Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012

Καθαρά Δευτέρα 2012!

Από την elpis00


Στις 27 Φεβρουαρίου φέτος, θα γιορτάσουμε και επίσημα πλέον στη χώρα μας την Κα­θα­­ρή Δευτέρα. Είναι μια μέ­ρα ιδιαίτερα σημαντική κυρίως για τα μικρά παιδιά. Μέ­ρα χα­λά­ρω­­σης και εκδρομής. Οι περισσότεροι από εμάς, όπως και αν είναι τα «οι­κο­νο­μι­κά» μας αυ­­τήν την περίοδο όλο και κάτι θα κάνουμε για να αποδράσουμε.

Κλασικό έθιμο της ημέρας, είναι τα «κούλουμα» και το πέταγμα του χαρταετού! Ε­ξαι­τί­ας του ότι έχει καθιερωθεί από τα παλιά ακόμα χρόνια η Καθαρά Δευτέρα να εί­ναι μέ­ρα «Κα­­θαρ­μού» τα φαγητά της μέρας αυτής είναι νηστίσιμα, όπως θαλασσινά, ό­σπρι­α, λαχανικά, ο­στρα­κο­ει­δή και άλλα και η παραδοσιακή λαγάνα. Όλα αυτά λέ­γο­νται «κούλουμα». Σύμ­φω­να με την παράδοση, τα «κούλουμα» πήραν το όνομά τους α­πό τη λατινική λέξη «Cu­mu­lus», όπου σημαίνει αφθονία, αλλά και το τέλος. Εκ­φρά­ζει δηλαδή το τέλος της Α­­πο­κρι­άς.

Εκτός όμως από τον χαρταετό, ένα ακόμα παραδοσιακό έθιμο που γίνεται στη χώρα μας την Καθαρά Δευτέρα, είναι και τα «αλευρομουτζουρώματα». Το έθιμο αυτό λαμ­βά­νει χώ­ρα στο Γαλαξίδι! Είναι μια παράδοση χρόνων, όπου οι κάτοικοι χωρίζονται σε ο­μά­δες... και αρ­χί­ζει ο πόλεμος. Τα πυρά είναι αλεύρι και χρωματιστή σκόνη!


Την Καθαρή Δευτέρα, ξεκινά και η νηστεία των σαράντα ημερών, η λεγόμενη «Σα­ρα­κο­στή»! Οι μέρες αυτές της νηστείας, συμβολίζουν και τις αντίστοιχες ημέρες νη­στεί­ας, του Χρι­στού στην Έρημο.


Ετοιμάστε λοιπόν τον χαρταετό σας, με ιδιαίτερη προσοχή για το σωστό «ζύγι» και το σω­στό μήκος της «ουράς» για να έχει εκείνο το απαιτούμενο ύψος που θα τον κά­νει κυ­ρί­αρ­χο ανάμεσα στους άλλους!

ΠΗΓΗ: My family


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Καθαρή Δευτέρα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.