με­γα­λύ­τε­ρη μέ­χρι που, κάποια στιγμή, το μάγμα και τα αέρια εκτοξεύονται από τον κρα­τή­ρα, παρα­σύ­ροντας πέτρες, χώμα, φυτά και άλλα υλικά, δημιουργώντας τη λά­βα.

Από τον κρατήρα του ηφαιστείου θα συνεχίσουν να αναδύονται αέρια για πολλούς μή­­νες, ενώ η λάβα σιγά σιγά ψύχεται και στερεοποιείται. Το έδαφος πλέον είναι γό­νι­μο αλ­λά και πλούσιο σε εκμεταλλεύσιμα πετρώματα...


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Γεωγραφία


3 σχόλια:

Δήμητρα και Έμμα είπε...

τέλειο!!!

Ανώνυμος είπε...

Μπορείτε να μου πείτε πως γεννιούνται τα ηφαίστεια με απλά λόγια;;;

δάσκαλος98 είπε...

Κοίταξε εδώ τι λέει η Γεωγραφία της έκτης τάξης. Είναι κατανοητό;

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.